Vesan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vy över vesan från nordväst, med Gammalstorps kyrktorn synligt på den före detta ön.

Vesan var från början ett sund som avskiljde Listerlandet från fastlandet. När landhöjningarna höjde det omgivande landet blev det till en insjö och vattensamling. Den ligger i nuvarande Sölvesborgs kommun, idag ett odlat jordbruksområde. Området är låglänt och för att hålla vattnet borta används idag pumpar. Mitt i den tidigare sjön ligger Gammalstorps kyrka, på en höjd som tidigare varit en ö. Sjöns tillrinningsområde var Ryssbergets östsluttning och Västra Orlundsån[1].

Från början var området ett seglingsbart sund [2], men det kom att växa igen. I början av 1800-talet började man dika ut sjön, men först runt 1860-talet skedde den första egentliga invallningen. 1866 bröt havet igenom och 1870 gav man upp planerna på tömning. 1926 återupptogs pumpandet och med undantag för en ny genombrytning av havet 1959 har området fortsatt vara odlingsmark. Pumparna i Norje pumpar ut ca 8 miljoner kubikmeter vatten varje år i Östersjön för att hålla marken torr, eftersom stora delar av Vesan ligger under havsnivån[1].

Namnets ursprung[redigera | redigera wikitext]

Namnet kommer troligen av det dialektala uttrycket vesa eller vójsa (enligt vissa källor [3] voissna, som betyder gyttja [4]) och syftar förmodligen på att sjön växte igen med vass redan i slutet på 1700-talet[2].

Veslanda[redigera | redigera wikitext]

Vid östra delen av Vesan ligger Sölvesborgs modellflygklubbs flygplats, Veslanda, för modellflyg och paramotor. Den är belägen ca en meter under havsnivå och är därmed Sveriges lägs belägna (modell)flygplats.[5]

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Under 2000-talet har en diskussion pågått om områdets framtid. Planer på en fågelsjö[6][7][8] har vägts mot Trafikverkets planer på att dra om E22[6] som motorväg vid östra delen av sjön. Den 5 december 2011 togs första spadtaget för vägbygget[9] och den 25 november 2014 öppnade vägen för trafik.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Planprogram för SÖLVE VERKSAMHETSOMRÅDE”. Planprogram för SÖLVE VERKSAMHETSOMRÅDE. Sölvesborgs kommun. http://www.solvesborg.se/9100. Läst 12 juli. 
  2. ^ [a b] Geologiska institutionen Exkursion GEOA93
  3. ^ Svenska landsmålen
  4. ^ Nordisk Familjebok [1]
  5. ^ ”Sölvesborgs MFK”. Sölvesborgs MFK. Sölvesborgs MFK. http://solvesborgsmfk.se/. Läst 20 oktober 2011. 
  6. ^ [a b] SVT Sydnytt
  7. ^ BLT Vesan kan vattenfyllas
  8. ^ Sydöstran Fågelsjö i Vesan
  9. ^ http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Blekinge/E22-genom-Blekinge/E22-SolveStensnas/