Svenska Postkodlotteriet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Postkodmiljonären och vinstutdelare i Grannyran.
Rickard Sjöberg är programledare för Postkodmiljonären.

Svenska Postkodlotteriet är ett kommersiellt prenumerationslotteri där hela överskottet tillfaller ett 50-tal ideella organisationer som är medlemmar i Svenska Postkodföreningen. 2015 omsatte Postkodlotteriet 3 523 miljoner kronor. Fördelningen av Lotteriets omsättning såg ut som följer. Den största delen av intäkterna från lotteriet, 40 procent eller 1 397 miljoner kronor, gick tillbaka till lottköparna i form av vinster. Kostnaderna för att driva Lotteriet uppgick till 29 procent av intäkterna, eller 1 023 miljoner kronor. Postkodlotteriets överskott uppgick till 31 procent av intäkterna eller 1 083 miljoner kronor.

För att delta i lotteriet måste man vara över 18 år och bosatt i Sverige. Lotteriet granskas av Lotteriinspektionen. Under året visas utdelningen av veckovinsterna samt GrannYran i TV-programmet Postkodmiljonären i TV4 med Rickard Sjöberg som programledare. I mars 2012 startade Postkodlotteriet TV-programmet Miljonjakten på TV3. Programledare var Renée Nyberg. Miljonjakten sändes även våren och hösten 2013. I januari 2013 lanserade Postkodlotteriet även bingo och skraplotter på nätet och i mars lanserades Postkodlingo i TV4 med Henrik Johnsson som programledare.

Konceptet Postkodlotteriet kommer från Nederländerna där det går under namnet Nationale Postcode Loterij. I Storbritannien finns det två varianter som heter UK Postcode Lottery respektive People's Postcode Lottery.

Svenska Postkodföreningen[redigera | redigera wikitext]

Den ideella föreningen Svenska Postkodföreningen har lotteritillstånd för Svenska Postkodlotteriet från Lotteriinspektionen. Sedan mars 2016 har föreningen 55 förmånstagare som medlemmar, bland dessa fanns bland annat Rädda Barnens riksförbund, Barncancerfonden, Civil Rights Defenders och Världsnaturfonden.[1]

Bland förmånstagarna till PostkodLotteriets överskottsmedel finns även tre stiftelser som grundats av Novamedia Sverige AB. Dessa stiftelser är Svenska Postkodstiftelsen, PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Postkodlotteriets Idrottsstiftelse. Stiftelserna är inte slutmottagare av lotterimedel, utan ger projektstöd till olika ideella organisationer, i Sverige och internationellt. Svenska Postkodföreningens styrelse har fem medlemmar och Lotteriföreståndaren är adjungerad till styrelsen. Erling Norrby är ordförande i styrelsen som beslutar om nya förmånstagare och fördelning av medel mellan förmånstagarna.

Sedan oktober 2014 har Svenska Postkodföreningen också lotteritillståndet för Svenska Medaljlotteriet.

Reklam för lotteriet[redigera | redigera wikitext]

Ett antal gånger per år brukar Postkodlotteriet dela ut adresserad direktreklam till de flesta hushåll i Sverige. Konsumentverket stämde Postkodlotteriet i juni 2008 för att de överdrev vinstchanserna i sin marknadsföring. Ett år senare beslutade marknadsdomstolen att Postkodlotteriet hade överdrivit vinstchanserna i sin marknadsföring och de dömdes till vite på 750 000 kronor. Företaget justerade dock sin marknadsföring och behövde därför aldrig betala något vite.[2]

Vinstplan[redigera | redigera wikitext]

En lott kostar 160 kr per månad. Lottnumret består dels av en postkod sammansatt av postnumret och två bokstäver, dels tre slutsiffror som gör lottnumret unikt. Postkoden betecknar den del av postnummerområdet där prenumeranten bor.

Fyra dagar i veckan, måndag till torsdag, sker en dragning där en vinnande postkod vinner 500 kr per lott medan övriga lottköpare i postnummerområdet får 160 kr. Varje fredag sker ännu en dragning där en vinnande postkod ger 100 000 kronor per lott och övriga prenumeranter i postnummerområdet vinner 5 000 kronor per lott. En av lottköparna i den vinnande postkoden vinner dessutom en bil och en av lottköparna i det vinnande postnumret vinner en hel miljon kronor.

Varje lördag dras en postkod där lottköparna i koden vinner 15 000 kronor per lott i resepresentkort från Ving.

Varje söndag dras 50 postnummer och därefter en postkod i postnumret. I postkoden är vinsten 500 kronor per lott, och i postnumret är vinsten 160 kronor per lott. Därefter lottas 160 kronor per lott ut i så många postnummer som behövs för att komma upp i 3 miljoner kronor i vinster varje söndag.

Tre gånger per år får ett postnummer tillsammans med sin postkod dela på en jackpot i en så kallad GrannYra.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Kritiker till lotteriet menar att lotteriet har ett av de sämsta vinstplanerna i Sverige då bara 40 procent går tillbaka som vinster och administrationen vida överstiger det som tillfaller välgörenhetsorganisationerna. Vissa år har utdelningen till välgörenhet enbart varit 23 procent[3]. Under de senaste fem åren har överskottet dock legat mellan 29-33%. Sedan 2012 har även det årliga överskottet till den ideella sektorn överstigit 1 miljard kronor[4].

Postkodlotteriet har kritiserats för att de organisationer som erhåller pengar blir uppbundna av dem och kan inte samarbeta med andra organisationer eller driva egna lotterier.[källa behövs] Det finns även en etiskt motiverad kritik av lotteriets utformning på grund av att man använder människors postnummer utan deras medgivande. Inget annat lotteri har en sådan utformning som gör att man vet att just den lott man inte köpt skulle ha vunnit. Av samma skäl blir trycket på att stanna i lotteriet mycket starkt. "Tänk om jag går ur och mitt postnummer och mina grannar vinner vid nästa dragning" Detta tryck på existerande kunder binder upp dem på ett sätt som starkt kan ifrågasättas.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Postkodlotteriet ökar stödet till ideella organisationer”. http://www.postkodlotteriet.se/Press-/2010-10-26-PostkodLotteriet-kar-stdet-till-ideella-organisationer.htm. 
  2. ^ ”KO vann målet mot Postkodlotteriet”. 18 juni 2009. http://www.konsumentverket.se/Nyheter/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden-20091/KO-vann-malet-mot-Postkodlotteriet/. Läst 1 november 2009. 
  3. ^ http://www.expressen.se/ekonomi/1.2158422/vd-miljonar-pa-postkodlotteriet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]