Hoppa till innehållet

Torsten Nordberg

Från Wikipedia
Torsten Nordberg
Född1900
Död1962
Medborgare iSverige
SysselsättningKonstnär
Redigera Wikidata
Altartavla i Tärna kyrka, Lappland målad av Torsten Nordberg

Karl Torsten Valerius Nordberg, född 30 januari 1900 på Ytterstfors i Byske församling i Västerbottens län, död 30 oktober 1962 i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm,[1] var en målande svensk konstnär. Han arbetade främst som kyrkomålare, men även med fritt måleri samt som dekorationsmålare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Nordberg finns representerad i ett femtiotal kyrkor i Sverige, från Pajala i norr till Ängelholm i söder. År 1955 fick han kröna sitt livsverk med att utföra altarmålningen i sin hemförsamlings kyrka i Byske.

Redan som 16-åring sökte han in på Konstakademin men blev inte antagen. Vid 19 års ålder målade han en stor tavla som placerades på fondväggen i stora samlingssalen i det då nyinvigda församlingshuset i Byske. År 1921 flyttade han till Stockholm och 1929 ingick han äktenskap med Sonja Sundin. De fick två barn. I Stockholm arbetade han först som dekorationsmålare hos konstnär Yngve Lundström. Vid 33 års ålder började han arbeta som självständigt utövande konstnär och kyrkomålare. Han deltog i ett flertal utställningar bland annat i Sundsvall och Skellefteå.

Han studerade måleri under resor i Frankrike, Tyskland, Österrike, Spanien och Tjeckoslovakien. Till Italien reste han i sällskap med skulptören David Wretling. Under dessa resor inriktade han sitt intresse på den kyrkliga konsten vilket kom att bli hans huvudsakliga verksamhetsfält. Han arbetade således mest med dekorativa verk av religiös art och finns representerad i ett stort antal kyrkor i Sverige. Den första altartavlan han målade var i Dikanäs kapell 1933.

Torsten Nordberg vilar i föräldra-/syskongraven ovanför den forsande Byske älv, på Byske gamla kyrkogård.[2]

Urval av arbeten i kyrkor[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Konstnärslexikonett
  • Tidskriften Västerbotten 4-92, Västerbottens museum och Skellefteå museum. Kyrkokonstnären Torsten Nordberg av Inga-Lill Andersson.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1830–2020
  2. ^ Byske gamla kyrkogård gravar.se