Västberga begravningsplats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Västberga begravningsplats och kapell.

Västberga begravningsplats är en kyrkogård och begravningsplats vid Västberga kyrkogårdsväg belägen mellan stadsdelen Solberga, Västberga och Liseberg i södra Stockholm.[1] Begravningsplatsen anlades i slutet av 1800-talet som en utökning av Brännkyrka kyrkas kyrkogård och hette då Brännkyrka nya begravningsplats.

I slutet av 1800-talet avsattes ett långsmalt område som gravmark för Brännkyrka socken. Brännkyrkas nya begravningsplats anlades intill (väster om) Västra stambanan, strax norr om Brännkyrka kyrka. Här passerade även landsvägen mot Västberga gård (dagens Västberga allé). År 1898 kompletterades begravningsplatsen med ett kapell, uppfört i rött tegel i nygotisk stil. RAÄ:s bebyggelseregister anger som arkitekt ”Clemens”. År 1947 utfördes en kalkmålning på altarväggen av Torsten Nordberg.[2] Senare tillkom även en klockstapel.

Nuvarande areal är på 4,5 hektar med nästan 5 000 gravar. Gravsättning sker genom nedsättning av kistor och urnor vid individuella kistgrav- eller urngravplatser. Individuella gravplatser på Västberga begravningsplats är förbehållna dem som vid sin död var folkbokförda i Stockholm.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Stockholms stad: Västberga begravningsplats.
  2. ^ RAÄ:s bebyggelseregister: STOCKHOLM SOLBERGA 3:1 - husnr 3.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]