Vilgot Johansson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vilgot Johansson
Född17 oktober 1932
Skärhamn
NationalitetSvensk
Känd förRederi- och varvsägande

Vilgot Amandus Johansson, född 17 oktober 1932 i Skärhamn i Stenkyrka församling, är en svensk redare och varvsindustriägare.

Vilgot Johansson, som är son till köpmannen Mandus Johansson och bror till Lars Johansson, växte upp i Skärhamn på Tjörn.

Bröderna Lars och Vilgot Johansson återstartade efter andra världskriget familjens försäljning av bränslen utmed Bohuslänskusten för Shell med bunkerbåten Hero och köpte i ett partrederi 1951 den första egna båten, den lilla kusttankern Ängö. Tillsammans med brodern Lars byggde han så småningom upp ett komplicerat organiserat företagsimperium med bas i Skärhamn på Tjörn. Johanssongruppen stod på sin höjdpunkt under 1970-talet, då den som mest hade över 3.000 anställda.

Lars Johansson och Vilgot Johansson gick 1979 i samband med krisen i deras varvsbolag i personlig borgen för lån från staten. Ett antal av Johanssongruppens företag gick i konkurs 1982, och Vilgot Johansson gick i personlig konkurs. Avvecklingen av Johanssongruppen blev komplicerad och först i slutet av 1980-talet kunde merparten av konkurserna avslutas. Vilgot Johansson har sedan dess stridit med staten om återbetalning av lånet till Riksgäldskontoret.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Redare får betala 192 miljoner på Sveriges Radios webbplats den 6 maj 2003