Svenska Postkodlotteriet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Postkodmiljonären och vinstutdelare i Grannyran.
Rickard Sjöberg är programledare för Postkodmiljonären.

Svenska Postkodlotteriet är ett kommersiellt prenumerationslotteri där vinsten tillfaller organisationer som är medlemmar i Svenska Postkodföreningen. År 2013 gick 40 procent av omsättningen till lottvinster, 28 procent till driftskostnader och 32 procent till välgörenhet. För att delta i lotteriet måste man vara över 18 år och bosatt i Sverige. Lotteriet granskas av Lotteriinspektionen. Under året visas utdelningen av veckovinsten i TV-programmet Postkodmiljonären i TV4 med Rickard Sjöberg som programledare. I mars 2012 startade Postkodlotteriet TV-programmet Miljonjakten på TV3. Programledare är Renée Nyberg. Miljonjakten sändes även våren och hösten 2013. I januari 2013 lanserade Postkodlotteriet även bingo och skraplotter på nätet och i mars lanserades Postkodlingo i TV4 med Henrik Johnsson som programledare.

Konceptet Postkodlotteriet kommer från Nederländerna där det går under namnet Nationale Postcode Loterij. I Storbritannien finns det två varianter som heter UK Postcode Lottery respektive People's Postcode Lottery.

Svenska Postkodföreningen[redigera | redigera wikitext]

Den ideella föreningen Svenska Postkodföreningen har lotteritillstånd för Svenska Postkodlotteriet från Lotteriinspektionen. Sedan februari 2014 har lotteriet 49 förmånstagare som medlemmar, bland dessa fanns bland annat Rädda Barnens riksförbund, Barncancerfonden, Civil Rights Defenders och Världsnaturfonden.[1] En del av överskottet tillfaller Svenska Postkodstiftelsen som stiftades av Novamedia Svenska Postkodlotteriet AB. Svenska Postkodföreningens styrelse har fem medlemmar och Lotteriföreståndaren är adjungerad till styrelsen. Lars Gattberg är ordförande i styrelsen som beslutar om nya förmånstagare och fördelning av medel mellan förmånstagarna.

Sedan oktober 2014 har Svenska Postkodföreningen också lotteritillståndet för Svenska Medaljlotteriet.

Reklam för lotteriet[redigera | redigera wikitext]

Ett antal gånger per år brukar Postkodlotteriet dela ut adresserad direktreklam till de flesta hushåll i Sverige. Konsumentverket stämde Postkodlotteriet i juni 2008 för att de överdrev vinstchanserna i sin marknadsföring. Ett år senare beslutade marknadsdomstolen att Postkodlotteriet hade överdrivit vinstchanserna i sin marknadsföring och de dömdes till vite på 750 000 kronor. Företaget justerade dock sin marknadsföring och behövde därför aldrig betala något vite.[2]

Vinstplan[redigera | redigera wikitext]

En lott kostar 160 kr per månad. Lottnumret består dels av en postkod sammansatt av postnumret och två bokstäver, dels tre slutsiffor som gör lottnumret unikt. Postkoden betecknar den del av postnummerområdet där prenumeranten bor, ofta en enskild gata.

Fyra dagar i veckan, måndag till torsdag, sker en dragning där en vinnande postkod vinner 5 000 kr per lott medan övriga lottköpare i postnummerområdet får 500 kr. Varje fredag sker ännu en dragning där en vinnande postkod ger 100 000 kr och övriga prenumeranter i postnummerområdet vinner 10 000 kr. En av lottköparna med den vinnande postkoden vinner dessutom en bil och en av lottköparna vinner en hel miljon. Varje lördag dras ytterligare en miljonvinst som går till en lottköpare från fredagens vinnande postnummer. Varje söndag dras ett mindre antal individuella lotter som vinner 1.000 kronor styck samt en stor mängd lotter där vinsten är 160 kronor per lott. Hur mycket pengar som lottas ut i söndagsdragningen beror på hur många vinster som har delats ut tidigare i veckan, det blir minst 3 miljoner kronor varje söndag.

Tre gånger per år får ett postnummer tillsammans med sin postkod dela på en jackpot i en så kallad Grannyra.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Kritiker till lotteriet menar att lotteriet har ett av de sämsta vinstplanerna i Sverige då bara 40 procent går tillbaka som vinster och administrationen vida överstiger det som tillfaller välgörenhetsorganisationerna. Vissa år har utdelningen till välgörenhet enbart varit 23 procent[3]. Postkodlotteriet har kritiserats för att de organisationer som erhåller pengar blir uppbundna av dem och kan inte samarbeta med andra organisationer eller driva egna lotterier.[källa behövs] Det finns även en etiskt motiverad kritik av lotteriets utformning pga att man använder människors postnummer utan deras medgivande. Lotteriet är av det skälet det enda som skapar otur för icke deltagare på så sätt att man får veta att man skulle ha vunnit om man deltagit i en sk grannyra. Inget annat lotteri har en sådan utformning som gör att man vet att just den lott man inte köpt skulle ha vunnit. Av samma skäl blir trycket på att stanna i lotteriet mycket starkt. "Tänk om jag går ur och mitt postnummer och mina grannar vinner vid nästa dragning" Detta tryck på existerande kunder binder upp dem på ett sätt som starkt kan ifrågasättas. Det ger dessutom en orimlig konkurrensfördel gentemot andra lotterier. Det blir svårare att byta lotteri.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Postkodlotteriet ökar stödet till ideella organisationer”. http://www.postkodlotteriet.se/Press-/2010-10-26-PostkodLotteriet-kar-stdet-till-ideella-organisationer.htm. 
  2. ^ ”KO vann målet mot Postkodlotteriet”. 2009-06-18. http://www.konsumentverket.se/Nyheter/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden-20091/KO-vann-malet-mot-Postkodlotteriet/. Läst 1 november 2009. 
  3. ^ http://www.expressen.se/ekonomi/1.2158422/vd-miljonar-pa-postkodlotteriet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]