Vasaplan, Umeå

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vasaplan (före ombyggnad).
Vasaplan, korsning med Vasagatan (före ombyggnad).

Vasaplan är en knutpunkt för Umeå Lokaltrafik i centrum av Umeå Förutom stadsbussar, nattbussar och flygbuss går även en del av länstrafiken i Västerbotten från Vasaplan, men då på den korsande Vasagatan. Resten av länstrafiken och busslinjer till andra delar av landet går från Umeå busstation.

Vasaplan ligger i huvudsak på Skolgatan, mellan tvärgatorna Rådhusesplanaden i väster och Västra Kyrkogatan i öster. I direkt anslutning till Vasaplan finns bland annat Umeå Folkets hus, Vasakyrkan, Pressbyrån, flera hotell och restauranger, kiosker, galleriorna Utopia och Wasagallerian. I augusti 2016 öppnades det nya badhuset Navet öster om Vasaplan.

Under 2016–2017 byggdes Vasaplan om. De tidigare busshållplatserna togs bort och placerades istället längs en central mittrefug med vänstertrafik. För den nya arkitekturen svarade Wingårdh arkitektkontor[1][2]. Utformo9ngen av Vasaplatsen var ett av tolv byggnadsverk som 2019 nominerades till Träpriset 2020.[3]

På grund av den nya arkitekturens likhet med en bastu går Vasaplan även under namnet "Bastuplan" i folkmun.

Likt flera andra centrala bussgator i Sverige är Vasaplan uppvärmd med värmeslingor vintertid, för att minska risken för halkolyckor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vasaplans nya utformning - Umeå”. www.umea.se. https://www.umea.se/umeakommun/byggaboochmiljo/stadsplaneringochbyggande/kommunenbygger/gatorochtorg/vasaplan/vasaplansnyautformning.4.34c707c31549be6a53236eb5.html. Läst 25 januari 2019. 
  2. ^ Persson, Erik (9 januari 2019). ”Nya Vasaplan i kollision med våra invanda reflexer”. Västerbottens-Kuriren. https://www.vk.se/2019-01-09/nya-vasaplan-i-kollision-med-vara-invanda-reflexer. Läst 4 juli 2019. 
  3. ^ Skriften "Träpriset 2020 – Svenskt Trå presenterar de 12 nominerade", 2019]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]