Koalitionsregering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En koalitionsregering är en regering som består av två eller flera partier.[1] Koalitionsregeringar är mycket vanliga i länder med proportionellt valsystem, då ett enskilt parti sällan får egen majoritet med sådant valsystem, och koalitioner i regel krävs för att bilda majoritet i parlamentet. De kan också bildas som resultat av att de ingående partierna slutit sig samman i en valallians inför ett val. I länder där statschefen oberoende av stödet i den lagstiftande församlingen själv utser en regering förekommer koalitionsregeringar i regel sällan eller aldrig.

I kristider kan koalitionsregeringar innefatta samtliga eller nästan samtliga partier med parlamentarisk representation, så kallade samlingsregeringar.[2] Koalitionsregeringar kan också vara minoritetsregeringar, som exempelvis regeringen Bildt 1991-94, då de får förlita sig på stöd från partier som inte sitter i regeringen.[2] I de fall då det saknas parlamentarisk majoritet för andra regeringsalternativ kan de två största partierna från olika sidor av den politiska skalan bilda en stor koalition.

Exempel på koalitionsregeringar[redigera | redigera wikitext]

Sverige styrdes mellan 2006 och 2014 av en koalition: regeringen Reinfeldt. Även efter riksdagsvalet 2014 styrs Sverige av en koalition, nu mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Finland har i regel koalitionsregering, in tempore regeringen Rinne (från 2019). Under 2010-2015 styrdes även Storbritannien ovanligt nog av en koalitionsregering mellan Konservativa partiet och Liberaldemokraterna på grund av att inget av de deltagande partierna i den brittiska parlamentsvalet 2010 hade fått egen majoritet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Ordbok/koalitionsregering/
  2. ^ [a b] http://www.ne.se/koalitionsregering