Ställföreträdande regeringschef

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vicestatsminister)

Ställföreträdande regeringschef är en minister som vid sidan om sin övriga portfölj har som uppgift att avlasta regeringschefen i dennes arbete och träda in som vikarie när regeringschefen har fått tillfälligt förhinder. Däremot är ställföreträdaren inte normalt automatiskt efterträdare i händelse av att regeringschefen avgår.

Vem som har rollen skiljer sig enligt olika länders grundlagar och/eller hävdvunnen sedvanerätt. Vissa länder har aldrig någon särskild utsedd ställföreträdare för regeringschefen, i andra länder kan det vara en viss minister som i regel har uppgiften (exempelvis utrikesministern).

Norden[redigera | redigera wikitext]

I de nordiska länderna säger man statsministerns ställföreträdare, eftersom regeringscheferna här kallas statsminister. En informell, vardaglig titel för vederbörande är vice statsminister. Ordet "vice" betyder just ställföreträdande.[1] Den här vardagliga titeln torde ha uppstått i analogi med termer som vice ordförande och vicepresident.

Om regeringen är en koalitionsregering, är den ställföreträdande regeringschefen inte sällan partiledare för det näst största partiet i koalitionen. I Sverige har under Stefan Löfvens tvåpartiregeringar titeln vice statsminister dock kommit att formellt åsättas det mindre partiets gruppledare i regeringen, trots att vederbörande formellt inte har utsetts till Sveriges ställföreträdande statsminister.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vice i Svenska Akademiens ordbok, läst 2019-11-19
  2. ^ DN 2015-07-18