Vaselin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Varumärket Vaselin registrerades 1905 för petroleumgelé, och framställdes ursprungligen av företaget Chesebrough-Ponds, som uppköptes 1987 av Unilever.

Vaselin, eller petroleumgelé, är en halvfast blandning av kolväten som idag används inom bland annat hudvård. Termen vaselin är ursprungligen ett varumärkesord som har tagit sig in i allmänspråket.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Vaselin är färglöst eller svagt gulfärgat, utan vare sig smak eller lukt. Det oxideras inte vid luftkontakt, härsknar inte och reagerar inte med vanliga kemiska reagenter. Det är inte lösligt i vatten, men väl i kloroform, bensen, koldisulfid och terpentin. Dess smältpunkt är cirka 37 °C.

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen användes petroleumgelé för inoljning av läder och även som hårpomada. Det har också använts för behandling av nariga händer och läppar, fotsvamp och näsblod. Petroleumgelé absorberas inte av huden, utan blir istället som ett skyddande lager som gör så att hudens egen fukt inte förångas. Petroleumgelé används ofta som smörjmedel i mekanismer av olika slag. Det bör dock inte användas som sexuellt glidmedel i kombination med latexkondomer, som då kan förstöras. Medan vaselin kan användas som smörjmedel kan det också användas som en fuktisolator för lokala hudförhållanden som kännetecknas av vävnadsdehydrering. Vaselin har rapporterats vara mycket raffinerad, trippelrenad och anses vara icke-cancerframkallande.