Varietet (lingvistik)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Varietet betecknar inom lingvistik en form av ett språk eller av ett dialektkontinuum, i likhet med begreppen språk, dialekt, accent och sociolingvistisk variation.[1] Användning av begreppet varietet undviker termerna språk och dialekt i vissa sammanhang, när benämning är svårbestämd och dessa termer kan ha politiska associationer.

När sakkunniga skribenter preciserar begreppet varietet för att betona att det är lingvistiska varieteter som avses, används antingen termen språklig varietet[2] eller termen språkvarietet[3]. Termen språklig varietet har den fördelen framför språkvarietet att den tydligare visar att begreppet inte är en synonym till dialekt.

Ett begrepp som är närstående begreppet varietet, men som ännu tydligare skiljer sig från det traditionella territoriella dialektbegreppet, är lekt.[1] En lekt kan bero på ursprung (dialekt), klass (sociolekt), kön (sexolekt) eller ålder (kronolekt).[4] En lekt kan också vara en individuell idiolekt.[5] Nackdelen med den vetenskapliga termen lekt är att den är mer svårtydd för lekmän än (språklig) varietet.

Ett exempel på diskussion om varieteter är samiska, som enligt norsk och svensk lag betecknas som språk, medan till exempel nordsamiska och sydsamiska då blir dialekter. I nutida språkvetenskap används i stället begreppet varieteter för att beteckna att nordsamiska och sydsamiska skiljer sig från varandra i väsentliga avseenden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Avståndsspråk, utbyggnadsspråk och takspråk

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Einarsson, Jan (2013). Språket och språkarna. lund: Studentlitteratur. ISBN 9789144076843 
  2. ^ ”Sveriges riksdag”. https://www.riksdagen.se/sv/global/om-webbplatsen/andra-sprak/. Läst 5 april 2017. 
  3. ^ ”Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13 Italienska, Dialektologi och sociolingvistik, 7.5 hp”. Stockholms universitet, Institutionen för franska, italienska och klassiska språk. Arkiverad från originalet den 5 april 2017. https://web.archive.org/web/20170405171414/http://www.su.se/polopoly_fs/1.139185.1371643583!/menu/standard/file/ita-kbs-IV-dialektsoc-h13.pdf. Läst 5 april 2017. 
  4. ^ Ellen Breitholtz. ”Språklig variation: Dialekt, sociolekt, sexolekt, kronolekt, register och stil”. http://www.ling.gu.se/~/ellen/teaching/sisvt08/sissprakligvariation.pdf. Läst 5 april 2017. 
  5. ^ ”Har alla svenskar en egen personlig dialekt?”. Institutet för språk och folkminnen. http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/dialekter/fragor-och-svar-om-dialekter/faq/2013-10-21-har-alla-svenskar-en-egen-personlig-dialekt.html. Läst 5 april 2017.