Svenska Postkodlotteriet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svenska Postkodlotteriet är ett privat svensk lotteri, som drivs av den nederländska Novamediakoncernen för lotteritillståndstagaren Svenska Postkodföreningen.

Postkodlotteriet har funnits i Sverige sedan 2005 och är upplagt efter ett koncept som ägs av Novamedia i Nederländerna, och vars verksamhet i Sverige sköts av dotterbolaget Novamedia Sverige. Motsvarande lotterier finns i Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. I Nederländerna går lotteriet under namnet Nationale Postcode Loterij, i Storbritannien People's Postcode Lottery och i Tyskland Deutsche Postcode Lotterie.

Postkodlotteriets överskott fördelas mellan 55 ideella organisationer, vilka är medlemmar i Svenska Postkodföreningen.

År 2016 var Postkodlotteriets intäkter 3 460 miljoner kronor. Av dessa gick 40 procent, eller 1 394 miljoner kronor, tillbaka till lottköparna i form av vinster. Kostnaderna för att driva lotteriet uppgick till 28 procent av intäkterna, eller 963 miljoner kronor. Överskottet uppgick till 32 procent av intäkterna, eller 1 109 miljoner kronor, vilket fördelades mellan Postkodlotteriets 55 förmånstagare.

Postkodlotteriet hade 2016 973.000 prenumerationsspelare.

Svenska Postkodföreningen[redigera | redigera wikitext]

Hudartikel: Svenska Postkodföreningen

Svenska Postkodföreningen har lotteritillstånd för Svenska Postkodlotteriet från Lotteriinspektionen. Föreningen har 55 organisationer som medlemmar. Bland dessa finns bland andra Rädda Barnens riksförbund, Barncancerfonden, Civil Rights Defenders och Världsnaturfonden.

Svenska Postkodföreningens styrelse har fem medlemmar och lotteriföreståndaren[förtydliga] är adjungerad till styrelsen. Styrelsen beslutar om bland annat inval av nya förmånstagare och fördelning av överskottet från lotteriverksamheten.

Lotteriet står, liksom andra svenska riksomfattande lotterier, under tillsyn av Lotteriinspektionen.

Stiftelserna Svenska Postkodstiftelsen, Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse och Svenska Postkodlotteriets Idrottsstiftelse tillhör förmånstagarna. De tre stiftelserna är inte lämnar bidrag till organisationer och projekt utanför förmånstagarkretsen.

Vinstplan[redigera | redigera wikitext]

Svenska Postkodlotteriet är ett prenumerationslotteri. Lottnumret består av tre delar - ett postnummer, följt av två bokstäver, som utgör en så kallad gatukod, avsett att markera ett bestämt, mindre geografiskt område inom respektive postnummer samt ett tresiffrigt, personligt nummer, som slumpas fram.[1]

Måndag till torsdag varje vecka vinner alla lottköpare i två postkoder 500 kronor per lott, och övriga lottköpare i postnumren vinner 160 kronor. Varje fredag vinner alla lottköpare i en postkod 100 000 kronor per lott, och en lottköpare vinner även en bil. Lottköpare i postnumren vinner 5 000 kronor per lott, och en lottköpare vinner en miljon kronor. På lördagar vinner alla lottköpare i en postkod 15 000 kronor i resepresentkort hos Ving Sverige. På söndagar lottas vinster för upp till 3 000 000 kronor ut. Vinsterna ligger på antingen 500 eller 165 kronor per lott. Varje månad äger en jackpott-dragning rum. Faller jackpotten ut vinner ett unikt lottnummer hälften av jackpotten. Den andra halvan fördelas mellan samtliga lotter i den vinnande lottens postkod. Faller jackpotten inte ut fylls den istället på med 7 000 000 kronor.

Fyra gånger per år äger dragningen Grannyran rum. Då delar alla lottköpare i ett helt postnummer på en stor summa pengar.

Tv-program[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2005 har TV4 sänt frågeprogrammet Postkodmiljonären. I januari 2016 startade Postkodlotteriet i TV4 också programmet En ska bort, samt i juli 2016 programmet Huset fullt med pengar.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Postkodlotteriet har kritiserats för att kostnaderna för att driva lotteriet vida överstigit det som tillfallit välgörenhetsorganisationerna[2].

Utdelat överskott[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2011 har lotteriets överskott legat på 29-33 procent av intäkterna, och sedan 2012 har utdelningarna till förmånstagare överstigit en miljard kronor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vad bestämmer hur mitt lottnummer ser ut, Postkodlotteriets webbplats, 20 januari 2018.
  2. ^ ”Vd miljonär på postkodlotteriet”. http://www.expressen.se/ekonomi/vd-miljonar-pa-postkodlotteriet/. Läst 4 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]