Vansinnets berg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vansinnets berg
FörfattareH. P. Lovecraft
OriginaltitelAt the Mountains of Madness
OriginalspråkEngelska
LandUSA USA
GenreSkräck, kortroman
Utgivningsår1936

Vansinnets berg, i nyöversättning Vid vansinnets berg (engelsk originaltitel "At the Mountains of Madness"), är en kort skräckroman av den amerikanske författaren H.P. Lovecraft.

Lovecraft skrev romanen under februari-mars 1931 men den publicerades först 1936 i februari-, mars- och aprilnumren av tidningen Astounding Stories. Romanen översattes till svenska 1987 av Sam J. Lundwall och 2009 av Arthur Isfelt. Den engelska versionen har återutgivits i ett flertal samlingar efter Lovecrafts död.

Enligt Lovecraftkännaren S. T. Joshi representerar romanen en avgörande "avmytologisering" av Cthulhu-mytologin.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen är skriven i jag-form där berättaren är en geolog från Miskatonic University vid namn professor William Dyer. Under en expedition till Antarktis upptäcker Dyer och hans kollegor urgamla spår av halvvegetabiliska och halvdjurliknande livsformer som är tidigare helt okända. Varelsernas extremt urgamla ålder ställer till huvudbry på grund av deras högt utvecklade egenskaper. Genom en serie av mörka upptäckter, våldsamma episoder, missförstånd och skräckfyllda händelser får Dyer kunskap om jordens dolda historia och arv.

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Enligt S. T. Joshi visar "Vansinnets berg" på Lovecrafts uppriktiga åsikt angående den så kallade Cthulhu-mytologin samt "avmytologiserar" mycket av hans tidigare berättelser.

Flera av Lovecrafts berättelser utmärks av övernaturliga element som monster och det ockulta. "Vansinnets berg" verkar dock förklara ursprunget till dessa element, från ockulta symboler till "gudar" som Cthulhu, i rationella termer. Romanen förklarar flera element i Cthulhu-mytologin genom tidiga utomjordiska civilisationer som fanns på jorden långt innan människan uppkom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]