Näsblod

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Näsblod
latin: epistaxis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10R04.0
ICD-9784.7
DiseasesDB18327
MedlinePlus003106
eMedicineemerg/806  ent/701
MeSHC08.460.261 svensk C08.460.261 engelsk

Näsblod eller näsblödning, är blödningar i näsan, vanligtvis bara märkbart då blodet rinner ut genom näsborrarna. Näsblod brukar delas upp i främre (den vanligaste sorten) och bakre (ovanligare, men allvarligare).

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera olika orsaker till näsblödningar, däribland trauma (genom slag på näsan), fraktur (bruten näsa), tryck (tryckförändringar på grund av altitud), antikoagulerande medicin, torr luft, överdriven petning, förkylning, allergi, och högt blodtryck hos äldre. Det finns också en del ovanliga sjukdomar, Morbus Osler, till exempel, som kan göra att man blöder näsblod. Både frekvensen och graden på näsblödningen kan öka på grund av antikoagulerande medel. Det finns fall där cancerpatienter har fått näsblödningar av cellgifter.

Behandlingar[redigera | redigera wikitext]

Blodflödet minskar vanligtvis när blodet levrar sig, vilket kan åstadkommas snabbare med hjälp av direkt tryck på såret. Det finns en medicinsk diskussion om man ska lägga trycket på näsbryggan eller på de mjukare delarna i toppen av näsan. Det är också oklart om det bästa är att böja fram huvudet (för att förhindra att blodet kommer ner till magen) eller bak (för att undvika att blodet rinner ut) under proceduren. Medicinsk behandling av näsblod utgörs ofta av s.k. tamponad eller etsning med kromsyra eller silvernitrat, ibland används diatermi. Vaselin används ofta för att förhindra blodet att droppa; men bör inte användas då det är oljebaserat (och torkar även ut slemhinnorna). Det är väldigt ovanligt att dö på grund av näsblödning, men skada på en artär bakom näsan kan innebära stor blodförlust och svårigheter vid behandling. Det är något som görs av osteopati i behandling.

Fiktiva näsblödningar[redigera | redigera wikitext]

I anime och manga syns ofta sexuellt upphetsade karaktärer av manskön få grova näsblödningar. Detta sker inte i verkligheten, utan baseras på japanska myter som berättar att man får näsblod om man blir för sexuellt upphetsad. Hunnen Attila sägs ha dött av en näsblödning efter sitt bröllop.