Vällingby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bergslagsvägen i höjd med Vällingby, vy mot sydost i maj 1988.

Vällingby är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun med 6 615 invånare (2005). Stadsdelen ingår i Hässelby-Vällingby stadsdelsområde och Vällingby församling.

Historik och arkitektur

V-symbolen i Vällingby centrum.
Vällingby centrum på 1950-talet

Området där Vällingby i dag ligger är ett mycket gammalt kulturlandskap och människor har bott här åtminstone sedan järnåldern. I skrift omnämns "Wellingeby" första gången 1347[1]. Namnet Vällingby betyder vallingarnas by. Vallingar eller vällingar betyder ungefär folket som bor på vallen.

Vällingby var fram till 1950-talet ren landsbygd och på platsen för Vällingby centrum låg tidigare ett antal gårdar med anor från 1500- och 1600-talen. Dessa revs när det moderna Vällingby uppfördes och i dag finns mycket få byggnader från denna tid kvar. Vällingby tillhörde Spånga fram till 1949 då det förvärvades av Stockholms stad.

Vällingby räknas som ett viktigt verk inom svensk modernism och stadsplanering. Stadsplanen togs fram 1947–1950 under ledning av stadsplanedirektören arkitekt Sven Markelius. Tanken var att bygga en ny typ av stadsdel, som inte skulle bli en sovstad utan bli en så kallad ABC-stad med arbetsplatser, bostäder och centrum i samma område. Som Sveriges första ABC-stad fick Vällingby stor uppmärksamhet, även internationellt.

Bebyggelsen i Vällingby kännetecknas av en omsorgsfull anpassning till landskapet och en arkitektur med många utarbetade detaljer. En stor del av bostadsbebyggelsen uppfördes av Svenska bostäder, där chefsarkitekten Hjalmar Klemming ritade i stort sett allt som Svenska Bostäder byggde i Vällingby, samtidigt var han samordnande arkitekt för hela Vällingbyprojektet.[2]

Vällingby centrum invigdes hösten 1954 men förfallet på 80-90-talet tog ut sin rätt på centrumbebyggelsen och i början av 2000-talet bestämde staden att rusta upp och modernisera Vällingby Centrum, vilket genomfördes under åren 2004–2008. En av de nya byggnaderna, K-fem ritad av Gert Wingårdh, utsågs 2008 till Världens bästa byggnad för shopping på World Architecture Festival i Barcelona.[3] Renoveringen har åter gjort Vällingby Centrum till en av de mest kända klassiska förorterna.

Tunnelbanan

Station Vällingby trafikeras av Tunnelbana 1 (Gröna linjen) och ligger mellan stationerna Råcksta och Johannelund. Stationen ligger delvis under Vällingby centrum vid Kirunaplan/Kirunagatan. Genom utbyggnader av centrumanläggningen har stationen under årens lopp blivit alltmer underjordisk och sträcker sig nu en bra bit ut över Vällingbydepåns område. En större upprustning av tunnelbanestationen har gjorts för att öka tryggheten och trivseln på stationen. Avståndet från stationen Slussen är 16 kilometer.

Se även

Referenser

  1. ^ Stockholm Stadsmuseum: Vällingby.
  2. ^ Bostadsrättsföreningen Ritbrädet om Hjalmar Klemming.
  3. ^ Fastíghetssverige 2008-10-29

Externa länkar