Fußball-Bundesliga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om fotbollsligan Bundesliga, för lista över tyska mästare i fotboll, se vidare Tyska mästare i fotboll.
För Österrikes Bundesliga, se vidare Österrikiska Bundesliga i fotboll
Fußball-Bundesliga
Länder  Tyskland
Federation UEFA
Grundad 1963
Antal klubbar 18
Nedflyttning till 2. Fußball-Bundesliga
Nivå i seriepyramiden Nivå 1
Nationella cuper DFB-Pokal
Liga-Pokal
Internationella cuper Champions League
Europa League
Regerande mästare Bayern München (2014/2015)
Flest seriesegrar Bayern München (25 titlar)
Webbplats www.bundesliga.de
Soccerball current event.svg Säsongen 2015/2016

Fußball-Bundesliga, Bundesliga, die Liga, 1. Bundesliga, är Tysklands högsta fotbollsdivision på herrsidan. Bundesliga är en av Europas största fotbollsligor och här spelas några av de mesta publikdragande fotbollsmatcherna i världen. Den klassiska avsparkstiden är 15.30 på lördagar, men omgångarna är ofta utspridda över veckoändan, med matcher på fredagskvällar samt lördags- och söndagseftermiddag. Många svenska fotbollsspelare har genom åren spelat i Bundesliga.

De två sista lagen flyttas ner till 2. Fußball-Bundesliga, tredje sista kvalar med tredje första i 2. Fußball-Bundesliga. De tre första lagen är 2012/13 kvalificerade, det fjärde kvalar till Uefa Champions League, det femte är kvalificerat och det sjätte kvalar för Europa League.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1960-talet[redigera | redigera wikitext]

Die Meisterschale.

Bundesliga började spelas säsongen 1963/1964 då man efter många års debatt beslöt att slopa de olika regionala ligorna till förmån för en ny rikstäckande fotbollsliga. En av de drivande i frågan var den dåvarande förbundskaptenen Sepp Herberger. Ligan kom att utvecklas till en av Europas stora ligor.

De första mästarna blev 1. FC Köln våren 1964. Köln gick i bräschen för utvecklingen genom heltidsproffs och det var ingen överraskning att Rhenstadens storlag tog hem titeln detta år. Under de kommande åren skulle TSV 1860 München och Borussia Dortmund formera topplag som även hade framgångar i Europa. Borussia Dortmund blev första tyska lag att vinna en europacup då man vann Cupvinnarcupen 1966. 1965 kom båda Bayern München och Borussia Mönchengladbach upp och dessa lag skulle komma att dominera Bundesliga under den kommande tioårsperioden.

Följande lag kvalificerade sig för den första upplagan 1963-1964.

1970-talet[redigera | redigera wikitext]

1970-talet förde med sig stora moderniseringar för fotbollen i Västtyskland. Nya stadion byggdes (bl.a. Münchens Olympiastadion, Westfalenstadion) och Bundesliga hade en storhetsperiod då storklubbar som Bayern München och Borussia Mönchengladbach vann epokgörande segrar i Europacuperna. Under säsongen 1979-1980 nådde man en bästanotering med total dominans i UEFA-cupen med samtliga lag i semifinalerna från Västtyskland.

Under 1970-talet spelade storstjärnor som Franz Beckenbauer, Wolfgang Overath, Gerd Müller, Günter Netzer bland många andra i Bundesliga. Andelen utländska spelare ökade och bland de största profilerna tillhörde engelsmannen Kevin Keegan som blev stor profil under sina år i Hamburger SV. 1970-talet förde också med sig att allt fler av de stora spelare valde utländska klubbar med exempel i Günter Netzer och Paul Breitner som gick till Real Madrid. Senare gick landslagsspelare som Uli Stielike, Rainer Bonhof och Bernd Schuster till spanska ligan.

Bundesligaskandalen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bundesligaskandalen

Bundesligaskandalen är en av de allra störa mutskandalerna i tysk fotbollshistoria då det visade sig att flera spelare och klubbar var inblandade i uppgjorda matcher i bottenstriden.[1]

1980-talet[redigera | redigera wikitext]

Under 1980-talet fick Bundesliga stora problem med huliganism. Problemen gjorde att intresset minskade för Bundesliga och att man under många år fick driva stora kampanjer mot den ofta högerextrema huliganismen. Det förde också med sig att nya supportergrupperingar skapades som tydligt tog avstånd från huliganismen. Det minskade intresset föll också samman i att många av de största profilera flyttade utomlands där framförallt Italien lockade stora namn som Lothar Matthäus, Jürgen Kohler och Thomas Hässler med flera.

1990-talet[redigera | redigera wikitext]

1990-talet förde med sig ett ökat intresse för Bundesliga som upplevde en renässans. Detta berodde dels på det tyska landslagets nya framgångar och även för att klubblagen lyckades få nya framgångar i Europa. Borussia Dortmund vann UEFA Champions League 1997 och FC Schalke 04 och Bayern München vann UEFA-cupen 1996 respektive 1997. Man tog också en hel den nya grepp som skapandet av en Bundesliga-logo och försäljning av TV-rättigheter till nya intressenter.

1991-1992 var en övergångsperiod där man tillfälligt utökade ligan till att innehålla 20 lag. Detta gjordes efter Tysklands återförening då man även skulle återförena den tyska fotbollen, d.v.s. ge de tidigare DDR-lagen chansen att ta plats i Bundesliga och det övriga seriesystemet. Bland de tidigare DDR-lag som spelat i Bundesliga utmärker sig FC Hansa Rostock som varit det klart mest framgångsrika genom att klara sig kvar under många säsonger i Bundesliga. Övriga lag har haft stora problem med ekonomin och har haft svårt att ta plats i Bundesliga och många återfinns nu i 2. Bundesliga eller längre ner. Dynamo Dresden, VfB Leipzig är andra lag som spelat i både DDR-Oberliga och Bundesliga.

2000-talet[redigera | redigera wikitext]

Under 2000-talet har intresset för Bundesliga fortsatt att öka och inför VM i Tyskland 2006 har stora investeringar gjorts i att modernisera fotbollsarenorna (Berlins Olympiastadion, Westfalenstadion m.fl.) samt hela nya arenor (bl.a. Allianz Arena). Dock har klubbarna haft problem att hävda sig i Europa under de senaste säsongerna. Bayern München utmärker sig genom klubbens seger i UEFA Champions League 2000-2001 och finalplatsen 2009-2010. Bayer Leverkusen nådde final i samma turnering 2002.

Under säsongen 2003-2004 firade Bundesliga 40-årsjubileum med många återblickar i historien och utgivning av jubileumsböcker och annan memorbilia för att uppmärksamma 40 år Bundesliga.

I januari 2005 avslöjades en mutskandal med domaren Robert Hoyzer i huvudrollen. Hoyzer hade bland annat påverkat matchutgången i en match i DFB-Pokal mellan Hamburger SV och SC Paderborn 07 den 21 augusti 2004. 2006 dömdes han till 29 månaders fängelse, men i juli 2008 släpptes han ut efter halva tiden.

Mediebevakning[redigera | redigera wikitext]

Tidigare har bland annat dåvarande Sportexpressen och Viasat haft sändningsrättigheterna över Bundesliga i Sverige. Från och med säsongen 2009/2010 kommer Eurosport sända ligan över Norden och Östeuropa. Detta efter att kanalen tagit över sändningsrättigheterna från Viasat Sport. Premiärsändningen sker på Eurosport 2 den 7 augusti 2009 med matchen mellan VfL Wolfsburg och VfB Stuttgart. Eurosports rättigheter sträcker sig fram till och med säsongen 2011/2012, det vill säga under tre säsonger.[2] Kanalen kommer totalt att sända fem matcher från varje spelomgång.[3] I januari 2011 förlängde Eurosport sitt exklusiva avtal med DFL, och gäller fram till sommaren 2015. Avtalet i sig ger Eurosport sändningsrättigheterna i Norden samt Öst- och Centraleuropa, över samtliga matcher i Bundesliga och Bundesliga 2.[4]

Bundesligaklubbar[redigera | redigera wikitext]

Bundesligaklubbar under aktuell säsong.

Profiler[redigera | redigera wikitext]

Spelare[redigera | redigera wikitext]

Bundesligas stora profiler genom åren.

Tränare[redigera | redigera wikitext]

Bundesligarekord[redigera | redigera wikitext]

UEFA Champions League[redigera | redigera wikitext]

Följande lag ur Bundesliga har vunnit UEFA Champions League (tidigare Europacupen för mästarlag):

Tyska lag som nått finalen: Eintracht Frankfurt (1960), Borussia Mönchengladbach (1977), Hamburger SV (1980), FC Bayern München (1982, 1987, 1999, 2010, 2012), Bayer Leverkusen (2002), BV Borussia 09 Dortmund (2013)

UEFA-cupen[redigera | redigera wikitext]

Bundesligalag som segrat i UEFA-cupen.

Tyska lag som nått finalen: Borussia Mönchengladbach (1973, 1980), Hamburger SV (1982), VfB Stuttgart (1989), Borussia Dortmund (1993, 2002),

Cupvinnarcupen[redigera | redigera wikitext]

Bundesligalag som segrat i Cupvinnarcupen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.tyskfotboll.se/historia/vasttyskland.html
  2. ^ Resume.se (17 oktober 2008) Viasat tappar Bundesliga till Eurosport Läst 2 augusti 2009
  3. ^ Eurosport.se (2009-08-05) Bundesliga på Eurosport 2! Läst 7 augusti 2009
  4. ^ Eurosport.se (2011-01-17) Eurosport sänder Bundesliga till 2015 Läst 13 juli 2012

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Fußball-Bundesliga.