Väktare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Väktare (olika betydelser).
Funktionsbeteckning för väktare.

En väktare är en person som är anställd av ett bevakningsföretag för att utföra olika bevakningssysslor såsom yttre samt inre tillsyn i och runt objekt (så kallad rondering), stationär bevakning på objekt, områdesbevakning i förutbestämda områden samt rycka ut och åtgärda utlösta larm på både privata och företagsobjekt.

Med bevakning menas att finna, åtgärda och rapportera avvikelser. Det finns även påbyggnader till väktarutbildningen som kan leda till tjänster som hundförare, värdetransportör och butikskontrollant. Liknande tjänster som skyddsvakt eller ordningsvakt kräver separat utbildning, men kan även uppnås genom förkortad utbildning om man redan är utbildad väktare.

Tjänstens karaktär[redigera | redigera wikitext]

Att vara väktare innebär oftast - men inte alltid, mycket ensamarbete och framför allt nattetid. Väktaren kan göra tillsyn gående eller i bil, sitta i tomma banklokaler eller kontrollera in- och utpassering vid företag.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Valbärj, Klas (1997). ”Väktarbranschen - en bransch med anor”. Alla dagar alla nätter (Stockholm : Svenska transportarbetareförb., 1997): sid. [191]-219 : ill..  Libris 2347664

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]