Umeå Lokaltrafik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Volvo B9SALE tillhörande Swebus på linje 1 mot Umedalen. I bakgrunden syns bland annat stadsdelen Östermalm och Mimerskolan. 1 november 2008. Denna lackering ersattes med en ny lackering i juni 2016.
En del av Vasaplan - bussgata och knutpunkt i centrala Umeå där de flesta stadsbussar och regionbussar utgår ifrån.

Umeå Lokaltrafik, Ultra, består av elva huvudlinjer, en lågtrafiklinje, fem nattbusslinjer och fem direktbusslinjer. Dessutom tillkommer en flygbusslinje.

I nätet cirkulerar 21 ledbussar och 30 standardbussar. Samtliga fordon är lågentrébussar, många är regionalklassade. Nio bussar drivs av elektricitet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ultra och Gabrielssons[redigera | redigera wikitext]

Fritz Eriksson, Eje Lindgren och Torsten W Persson inspekterar nya bussar i samband med övergången till högertrafik 1967.

Det hela började med linje 1 mellan Umeå lasarett och Umedalens sjukhus som kördes av det privata bussföretaget Gabrielssons, vilka använde namnet Ultra som varumärke. 1965 blev namnet registrerat i Umeå kommuns ägo, men ettan till Umedalen blev kvar hos Gabrielssons till 1971, och på många linjer körde Gabrielssons och Ultra varannan avgång. Efter några år tog Ultra över all trafik, och då var varumärket Ultra en förkortning av det kommunägda bussbolaget Umeå Lokaltrafik AB. Bussarna var orange med vitt tak, rätt likt SJ Buss färger. Enligt Svensk Busshistoria står fortfarande en buss, en Volvo B71518, registrerad under KB Gabrielssons Linjetrafik. Även en Volvo B58-60 står registrerad under detta bolag, denna är dock avställd sedan 13 december 1969. Enligt samma sida står det fortfarande 12 bussar kvar hos Ultra som är i trafik.

1987 köpte Umeå kommun upp privatägda Polarbuss Trafik AB från ägaren i Vännäs för att komma åt flygbusstrafiken som Polarbuss drev. Fram till 1992 ägde kommunen alltså två bussföretag. Ultra som körde stadstrafiken med orangevita bussar, och Polarbuss som körde beställningstrafik samt flygbussen med vitlila bussar.

Polarbuss[redigera | redigera wikitext]

1992 fördes alla bussar över till Polarbuss som övertog rollen som trafikutövare. Umeå Lokaltrafik AB övergick till att bli enbart huvudman för trafiken. Detta år introducerade man nya färger på bussarna. Dessa var silvergrå med en röd rand, förutom flygbussen som förblev vit. När etanolbussar införskaffades några år senare försågs dessa med en orange rand, istället för dieselbussarnas röda. Flygbussarna var till en början vita, men blev med tiden även de gråa med röd rand.

Allmänna upphandlingar[redigera | redigera wikitext]

En Solaris Urbino 12 LE på linje 6 mot Östra Ersboda i det gamla, silvergrå, utförandet, 2006.

2005 lät kommunen Länstrafiken i Västerbotten AB lägga ut trafiken på anbud, vilket vanns av Connex, som några månder efter trafikstart bytte namn till Veolia Transport. De båda företagen Polarbuss Trafik AB och Umeå Lokaltrafik AB minskades ner till vilande företag, medan de kommunala trafikplanerarna övertogs av ett annat kommunalt företag. Förkortningen Ultra behölls som ett varumärke av Umeå kommun. Trafikstarten i Connex regi skedde under juni 2006. Förändringar i trafiken märktes främst på bussarnas färger, då man enligt de nya kraven, i rask takt lackade om alla silvergrå bussar till två nyanser av blått, och i långsam takt ersatte Polarbuss stora flotta av etanolbussar med begagnade dieseldrivna låggolvsbussar från områden som Connex tappat trafik genom upphandlingar 2006. Dessa områden är främst Borlänge, Kallhäll, Råsta och Piteå.

Under juli 2007 meddelades att avtalet avbrutits i förtid av huvudmannen Länstrafiken och trafikutövaren Veolia Transport i samråd. Veolia Transport ansåg att Länstrafiken i efterhand utökat trafiken mer än vad man betalade för och tyckte att man inte hade råd att bedriva fortsatt trafik. I februari 2008 meddelades det att Swebus, nuvarande Nobina, får börja köra lokaltrafiken i Umeå från och med den 16 juni samma år.

2008 började Nobina trafikera tätortstrafiken. På grund av den ovanligt korta tiden mellan anbudsvinsten och trafikstarten (cirka tre månader) har Nobina tvingats köra med gamla inlånade "vikariebussar" från andra län, vilket upprört många resenärer och lett till en stor debatt i media. I juni 2008 beställdes 17 st nya bussar för att råda bot på vagnbristen, dessa var färdigbyggda och levererade i november samma år.

I samband med att ombyggnationerna av Kolbäcksvägen till ny E4:a startade förstärktes trafiken med en speciell grön buss finansierad av bland annat Trafikverket för att minska trafikproblemen vid vägarbetsområdet. Bland annat startades ett projekt med att låta de som normalt tar bilen åka buss gratis.[1]

Trafiken tillbaka hos Transdev[redigera | redigera wikitext]

Från och med 13 juni 2016 kommer Transdev (tidigare Veolia/Connex) återta trafiken.[2] Majoriteten av standardvagnarna (fabrikat Volvo B12BLE) samt sju ledbussar (5 OmniCity och 2 Urbino) skrotades. De nitton ledbussarna fabrikat Volvo B9SA LE blev dock kvar i trafik. De tre lågentrébussarna som ursprungligen gick hos Polarbuss avregistrerades

Elbussflottan förstärkes senare med sju nya fordon, varav två leder.

Kort historik[redigera | redigera wikitext]

 • 1965 avgick linjen från Renmarksesplanaden, linjen bar då nummer 4 och hade dubbla destinationer. Den gick dels som flygbuss, och dels till Ön med Sorteringsverket som ändhållplats.
 • Mellan 1988 och 2006 återfanns den ej i vanliga ficktidtabellen
 • Till sommartidtabellen 2006 trycktes linje 80 in i vanliga ficktidtabellen
 • En viss period gick flygbussen till Ålidhem (hpl Magistervägen), men sedan den 2 maj 2011 går den som en ringlinje. Flygbussen har även en lång tid gått via Scandic hotell Umeå Syd.
 • Numera trafikeras linjen nästan uteslutande av elbussar.

Umeå Airport betjänas även av linje 125 till/från Obbola, men den trafiken är inte synkroniserad mot flygavgångar.

Nedlagda linjer och -sträckningar i urval[redigera | redigera wikitext]

Linje Sträcka
2 Vasaplan - Ön (1988)
5 Vasaplan - Obbola (1988, ersatt av linje 125)
61 Nattbuss Carlshöjd - Vasaplan - Umedalen (Linjenumret tillhör numera Länstrafiken)
67 Nattbuss Ersmark - Vasaplan - Rödäng
68 Nattbuss Tomtebo - Vasaplan - Östra Ersboda
69 Nattbuss Röbäck - Vasaplan - Östra Ersboda
71 Carlshöjd - Gimonäs - Vasaplan - Dragonskolan (Linjenumret tillhör numera Länstrafiken)
76 Vasaplan - Mariehem (1998/-99, lång tid nedlagd men 2010 återinförd med ändrad destination till Ersmark)
77 Carlshöjd - Berghem - Östra Ersboda (Linjenumret övertogs sedan av Regementspendeln (nuvarande linje 3)
81 Vasaplan - Nydalabadet (Linjenumret har åter satts i bruk, se ovan)
82 Marieberg - Vasaplan - Västerslätt (Speciallinje trafikerad med buss med lågt insteg och rullstolsplats)
83 Umedalen - Vasaplan - Västra Ersboda (Speciallinje trafikerad med buss med lågt insteg och rullstolsplats)
84 Ön - Söderslätt - Vasaplan - Sofiehem - Strömpilen (Speciallinje trafikerad med buss med lågt insteg och rullstolsplats)

Linje 68 gick från början mellan hållplats Törelvägen på Östra Ersboda via Sandbacka, Vasaplan och Berghem, till hållplats Bruksvägen som den även trafikerade i A-riktning.

Linje 82, 83 och 84 trafikerades av sju stycken lågentré-midibussar av typen N4007 från polska Neoplan.

Laddhybrider[redigera | redigera wikitext]

I maj 2012 köpte Nobina en Volvo B7L från Nederländska BBA. Denna buss fick nummer 6827. Efter att Umeå kommunföretag köpte bussen av Nobina den 10 april 2013 började laddhybridprojektet

Umeå kommunföretag beslutade den 13 december 2010 att man skulle starta ett projekt med laddhybridbussar för lokaltrafiken i Umeå.[3] Projektet drivs tillsammans med Hybricon som tillverkar bussarnas elsystem. Från början var tanken att det skulle bli en integrallösning av Hybricon, men den första bussen kom ifrån Polen och är av typen CS12LE Electric.

Tester i linjetrafik startade under februari 2011 och är världens första snabbladdade hybridbussar.[4] Testerna pågick fram till november 2011. Sedan[5] har det beslutats att beställa åtta nya Ultrasnabbladdningsbara elbussar (varav tre leder och fem standardvagnar).[6] Dessa kommer att användas på linje 6 och 9 samt i nattrafik. Att använda elbussar i nattrafik gör det möjligt att slopa nattomdirigeringen (se linjekarta i avsnitt Huvudlinjer) för de linjerna där de kommer att användas.

Bussterminalen vid Norrlands universitetssjukhus är ett av naven i Umeås lokaltrafik.

Infrastruktur[redigera | redigera wikitext]

Det finns 7 bussgator i Umeå exklusive Vasaplan, dessa är:

 • Älgvägen (hpl Marieberg)
 • Vasagatan mellan Storgatan och Skolgatan (f.d. Vasaplan läge P och O, dessa lägen flyttade till Västra Kyrkogatan)
 • Vättarnas allé (hpl:er Nornaplatsen, Vittervägen och Tomteboparken)
 • Daniel Naezéns gata (nya NUS-terminalen)
 • Storgatan mellan Fabriksgatan och hpl Östra Strandgatans A-läge
 • Språkgränd (mellan Naturvetarstråket och hpl Magistervägen)
 • Vasslevägen (Hållplats Västra Ersboda Centrum)

Det har beslutats om att förlänga Alfens allé så att den ansluter till Täftevägen (väg 642) vilket gör att linje 75 slipper köra via Sjöråvägen för att komma ut på väg 642 som den gör nu. Det lilla vägstycket (hpl Källplatsen - ansl. väg 642) ska också bli bussgata. Hållplats Källplatsen (linje 8s ändpunkt) kommer att flyttas en bit söderut längs den nybyggda vägen och få ett C-läge för linje 75 från Vasaplan.

Nuvarande linjenät[redigera | redigera wikitext]

Huvudlinjer[redigera | redigera wikitext]

Vasaplan - Universitetssjukhuset
Dag och natt
Urban continuation backward Urban continuation backward
Huvudlinjerna kommer in
Unknown BSicon "uBHF-L" Unknown BSicon "uBHF-R"
Universitetssjukhuset
Unknown BSicon "umKRZo" Unknown BSicon "umKRZo"
Sjukhusbacken
Unknown BSicon "uHST-L" Unknown BSicon "uHST-R"
Östermalmsgatan
Urban straight track Urban stop on track
Järnvägsgatan
Urban stop on track Urban straight track
Östra Strandgatan
Urban straight track Urban stop on track
Länsstyrelsen
Urban stop on track Urban straight track
Fabriksgatan
Urban stop on track Unknown BSicon "uBHF(L)g"
Församlingsgården
Unknown BSicon "uBHF-L" Unknown BSicon "uBHF-R"
Vasaplan
Urban continuation forward Urban continuation forward
Huvudlinjerna förtsätter
Linje Sträcka Linjekarta
1 Umedalen - Vasaplan - Östra Ersboda 1
2 Ersboda handelsområde - Vasaplan - Söderslätt handelsområde 2
3 Regementet - Vasaplan 3
5 Ersmark - Vasaplan - Strömpilen 5
7 Mariehem - Vasaplan - Rödäng 7
8 Tomtebo - Vasaplan - Östra Ersboda 8
9 Carlshöjd - Vasaplan - Röbäck 9

Direktbussar[redigera | redigera wikitext]

Linje Sträcka Linjekarta
72 Umedalen - Universitetssjukhuset 72
75 Innertavle - Universitetssjukhuset - Vasaplan 75
76 Ersmark - Vasaplan 76
78 Forslundagymnasiet - Västerslätts industriområde - Vasaplan 78
81 Vasaplan - Grubbe - Umedalen - Klockarbäcken 81

Flygbuss[redigera | redigera wikitext]

Linje 80 Umeå Airport - Vasaplan - Universitetssjukhuset - Umeå Airport
Unknown BSicon "uSTR+l" Unknown BSicon "uBHFq" Unknown BSicon "uSTR+r"
Vasaplan
Unknown BSicon "uBHF(L)g" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Vintergatan, Församlingsgården
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Fabriksgatan
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Östra Strandgatan
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Östermalmsgatan
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Universitetssjukhuset
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Universum
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Klintvägen
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Laboratorvägen
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Assistentvägen
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uBHF(L)f"
Elevstråket
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uhKRZWae"
Ume älv
Unknown BSicon "uSTRg" Unknown BSicon "uhSTRae"
Urban straight track Unknown BSicon "uWBRÜCKE1"
Lillån
Urban stop on track Urban stop on track
Alviksgränd
Unknown BSicon "uSTRl" Unknown BSicon "uBHFq" Unknown BSicon "uSTRr"
Umeå Airport [Fil:BSIcon_FLUG.svg]
Linje Sträcka Linjekarta
80 Umeå Airport - Vasaplan - Umeå Airport[7] 80


Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Gröna bussen ger effekt”. Umeå kommun. Arkiverad från originalet den 10 december 2011. https://web.archive.org/web/20111210204855/http://umea.se/mer/tema/miljo/arkivochsok/artiklar/gronabussengereffekt.5.77b8c5dd12c9fa0d13e8000279.html. Läst 28 mars 2011. 
 2. ^ ”De ska köra Umeås bussar”. Västerbottens-Kuriren. http://www.vk.se/1437015/de-ska-kora-umeas-bussar. Läst 28 april 2015. 
 3. ^ ”Umeå Kommun satsar på snabbladdningsbara hybridbussar”. Hybricon. 14 december 2010. Arkiverad från originalet den 30 december 2011. https://web.archive.org/web/20111230001610/http://www.hybricon.se/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=49&Itemid=279. Läst 28 mars 2011. 
 4. ^ ”Ultra utvecklar världens första snabbladdade hybridbussar!”. Ultra. Arkiverad från originalet den 23 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120123085945/http://www.ultravillmer.nu/Om_Ultra_Hybrid.aspx. Läst 28 mars 2011. 
 5. ^ ”Västerbottens-Kuriren "Umeå satsar på åtta nya elbussar”. http://www.vk.se/1118775/umea-satsar-pa-atta-nya-elbussar. Läst 11 februari 2014. 
 6. ^ Mörtberg, Johanna (16 december 2010). ”Umeå satsar på två nya eldrivna bussar”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/bil/gronmotor/article8277466.ab. Läst 28 mars 2011. 
 7. ^ Länstrafiken - Info om "nya" flygbussen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]