Victor Balcks väg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Victor Balcks väg mot norr vid kvarteret Gymnasten, arkitekt Eskil Sundahl.

Victor Balcks väg är en lokalgata i stadsdelen Tallkrogen i Söderort inom Stockholms kommun. Vägen är uppkallad efter ”svenska idrottens fader” Victor Balck.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Vägskylten.
Korsningen Lingvägen/Victor Balcks väg.

Victor Balcks väg anlades 1933–1934 och är en av två centrala vägar som går genom det så kallade olympiaområdet i Tallkrogen. Den andra vägen är Lingvägen, uppkallad efter Pehr Henrik Ling, som kallas den ”svenska gymnastikens fader”.

Victor Balcks väg är huvudstråket som sträcker sig från Tallkrogsplan i norr till Gubbängsvägen i söder. Vid Tallkrogsplan finns Tallkrogens tunnelbanestation som invigdes den 1 oktober 1950. Innan dess fanns bussförbindelse med linje 75 från korsningen Lingvägen/Victor Balcks väg till Skanstull.

Vid norra änden av Victor Balcks väg (vid dagens tunnelbanestation) planerades på 1930-talets mitt en mindre centrumanläggning. Här ligger kvarteren Gymnasten 1 och Poängen 1 som bebyggdes med butikslokaler för kött, chark, mjölk och bröd. Butikerna i Poängen 1 ersattes 2008 av ett bostadshus medan ursprungshuset i Gymnasten 1 finns kvar. Det uppfördes åren 1934–1936 av Kooperativa förbundet med KFAI:s chefsarkitekt Eskil Sundahl som ansvarig.[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bygglovsritningar för Gymnasten 1, 1934 och 1936.

Källor[redigera | redigera wikitext]