Ville (tecknad serie)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ville (seriefigur))

Ville är en svensk tecknad serie av Jan Lööf, som ursprungligen publicerades som följetong i tidskriften Vi 1975 - 1976. Därefter utgavs den i albumformat.

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Huvudperson är den arbetslöse författaren Ville som kontaktas av rymdvarelser. De använder honom som "språkrör" (han får själv spela utomjording och lånar ett flygande tefat) för att få jordens ledare att tänka mer på planetens framtid. Han inleder samtal med dåvarande statsminister Olof Palme. Men en amerikansk agentgrupp tror att det hela rör sig om en kommunistisk bluff och kidnappar kung Carl XVI Gustaf för att sätta press på utomjordingarna. Även Palme tas tillfånga av amerikanerna.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Olof Palme sade upp sin prenumeration på Vi med anledning av serien. Bilden av Olof Palme är dock inte elak, Jan Lööf har ritat honom i en lätt karikerad stil, men framställer honom som dels en duglig politiker, dels en effektiv James Bond-liknande superhjälte. Kungen däremot ska enligt uppgift i samlingsutgåvan av Jan Lööfs Felix (som även innehåller början av Ville) ha tyckt att det hela var roligt.