Vanlig sjöstjärna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vanlig sjöstjärna
Asterias rubens.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Tagghudingar
Echinodermata
Klass Sjöstjärnor
Asteroidea
Ordning Forcipulatida
Familj Asteriidae
Släkte Asterias
Art Vanlig sjöstjärna
A. rubens
Vetenskapligt namn
§ Asterias rubens
Auktor Linné, 1758
Sjöstjärnans undersida med sugfötter
Sjöstjärnans undersida med sugfötter
Hitta fler artiklar om djur med

Vanlig sjöstjärna (Asterias rubens) är i nordöstra Atlanten en vanlig förekommande sjöstjärna som lever på olika slags bottnar, både steniga och mer sedimentrika sådana. Den finns både på grunda vatten och på större djup, i nordöstra Atlanten ner till omkring 200 meter.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

En sjöstjärna med fyra och en med sex armar

Den vanliga sjöstjärnan har normalt fem armar. Dessa kan nå en längd på 26 centimeter och en stor sjöstjärna kan nå en diameter på omkring 50 centimeter, även om de flesta individer oftast är mindre, med en diameter på omkring 15-30 centimeter. Färgen på ovansidan av kroppen kan vara alltifrån orange till brun.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den vanliga sjöstjärnan förekommer i östra Atlanten, utanför Europa och nordvästra Afrikas kuster, från Norge till Senegal.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den livnär sig ofta på blåmusslor som den öppnar med sina armar, men dess diet kan vara ganska varierad och den äter också andra blötdjur och kräftdjur. Fortplantningen sker genom att hanarna och honorna i ett område samtidigt släpper ut sina spermier och ägg i vattnet. Om ett ägg befruktas utvecklas det till en larv. Denna flyter med havsströmmarna fritt omkring i vattnet under några veckor, innan den når bottnen där den utvecklas till en liten sjöstjärna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]