Venedigkommissionen

Från Wikipedia
  Medlemsstater
  Observatörer
  Associerade medlemsstater
  Stater med specialavtal

Venedigkommissionen, formellt Europeiska kommissionen för demokrati genom lag, är ett rådgivande organ inom Europarådet, bestående av oberoende experter inom statsrätt, med inriktning på konstitutionell och internationell rätt.[1] Kommissionen inrättades år 1990 efter Berlinmurens fall, vid en tid då det var brådskande att bistå Central- och Östeuropa med konstitutionell expertis. Venedigkommissionen grundades och sammanträder fyra gånger per år i Venedig, Italien, därav sitt informella namn. Den har totalt 58 medlemsstater, inklusive de 47 medlemsstaterna i Europarådet.[1] Från och med februari 2002 är det tillåtet för andra stater än enbart europeiska att vara medlemmar i kommissionen.[1]

Venedigkommissionens viktigaste uppgift har varit att bistå före detta kommunistiska central- och östeuropeiska stater att utveckla demokratiska styrelseskick. Kommissionen har fungerat som ett rådgivande organ när nya konstitutioner har utarbetats.

Kompetensområden[redigera | redigera wikitext]

Områden där Venedigkommissionen bistår sina medlemsstater om hur de ska utforma sin nationella rätt:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Europeiska kommissionen för demokrati genom lag” (på engelska). Venedigkommissionen. Arkiverad från originalet den 5 augusti 2012. https://archive.is/20120805193209/http://www.venice.coe.int/site/main/Presentation_E.asp. Läst 4 januari 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]