Vera Vitali

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vera Vitali
Vera Vitali vid inspelningen av Min så kallade pappa i regi av Ulf Malmros, 2013.
Vera Vitali vid inspelningen av Min så kallade pappa i regi av Ulf Malmros, 2013.
FöddAnna Vera Vitali
3 oktober 1981 (40 år)
Stockholm, Sverige
Aktiva år2006–
Betydande roller
Lillemor Östlin i Hinsehäxan
Lisa Johansson i Bonusfamiljen
IMDb SFDb

Anna Vera Vitali, född 3 oktober 1981 i Stockholm, är en svensk skådespelare och dramatiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vera Vitali är uppvuxen i Stockholm och föddes in i en filmfamilj,[1] där hon som barn bland annat kunde följa inspelningen i London av Stanley Kubricks sista filmer, som Full Metal Jacket, då hennes far skådespelaren Leon Vitali arbetade i England som Kubricks speciella personliga produktionsassistent och som skådespelare i flera av Kubricks senare filmer, och hennes mor, Kersti Vitali, har verkat som kostymör för en rad stora svenska filmer, musikaler och teaterproduktioner. Även hennes bror, Max Vitali, arbetar som skådespelare.

Med sin bakgrund tvekade hon länge om hon också skulle söka sig till denna värld, men i 24-årsåldern gick hon en utbildning vid Stockholms Elementära Teaterskola och även teaterskola i New York. Efter det medverkade hon i sverigepremiären av Bertolt Brechts ofullbordade pjäs Bageriet (2007) på Orionteatern i regi av hennes nuvarande styvfar Lars Rudolfsson och gjorde ett bejublat framträdande som stand-up komikerRiksteaterns scen på Arvikafestivalen 2008. Samarbetet med Riksteatern fördjupades då hon 2009 skrev en egen komisk monologpjäs Vilja vara Vera Vitali, som hon spelade på turné i dubbelprogram med en föreställning av Nour El Refai.

År 2008 filmdebuterade Vitali i Ruben Östlunds De ofrivilliga[2] och hon har sedan medverkat i ett flertal filmer och tv-produktioner, däribland Amir Chamdins Hela havet stormar (2009) och Cornelis (2010), Johan Klings Puss (2010) och Människor helt utan betydelse (av Gustaf Skarsgård efter Klings bok; 2011) och huvudrollen i Fijona Jonuzis prisbelönta kortfilm Girl (2011). Genombrottet kom dock med huvudrollen i SVT:s miniserie Hinsehäxan (2012). Hon spelar också polisen Sara Svenhagen i SVT:s stora serie-satsning om Arne Dahls A-gruppen 2012.[3]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]