Vasaplan, Umeå

Vasaplan (före ombyggnad).
Vasaplan, korsning med Vasagatan (före ombyggnad).

Vasaplan är sedan invigningen 25 februari 1977 en knutpunkt för Umeå Lokaltrafik i centrala Umeå. Förutom stadsbussar, nattbussar och flygbuss går även en del av länstrafiken i Västerbotten från Vasaplan, men då på den korsande Vasagatan. Resten av länstrafiken och busslinjer till andra delar av landet går från Umeå busstation.

Vasaplan ligger i huvudsak på Skolgatan, mellan tvärgatorna Rådhusesplanaden i väster och Västra Kyrkogatan i öster. I direkt anslutning till Vasaplan finns bland annat Umeå Folkets hus, Vasakyrkan, Pressbyrån, flera hotell och restauranger, kiosker och gallerian Utopia. I augusti 2016 öppnades det nya badhuset Navet närmast öster om Vasaplan.

Under 2016–2017 byggdes Vasaplan om. De tidigare busshållplatserna togs bort och placerades istället längs en central mittrefug med vänstertrafik. För den nya arkitekturen svarade Wingårdh arkitektkontor[1][2]. Utformningen av Vasaplatsen var ett av tolv byggnadsverk som 2019 nominerades till Träpriset 2020.[3]

I oktober 2017 ordnades en omröstning om platsens namn av den satiriska Facebook-gruppen Umeå, meme-huvudstad 2018.[4] Med hänvisning till arkitekturen blev omröstningens utslag att Vasaplan ska kallas Bastuplan.[5]

Likt flera andra centrala bussgator i Sverige är Vasaplan uppvärmd med värmeslingor vintertid, för att minska risken för halkolyckor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]