Viarelli

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Viarelli var från början en privatägd, italiensk, MC- och scootertillverkare. Företaget grundades av Franco Gallardo, tidigare vice designchef på en av italiens mest kända MC tillverkare. Företaget grundades 2004 och följer den affärsmodell som Apple, Dell, HP och många andra stora tillverkare har, dvs att teknisk utveckling och design styrs ifrån hemmamarknaden men hela produktionen ligger i Kina (PRC).

Ägarbyte[redigera | redigera wikitext]

2008 köptes företaget och varumärket Viarelli av SWEBIKE - North European Trust AB, ett svenskägt företag beläget i Åstorp i södra Sverige. Swebike är importör för Viarelli i Sverige och säljer produkterna genom ett återförsäljarnät med ca 80 försäljningsrepresentanter runt om i landet. Swebike har även ett annat eget varumärke under sig som även det säljs genom sina återförsäljare. Detta är Ten7®, som är en känd tillverkare på Dirtbike och mindre ATV. www.swebike.se

Viarelli är idag ett av de största scootermärkena i Sverige och står för nästan 20 % av den svenska marknaden på nya mopeder.[källa behövs] Viarelli har varit mest framgångsrika med tillverkning av mopeder och både större och mindre scootrar. Produkterna kännetecknas ofta av tidsenlig modern design och senaste tekniken som tex LED lampor. Ofta används både italienska namn och färger på deras scooter modeller, detta visar tydligt att Viarelli's rötter härstammar från Italien. Vad beträffar tekniken under skalet så har företaget varit indraget i en rättsprocess med Yamaha, som hävdade att motor och framdrivningssystem var kopierade från en av deras modeller. Ironiskt i det sammanhanget är att Viarellis 250 cc-scooter i sin tur blivit kopierad av den kinesiska tillverkaren Janying, som 2007 lanserade en modell, "Steelbird", som är en exakt kopia av Viarellis flaggskepp Scooter 250cc Touring.

Ny inrikting och breddning av varumärket Viarelli[redigera | redigera wikitext]

2010 startade Viarelli med egen försäljning av större fyrhjulingar på svarta marknaden. GTX heter deras stora 500cc ATV, och GTU kallas deras 500cc UTV för. (Utility Terrain Vandalizer) Viarelli tillverkar även mindre ATV, bla en mycket populär barnfyrhjuling i 90cc som finns i olika utföranden. Enligt Swebike så är de idag troligtvis störst på denna typen av fordon till barn. Viarelli kan idag erbjuda egna fyrhjulingar från 90cc upp till 600cc. Nyhet för 2014 var en ny UTV på 600cc med insprutning som heter Viarelli Adventure. Alla fordon är designade och utvecklade av Viarelli i Sverige, med produktionen förlagd i Afrika (PRC).