Vim (textredigerare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
VI Improved (Vim)
Vims logotyp
Vim i GTK-läge
Vim i GTK-läge
UtvecklareBram Moolenaar
Senaste utgåva8.0
(2016-09-12)
OperativsystemGNU/Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, AIX, Solaris, SunOS, Ultrix, Mac OS X, iOS[1], MS DOS, MS Windows oberoende av plattform
TypTextredigerare
LicensKompatibel med GPL
Webbplatshttp://www.vim.org/

Vim (som står för Vi IMproved) är, liksom till exempel Emacs, en av de textredigerare som är vanligast under Unix- och GNU/Linux-system [källa behövs] (textredigerare används för redigering av textfiler, såsom datorprograms källkod). Vim distribueras under licensformen "välgörenhetsprogramvara" (en. "charityware".) Vim finns tillgängligt för ett stort antal plattformar.

Vim var ursprungligen en portering av Vi till Amiga som sedan utvecklades och fick mer funktioner och i sin tur porterades till andra operativsystem.

Precis som sina föregångare är Vim i första hand avsett att styras med tangentbordskommandon (där man skriver kommandona istället för att kombinera särskilda kontrolltangenter.) Många av dessa kommandon kommer direkt från Vi.

Versioner[redigera | redigera wikitext]

Vim är en utbyggnad av vi, som i sin tur bygger på ex.

Ursprungligen användes Vim uteslutande med datorterminal eller terminalemulator och saknade en "grafisk" motsvarighet. Detta ändrades med introduktionen av GVim vilken erbjuder funktioner vanliga för grafiskt läge, såsom verktygsrad, menysystem och statusfält.

Snabbkurs[redigera | redigera wikitext]

Vim har ett antal olika arbetslägen, däribland kommandoläget, redigeringsläget och visuellt läge. Programmet startas med kommandoläge som standard. Här kan användaren utföra kommandon som påverkar hela texten, rad för rad, ordvis eller ett specifikt tecken. För att lägga till text trycker användaren på i, vilket för denne till inmatningsläge. När användaren är klar med ändringarna kan denne trycka på Escape för att återgå till kommandoläget.

För att spara ändringar skrivs i kommandoläget ":write" (eller bara ":w") följt av Enter. När informationen sparats går det bra att avsluta med kommandot ":quit" (eller ":q"). För att både spara ändringar och avsluta går det att använda kombinationen ":wq" eller bara ":x". Om man gjort ändringar men ändå vill avsluta utan att spara så använder man ":q!"

För att lära sig grunderna i Vim kan man skriva:

:help tutor

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vim har sitt ursprung i den klassiska textredigeraren vi. vi är en mycket resurssnål textredigerare, vilket har medfört att den följer med i nästan alla Unix-liknande system i dag.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”VIM for iOS”. VIM for iOS. Apple. http://itunes.apple.com/se/app/vim/id492668168. Läst 1 juli 2012.