Lars Johansson (redare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lars Johansson
Född1923
Skärhamn
Död2001
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragEntreprenör
Känd förRederi- och varvsägande
Lady Ellen i Skärhamn 2017, byggd 1980–1982 för Lars Johansson och hans son Lars-Erik Johansson

Lars Georg Johansson, född den 15 maj 1923 i Skärhamn i Stenkyrka församling, död där den 31 augusti 2001, var en svensk redare och varvsindustriägare.

Lars Johansson, som var son till köpmannen Mandus Johansson och bror till Vilgot Johansson, växte upp i Skärhamn på Tjörn. Hans far hade kontrakt med Shell om bränsledistribution från Prosteviken i Skärhamn. Lars Johansson, med smeknamnet Olje-Lars, skötte redan som femtonåring bränsleförsäljning med båt.[1] Han seglade 1940-1943 på skutor i trafik på Tyskland och Norge, på Östersjön och på Göta älv.

Bröderna Lars och Vilgot Johansson återstartade efter andra världskriget verksamheten med bunkerbåten Hero och köpte i ett partrederi 1951 den första egna båten, den lilla kusttankern Ängö. Tillsammans med brodern Vilgot byggde han så småningom upp ett komplicerat organiserat företagsimperium med bas i Skärhamn på Tjörn. Johanssongruppen stod på sin höjdpunkt under 1970-talet, då den som mest hade över 3 000 anställda.

Lars Johansson och Vilgot Johansson gick 1979, i samband med krisen i deras varvsbolag, i personlig borgen för lån från staten. Ett antal av Johanssongruppens företag gick i konkurs 1982, och Lars Johansson gick i personlig konkurs. Avvecklingen av Johanssongruppen blev komplicerad och först i slutet av 1980-talet kunde merparten av konkurserna avslutas. Lars Johansson gjorde upp om en avbetalningsplan med staten.[2]

Lars Johansson var gift med Brita Johansson och far till bland andra båtkonstruktören Lars-Erik Johansson (född 1956).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars och Britta Johanssons insamlingsstiftelses webbplats
  2. ^ Redare får betala 192 miljoner på Sveriges Radios webbplats den 6 maj 2003