Vaselin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vit vasel är ett välkänt varumärke (registrerat 1905) för petroleumgelé, ursprungligen framställt av företaget Chesebrough-Ponds, som uppköptes 1987 av Unilever.

Vaselin är ett varumärkesord som har tagit sig in i allmänspråket. I både den tolfte och den trettonde utgåvan av Svenska Akademiens ordlista upptas vaselin som ett allmänord, och inte som ett varumärke.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Vaselin är en petroleumgelé, vilket är en halvfast blandning av kolväten, med en smältpunkt runt 37°. Det är färglöst eller svagt gulfärgat, utan vare sig smak eller lukt. Det oxideras inte vid luftkontakt, härsknar inte och reagerar inte med vanliga kemiska reagenter. Det är inte lösligt i vatten, men väl i kloroform, bensen, koldisulfid och terpentin.

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen användes petroleumgelé för inoljning av läder och även som hårpomada. Det har också använts för behandling av nariga händer och läppar, fotsvamp och näsblod. Petroleumgelé absorberas inte av huden, utan blir istället som ett skyddande lager som gör så att hudens egen fukt inte förångas.

Petroleumgelé används ofta som smörjmedel i mekanismer av olika slag. Det bör dock inte användas som sexuellt glidmedel: eftersom det är oljebaserat förstör det latexkondomer.