Ingvar Johansson (orgelbyggare)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Västbo Orgelbyggeri)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingvar Johansson
Född17 april 1928
Långaryds församling i Hallands län, Sverige
Död7 juli 1994 (66 år)
Långaryds församling i Hallands län, Sverige
NationalitetSverige Sverige
Yrke/uppdragorgelbyggare

Johan Anders Ingvar Johansson, född 17 april 1928 i Nyarp i Långaryds församling i Hallands län, död 7 juli 1994 i Långaryds församling i Hallands län,[1] var en svensk orgelbyggare och ägare till företaget Västbo Orgelbyggeri.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Johanssons farfar hade varit medhjälpare till orgelbyggare Johannes Andersson (1855-1922) i Nyarp, Långaryd. Redan som liten visade Johansson stor musikalitet och händighet i flera sysslor. Fadern Manfred Johansson vikarierade som kantor och i hemmet var det mycket sång och musik. Man spelade på en piporgel som farfar Johan Andersson byggt.

Kantor Ragnar Björkman intresserade sig tidigt för Johanssons möjligheter som musiker och lät honom spela på orgeln i Långaryds kyrka. Vid 18 års ålder avlade han organist- och kantorsexamen i Linköping. Han visade sig även duktig i måleri och snickeri och som kantor i Landeryds kyrka lät han förstå att han planerade något annat än att vara yrkesmusiker. I Landeryd fick han följa bygget och monteringen av en ny kyrkorgel tillverkad av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Tillsammans med hustrun bosatte Johansson sig i Håcknaryd. I sitt hem byggde han sin första orgel av en del uttjänta delar från Tostared och en del egentillverkade delar. Han arbetade på en byggnadsfirma och på fritiden byggdes orgeln.

År 1958 byggdes en verkstad och maskiner inköptes. Köksinredningar och andra byggnadssnickerier tillverkades jämsides med delar till orglar. En sexstämmig orgel tillverkades och inköptes till Långaryds församlingshem. Om denna kunde domkyrkoorganisten Thure Olsson lämna ett gott utlåtande och därmed öppnades vägen till församlingar som behövde ny orgel. Som kantor och körledare hade Johansson ett stort kontaktnät utanför den egna församlingen. Sin första kyrkorgel byggde han åt Jälluntofta kyrka år 1963.

Utöver nedanstående byggda orglar deltog Johansson i en del renoveringar av äldre orglar, exempelvis i Torskinge kyrka och Vallsjö gamla kyrka men han var även behjälplig med ett stort antal andra orglar.

Orgelbyggen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, version 5.00 (Sveriges Släktforskarförbund 2010).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Glimtar ur Långaryds historia. D. 2. Långaryd: Fören. 1991. Libris länk