Vårdbiträde

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vårdbiträde är i Sverige en person som arbetar inom äldreomsorg och hemtjänst. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat praktisk omsorg och hemskötsel.

Yrket vårdbiträde kräver formellt endast motsvarande grundskolekompetens. Det förekommer dock att kommuner anordnar vårdbiträdesutbildningar, som brukar omfatta omkring en halv termin. Det är även relativt vanligt förekommande att utbildade undersköterskor, med kompetens motsvarande, komvux eller gymnasiets omvårdnadsprogram, arbetar sida vid sida med vårdbiträden. Den huvudsakliga skillnaden är om personen genomgått gymnasiets omvårdnadsprogram eller inte, samt att undersköterskor även kan delegeras att utföra enklare medicinska sysslor, som att lägga om sår, ge patienten läkemedel och ge insulinsprutor. Varken vårdbiträde eller undersköterska är reglerade yrkestitlar.

Tidigare fanns inom sjukhusvården yrkeskategorin sjukvårdsbiträde, som var vårdbiträden med viss medicinsk utbildning. Denna yrkestitel togs bort i mitten av 1990-talet och numera utgörs den ej högskoleutbildade omvårdnadspersonalen endast av undersköterskor inom sjukhusvården. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg inledde 2017 ett försöksprojekt för att återintroducera yrkesrollen, som har resulterat i att sjukvårdsbiträden återinförts på flera avdelningar inom SU.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Krisen gör att Sahlgrenska tar in ny yrkesgrupp” (på sv). Göteborgs-Posten. http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/v%C3%A5rdbitr%C3%A4den-g%C3%B6r-comeback-p%C3%A5-sahlgrenska-1.4477568. Läst 26 juli 2017. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]