Tårtan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För bakverket, se tårta
Tårtan
GenreKomedi
Skapad avHåkan Alexandersson och Carl Johan De Geer
MedverkandeJan Lööf
Mats G. Bengtsson
Krister Broberg
Antal avsnitt14
Längd (per avsnitt)11–13 minuter (beroende på avsnitt)[1]
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagAlexandersson & De Geer Bildproduktion HB för Sveriges Radio AB TV2
Sändning
OriginalkanalTV2 (nuvarande SVT2)
Originalvisning17 juni
23 september 1973
StatusAvslutad
Externa länkar
IMDb SFDb SVT Play

Tårtan är ett svenskt barnprogram från 1972, producerat som serie för TV. Serien gjordes i 14 avsnitt och upphovsmän är Håkan Alexandersson och Carl Johan De Geer. Tårtan hade TV-premiär den 17 juni 1973[2] i TV2.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tårtan handlar om tre bröder – Frasse, Janos och Hilding – som lämnar sjömanslivet och av en händelse blir ägare till ett bageri. De tre bröderna vill bara köpa något gott på Ellens bageri, men innehavarinnan har tröttnat på bageriet och skänker hela butiken till de tre sjömännen. De blir överlyckliga då de nu kan gå i land på riktigt. Ingen av dem kan någonting om bakning, men lyckligtvis har Ellen lämnat receptet på sin allra godaste tårta. Ingredienserna är "socker, grädde, nötter, mandelflarn, en liten ros av marsipan, smörkräm, krikon, snabbkräm, gott gelé, Frasses deg, en flaska saft och så en liten klick med sylt". Receptet tonsattes och blev en populär sång, och även seriens signaturmelodi.

Innehållet är ofta avsiktligt lätt motbjudande och karakteriserades i en hyllningsartikel som en makaber blandning av "Freud, deg och snorkråkor".[3] De tre bröderna driver bageriet på ett sätt som inte når upp till gängse hygieniska krav. Detta är också anledningen till att myndigheterna i seriens sista avsnitt stänger bageriet, varvid de tre bröderna motvilligt blir tvungna att gå till sjöss igen.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien spelades in på och runt Hornsgatan 32[4]Södermalm i Stockholm. Kostnaden var 165 000 kronor.[5] Inspirationen hämtades från stumfilm, i synnerhet Charlie Chaplin och Buster Keaton. Manus skrevs knappt alls. Mycket av handlingen var improviserad, men varje avsnitt var en parodi på en filmgenre; till exempel var ett avsnitt filmat som film noir, andra var parodier på krigsfilm (Räddningen), Goethes Faust (Trollkarlen), Ingmar Bergman-film (Prutten), opera och operett (Musikpillret), och avsnittet med Mjölmannen parodierade superhjältar. Ingen av de tre huvudrollsinnehavarna var utbildade skådespelare utan vänner till upphovsmännen från Konstfack och musiker.[4] Ellen spelades av poeten Sonja Åkesson och apan gestaltades av Carl Johan de Geer. Serien sågs till en början inte som någon framgång. Alla inblandade ansåg att den var ett misslyckande och den blev mycket kritiserad när den först sändes, men när serien repriserades på 1980-talet blev den populär och kultförklarad.[6]

Tårtan har sänts i repris många gånger - senast våren 2007 i SVT:s Barnkanalen. Den finns även utgiven på VHS och DVD.

Serien är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[7]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källa: [8]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Källa: [9]

 1. Bageriet
 2. Apan
 3. Räddningen
 4. Avskedet
 5. Prutten
 6. Lektionen
 7. Musikpillret
 8. Dammsugaren
 9. Trollkarlen
 10. Pälsdjuret
 11. Storverket
 12. Degen
 13. Diamanten
 14. Inspektören

Nyproduktioner[redigera | redigera wikitext]

Barnbok[redigera | redigera wikitext]

Trettiosju år efter tv-serien, 2009, dök de tre bröderna upp i Jan Lööfs barnbok Pelle och Frasse, som gav seriens sista avsnitt ett lyckligare slut.

Teater[redigera | redigera wikitext]

I januari 2014 meddelades att De Geer arbetar på ett manus till en teaterpjäs, som väntades få premiär 2015Stockholms Stadsteater.[10] Den uppsättningen blev inte av, men istället sattes den upp på Göteborgs Dramatiska Teater med premiär 8 oktober 2016.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]