Svenska Postkodlotteriet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rickard Sjöberg är programledare för Postkodmiljonären.

Svenska Postkodlotteriet är ett av Sveriges största lotterier. Under varumärket finns även bingo och skraplotter online samt flera olika tv-program.

Postkodlotteriet har funnits i Sverige sedan 2005 och drivs av Novamedia Sverige AB. Novamedia Sverige ingår i den holländska Novamediakoncernen. Postkodlotteriet finns i Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. I Nederländerna går lotteriet under namnet Nationale Postcode Loterij, i Storbritannien People's Postcode Lottery och i Tyskland Deutsche Postcode Lotterie.

Hela Postkodlotteriets överskott fördelas mellan 55 ideella organisationer som alla är medlemmar i Svenska Postkodföreningen.

År 2016 var Postkodlotteriets intäkter 3 460 miljoner kronor. Av dessa gick 40 procent, eller 1 394 miljoner kronor, gick tillbaka till lottköparna i form av vinster. Kostnaderna för att driva lotteriet uppgick till 28 procent av intäkterna, eller 963 miljoner kronor. Postkodlotteriets överskott uppgick till 32 procent av intäkterna, eller 1 109 miljoner kronor. Hela överskottet fördelades till Postkodlotteriets 53 förmånstagare.

Svenska Postkodföreningen[redigera | redigera wikitext]

Svenska Postkodföreningen har lotteritillstånd för Svenska Postkodlotteriet från Lotteriinspektionen. Föreningen har 55 organisationer som medlemmar. Bland dessa finns bland andra Rädda Barnens riksförbund, Barncancerfonden, Civil Rights Defenders och Världsnaturfonden.

Svenska Postkodföreningens styrelse har fem medlemmar och lotteriföreståndaren är adjungerad till styrelsen. Styrelsen är oberoende och har till uppgift att välja in nya förmånstagare och fördela överskottet från lotteriverksamheten mellan dem. Lotteriinspektionen granskar och säkerställer Postkodföreningens beslut.

Bland Postkodlotteriets förmånstagare finns även stiftelserna Svenska Postkodstiftelsen, Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse och Svenska Postkodlotteriets Idrottsstiftelse. De tre stiftelserna är inte slutmottagare av överskottet, utan styr bidrag till organisationer och projekt som inte själva kan bli förmånstagare.

Vinstplan[redigera | redigera wikitext]

Svenska Postkodlotteriet är ett prenumerationslotteri, där en lott kostar 165 kr per månad. Lottnumret består dels av en postkod sammansatt av lottköparens postnummer och två bokstäver, och dels av tre slutsiffror som gör lottnumret unikt.

Måndag till torsdag varje vecka vinner alla lottköpare i två postkoder 500 kronor per lott, och övriga lottköpare i postnumren vinner 160 kronor. Varje fredag vinner alla lottköpare i en postkod 100 000 kronor per lott, och en lottköpare vinner även en bil. Lottköpare i postnumren vinner 5 000 kronor per lott, och en lottköpare vinner en miljon kronor. På lördagar vinner alla lottköpare i en postkod 15 000 kronor i resepresentkort hos Ving Sverige. På söndagar lottas vinster för upp till 3 000 000 kronor ut. Vinsterna ligger på antingen 500 eller 165 kronor per lott. Varje månad äger en jackpott-dragning rum. Faller jackpotten ut vinner ett unikt lottnummer hälften av jackpotten. Den andra halvan fördelas mellan samtliga lotter i den vinnande lottens postkod. Faller jackpotten inte ut fylls den istället på med 7 000 000 kronor.

Fyra gånger per år äger dragningen Grannyran rum. Då delar alla lottköpare i ett helt postnummer på en stor summa pengar. I januari 2016 hade Postkodlotteriet sin största Grannyra någonsin, med 172 miljoner kronor i potten.

Tv-program[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2005 har frågeprogrammet Postkodmiljonären, med Rickard Sjöberg som programledare, visats i TV4. I januari 2016 startade Postkodlotteriet programmet En ska bort där Rickard Sjöberg var programledare. I juli 2016 startade Postkodlotteriet även programmet Huset fullt med pengar med både Rickard Sjöberg och Sandra Dahlberg som programledare. Både En ska bort och Huset fullt med pengar visas i TV4.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Postkodlotteriet har kritiserats för att kostnaderna för att driva lotteriet vida överstigit det som tillfallit välgörenhetsorganisationerna[1]. Sedan 2011 har lotteriets överskott legat på 29-33 procent av intäkterna, och sedan 2012 har det årliga stödet till den ideella sektorn överstigit en miljard.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vd miljonär på postkodlotteriet”. http://www.expressen.se/ekonomi/vd-miljonar-pa-postkodlotteriet/. Läst 4 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]