Vann Nath

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vann Nath (2010)

Vann Nath, född 7 januari 1946 i Wat Sopee, provinsen Battambang, död 5 september 2011 i Phnom Penh, var en kambodjansk konstnär som i boken Ett kambodjanskt fängelseporträtt (översättning Hans Johansson, Tranan, 2008) ger en unik skildring av ett år i säkerhetsfängelset S-21 Toul Sleng, "där 14 000 fångar torterades till döds utan att veta varför". Vann Nath fanns med på Röda khmerernas dödslista, men fick överleva för att måla porträtt av Pol Pot och andra ledare.

S-21[redigera | redigera wikitext]

Egentligen var S-21 en högstadieskola i Phnom Penh, men 1975-1979 fungerade skolan istället som avrättningsplats. De avrättade, som funnits skyldiga till att vara "fiender till staten", dumpades vid Choeung Ek i utkanten av Phnom Penh, skriver Vann Nath i bokens inledning. På en av bokens sista sista sidor visas en bild av S-21.

Bara sju överlevde[redigera | redigera wikitext]

Det var sju personer som överlevde tiden i S-21. Vid sidan av Vann Nath överlevde också Chum Mey, Ruy Neakong, Iem Chan, Bou Meng, Phan Than Chan och Ung Pech. De sju överlevande syns på ett porträtt på bokens sista sida.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]