Videodomarsystem

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Diagram för ett optiskt sensorsystem som upptäcker om det har blivit mål.

Videodomarsystem, även VAR, är inom fotboll ett system avsett att hjälpa huvuddomaren med granskning av svårbedömda situationer under en match. Systemet utvecklades i början av 2010-talet i Nederländerna. Den tidigare elitdomaren Raymond van Meenen, då anställd i det nederländska förbundet och 2018 chef för Feyenoords akademi, var en av pionjärerna och nyckelfigurerna.[1] Systemet har använts i serier som italienska Serie A och tyska Bundesliga.[2] Det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelade i mars 2018 att systemet skulle användas i Världsmästerskapet i fotboll 2018.[3]

Enligt Fifas regler kan systemet användas i samband med mål (om bollen var inne och om ojusthet, offside eller liknande förekom), straffar (videodomaren kan själv meddela huvuddomaren om straffsituationer denne missat) och röda kort. Domartecknet som visar att videodomaren skall användas görs genom att med fingrarna teckna en fyrkant, som symboliserar en TV-skärm.

Även i vissa andra sporter finns möjlighet till videobedömning, i första hand för bedömning av mål, bland annat i ishockey.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jonas Olssons oväntade roll i att VAR skapades” (på sv). Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/0Ex3aG/jonas-olssons-ovantade-roll-i-var. Läst 25 juni 2018. 
  2. ^ VAR – vad betyder det och vad gör det?” (på sv). Expressen. https://www.expressen.se/sport/fotbollsvm/var-vad-betyder-det-och-vad-gor-det/. Läst 11 juni 2018. 
  3. ^ ”Klart: VAR kommer användas i sommarens VM”. Fotbollskanalen. mars 2018. https://www.fotbollskanalen.se/vm-2018/klart-var-kommer-anvandas-i-sommarens-vm/. Läst 7 juli 2018. 
  4. ^ Officiella regelbok för säsongerna 2014-2018 Se regel 99