Villa Möbius

Från Wikipedia
Villa Möbius
Villa
Land Nederländerna Nederländerna
Ort Het Gooi
Arkitekter Ben van Berkel, Caroline Bos
Färdigställande 1998
Arkitektonisk stil Dekonstruktivism

Villa Möbius är ett större enfamiljshus i Het Gooi utanför Utrecht i Nederländerna, i kommunen Gooise Meren. Byggnaden uppfördes mellan 1993 och 1998 och ritades av arkitekterna Ben van Berkel och Caroline Bos i dekonstruktivistisk stil.

Arkitekturen sägs ha hämtat inspiration från det ensidiga Möbiusbandet, och inkluderar en komplex planlösning med rum som överlappar varandra i olika nivåer, med sammanlänkande, diagonala korridorer och trappor. Dessa kommunikationsstråk löper genom byggnaden i form av en åtta i plan och korsar sig själv mitt i huset. Exteriören är stundtals minimalistisk och sparsmakad med stora, släta fasader och insynsskyddande murar i grå betong. I kontrast till detta är fönsteröppningarna oregelbundna och komplexa, liksom de olika byggnadsvolymerna som skjuter fram och överkragar de slutna ytorna i bottenplanet. Byggnaden står mitt på en gräsbevuxen tomt och omges av ädellövskog.

Villa Möbius blev i samband med byggnadens uppförande mycket uppmärksammad för det innovativa sättet att behandla rumsflöden och kommunikationsstråk.[förtydliga] Den blev genombrottet för van Berkel och Bos, som strax efter uppförandet startade arkitektkontoret UNStudio. Byggnaden anses av många[vilka?] som en av 1990-talets mest inflytelserika byggnader.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Colin Davies, Key Houses of the Twentieth Century, s 226-227, Laurence King Publishing 2006, ISBN 1-85669-463-1