Vince Vaughn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vince Vaughn
Vince Vaughn 2015.
Vince Vaughn 2015.
FöddVincent Anthony Vaughn
28 mars 1970 (49 år)
USA Minneapolis, Minnesota, USA
Aktiva år1989–
MakaKyla Weber (2010–)
Barn2
Webbplatshttp://www.vince-vaughn.com/
Betydande roller
Trent i Du, var är brudarna?
Jeremy Grey i The Wedding Crashers
Peter La Fleur i Dodgeball
IMDb SFDb

Vincent Anthony "Vince" Vaughn, född 28 mars 1970 i Minneapolis, Minnesota, är en amerikansk skådespelare.

Han föddes i Minneapolis men växte upp i Buffalo Grove och Lake Forest i Illinois med sina föräldrar Vernon och Sharon Vaughn som är försäljare och fastighetsmäklare. Vaughn har även två äldre systrar, Victoria och Valeri Vaughn. Han växte upp "både protestantisk och katolsk" med sin katolska mor och protestantiska far, och har engelska, irländska, tyska, arabiska och italienska anor.

Vaughn lyckades tidigt att skaffa sig en roll i en Chevroletreklam och visste därefter att han ville fortsätta med skådespeleriet. Han flyttade sedan till Hollywood men hade svårt att få igång karriären tills han fick rollen som Jamie O'Hara i filmen Rudy (1993). Under inspelningen träffade han Jon Favreau som han sedan spelade in Swingers med, filmen som blev hans stora genombrott. Steven Spielberg såg Swingers och gav honom en roll i The Lost World: Jurassic Park. Därifrån tog karriären fart och Vaughn fick rollen som Norman Bates i nyinspelningen av Alfred Hitchcocks Psycho (1998) från 1998. Sedan 2003 har han etablerats sig ordentligt i Hollywood med många stora filmer.

Betraktas som ledare av gruppen "Frat Pack" i Hollywood tillsammans med bland annat Will Ferrell, Ben Stiller, Luke Wilson och Owen Wilson.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]