Visa (företag)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från VISA)
Hoppa till: navigering, sök
För den strofiska dikttypen, se Visa.
Visa 2014 logo detail.svg

Visa är ett av världens största kreditkort- och betalningsvarumärken ägt av Visa International Service Association (en rekursiv akronym), en börsnoterad organisation bestående av över 21 000 finansiella institutioner. I Europa är Visa Europe en medlemsägd organisation.

Visa-kortet gavs först ut 1958 av Bank of America, då under namnet Bank AmeriCard. Namnet Visa registreras 1970. Bank AmeriCard bytte 1976 namn till Visa. I dag är JPMorgan Chase den största utgivaren i världen.

Visa själva ställer inte ut några kort. Istället licensierar man sina medlemmar att ge ut kort med Visa-logotypen och som fungerar i Visas nätverk. Korten finns i flera nivåer av kort, såsom standard, Guld, Platinum och Infinite. Infinite är den ovanligaste varianten av kortet och korthavaren skall ha en årsinkomst på ca 2 miljoner kr för att få kortet.

Regler vid betalning[redigera | redigera wikitext]

Bankernas avtal med säljföretagen tillåter inte att de tar ut en extra avgift vid inköp med Visa-kort eller att de nekar kortinnehavaren inköp under en viss summa.[1] Säljföretagen har utifrån det nya Betaltjänstdirektivet möjlighet att ingå avtal med vilken bank som helst om inlösen av Visa-kort. Tidigare har det enbart varit möjligt att ingå avtal om kort för både Visa och Mastercard.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mail från Swedbank 2007-01-09. Finns på diskussionssidan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]