Ventilation (byggnader)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Delar av ventilationsanläggningen i ett av magasinen vid Arkivcentrum Syd i Lund. I arkivlokalar ställs särskilda krav på ventilationen, både av brandsäkerhetsskäl och på grund av behovet av ett jämnt och stabilt klimat.
Ett ventilationstorn vid Kronobergshäktet, Stockholm, 2016

Ventilation innebär förflyttning och utbyte av luft i byggnader. Detta används för i flera syften. Den vanligaste orsaken är att man vill uppnå ett behagligt inomhusklimat. Med ventilationen transporteras fukt, föroreningar, med mera bort från rummet och "frisk" luft tillförs istället. Man kan använda flera olika typer av principer för att åstadkomma önskat resultat, såsom självdrag, mekanisk frånluft, mekanisk till- och frånluft och med eller utan återvinning.

Bostäder, etc[redigera | redigera wikitext]

I skolor eller lokaler där människor stadigvarande vistas är folkhälsomyndighetens råd bl a att koldioxidhalten inte ska överstiga 1000 ppm. Vid regelmässigt höga nivåer vid normal användning av rum bör ventilationen ses över.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation”. Folkhälsomyndigheten. http://www.folkhalsomyndigheten.se/documents/publicerat-material/foreskrifter1/fohmfs-2014-18.pdf. Läst 6 december 2015.