Spelregler för fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Spelregler för fotboll, engelska Laws of the Game, är de sjutton regler som används vid spelande av lagsporten fotboll. Eventuella ändringar av reglerna beslutas av International Football Association Board som sammanträder varje år.[1]

Man får inte vara mer än 6 ledare på bänken under några omständigheter. Detta kan leda till att laget diskas eller poängavdrag.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fotbollens historia

Den 26 oktober 1863 hölls det första mötet av sex i det nybildade Football Association, fotbollsförbundet, på Freemasons Tavern i London. Förbundet bestod av 13 Londonklubbar som ville skapa enhetliga regler för fotboll som spelades i många lokala varianter över hela landet. En av dessa klubbar, Charterhouse hade en representant på plats men avstod från att gå med och Blackheath vägrade vid sista mötet acceptera att spelarna inte fick fälla motståndarna med benen och inte använda händerna för att passa bollen. Blackheath och andra fotbollsklubbar startade senare rugbyförbundet.

Efter de inledande sex mötena hade de återstående elva klubbarna Barnes, Bucks FC, Civil Service FC, Crusaders, Wanderers FC, No Names Club, Kilburn, den ursprungliga Crystal Palace FC, Kensington School FC, Percival House FC och Surbiton FC enats om den första uppsättningen med 14 regler den 8 december 1863.

Den första matchen med fotbollsreglerna bestämdes till den 2 januari 1864, men några ivriga medlemmar kunde inte vänta och en inofficiell match spelades mellan Barnes och deras lokala rival Richmond[förtydliga] i en mållös match. Richmond var inte med i Football Association och blev sedermera en av grundarna av rugbyförbundet. Den första officiella matchen sköts fram en vecka och spelades lördagen den 9 januari 1864Battersea Park. Spelarna i de båda lagen valdes av Football Associations ordförande och sekreterare.

Reglerna idag[redigera | redigera wikitext]

Fotbollen regleras idag av spelets 17 regler, dessa kallas av Fifa för Laws of the Game. De svenska namnen på dessa regler är de som används av Svenska Fotbollförbundet i Spelregler för fotboll[2]:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]