Val Xalino

Från Wikipedia
Val Xalino
Val Xalino "LIVE" i Kap Verde, sommaren 2008.
BakgrundKap Verde Mindelo, São Vicente, Kap Verde, Sverige, Göteborg, Sverige
Instrumentsångare, gitarrist
År som aktiv1984 - nutid
Webbplatswebbsida

Val Xalino, artistnamn för Valdemiro Silva, född 19 augusti 1953, är en artist från Kap Verde som bor i Göteborg. "[1].

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Val Xalino föddes på São Vicente. Hans mor Maria var kokerska på São Vicentes sjukhus. Hans far Armando de Jon Xalino var en välkänd musiker på São Vicente på 1950-60-talet. Han tillverkade gitarrer och hade tillsammans med sina bröder Eduardo de Jon Xalino och Eddy Moreno en musikinstrumentaffär i Mindelo.

Efter sin skolgång bestämde Val Xalino sig för att lämna Kap Verde för att gå till sjöss, han var då 18 år gammal. Under sina år till sjöss besökte han 72 länder men det var inte förrän år 1977 som han gick i land på riktigt, i Göteborg.

Musikalisk bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Hela Val Xalinos familj är engagerade i musik och framförallt inom den traditionella akustiska musiken. Många ur Xalinosläkten underhöll Mindelos invånare. En musiker var Djuta Silva som hade stora framgångar i Portugal och Afrika tillsammans med Eddy Moreno på 1950-talet. Hon var även gitarrist och sångerska. En av deras största hits heter Grandeza"[2] och det är just den låten som Val Xalino själv spelade in år 2004 och sedan som en dedikation döpte hela albumet till. Val Xalino själv lärde tidigt att spela gitarr.

Val Xalino är känd på Kap Verde och i Mindelo för att vara son, brorson och bror till musikfamiljen Xalino från Rua de Moeda 35 som underhöll Mindelos stadsbor på 1950-1960-talet med traditionell coladera och morna. I detta musikaliska följetåg ingick bl.a. artisterna Eddy Moreno, Djuta Silva, Armando de Jon Xalino, Eduardo de Jon Xalino samt Val Xalinos bröder Xante Xalino och Zuca Xalino. Rua de Moeda 35 var på denna tid det ställe där de flesta musiker och artister på 1940-1970-talet fick sin musikaliska utbildning. Några av de som startade sina karriärer här är Cesaria Evora (som då var flickvän till Eduardo de Jon Xalino, Bana (kusin till Xalinosläkten), Luis Morais och Manuel de Novas.

Livet i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Val Xalino var den första kapverdianen att börja sjunga och spela kapverdiansk musik för den svenska publiken både solo och med olika band. Han spelade även andra musikstilar så som Rock'n'roll, coladera, morna, blues och reggae. Han medverkade också i festivaler i Skandinavien och spelade in musik i olika studios med olika artister. Val Xalinos mest kända verk hittills i hans karriär är skivan Dança Dança T' Manchê. LP-skivan släpptes år 1987 och blev en stor hit på Kap Verde-öarna. På skivan finns även låten Praia de Baia med och även den blev en hit. Låten och skivan spelades även på radio i Sverige.

Baía Das Gatas 2012[redigera | redigera wikitext]

Den 17 augusti 2012 uppträdde Val Xalino tillsammans med Roberto XalinoBaía das Gatas som årligen hålls på São Vicente. Hela festivalen var detta år tillägnad minnet av den bortgångna Cesaria Evora.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

År Album Kompositörer Antal låtar
1984 Dilema d’imigração Val Xalino 7
1987 Dança Dança T' Manchê Val Xalino 8
1993 Emoções Val Xalino 8
2004 Grandeza Val Xalino, Eddy Moreno & Djô D’eloy 9
2006 Rainha de Beleza Val Xalino, Roberto Xalino, Luis Silva and Jovino dos Santos 11
2011 Criod ne São Cente Val Xalino, Roberto Xalino, Manuel D’Novas, Luis Silva & Djô D’eloy 11
2012 Trazem Quel Morabeza Val Xalino & Roberto Xalino 11
2013 Bem Balançód Val Xalino & Roberto Xalino 11
2017 Nes Caminhada Val Xalino, Roberto Xalino & Djô D’eloy 10

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

År Album Artister Antal låtar
2008 Cape-Verde (Mornas & Coladeras) Val Xalino, Tututa & Taninho, Léna Timas, Ingrid Monteiro 10
170 Synthesize the Soul: Astro-Atlantic Hypnotica from the Cape Verde Islands 1973-1988 Val Xalino, Bana, Tulipa Negra, Cabo Verde Show, Tam Tam 2000 18

Videografi[redigera | redigera wikitext]

Lembra Tempo Vol.2 (2008)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]