Violanta av Ungern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Violanta av Ungern, född 1216, död 1253, var en drottning av Aragonien, gift 1235 med kung Jakob I av Aragonien. Violanta och Jakob fick tillsammans 10 barn: , Violanta av Aragonien, Constance av Aragonien, Peter III av Aragonien, Jakob II av Mallorca, Ferdinand av Aragonien, Sancha av Aragonien, Isabella av Aragonien, Maria av Aragonien, Sancho av Aragonien och Eleanor av Aragonien. Äktenskapet hade arrangerats för att finansiera den aragonska monarkin med hennes hemgift.

Violanta föddes i en stad i norra Ungern som heter Esztergom. Hon var det enda barnet av Kung Andrew II av Ungern och hans andra fru Drottning Yolanda av Courtenay. Drottning Yolanda dog när Violanta bara var 17 år gammal. Andrew II av Ungern gifte då om sig med Beatrice d'Este.

Violantas halvsyskon var Anne Marie av Ungern, Béla IV av Ungern, Saint Elisabeth av Ungern och Coloman av Galicia - Lodomeria. Deras moder var Violantas fars första fru Gertrude av Merania. Senare vick Violanta även halvbrodern Stephen vars mamma var Beatrice d'Este, Andrew II av Ungerns andra fru.

Violanta hade en viktig politisk roll i den Aragoniska kronan. Hon var en av de mest värdefulla rådgivarna till kungen, som hon hade stort inflytande på. År 1238 övertalade hon maken att utesluta sin son med sin första maka från tronföljden till förmån för hennes son.

När Violanta dog är oklart men mellan årtalen 1251-1253 sägs det vara. Just nu befinner sig kvarlevorna i klostret av Santa Maria i Vallbona. Hennes grav är ganska enkel med två pelare dekorerade med guld kors ingraverat i röda cirklar med ett gavelförsett lock av vitt sten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Eleonora av Kastilien (1202-1244)
Drottning av Aragonien
12351253
Efterträdare:
Teresa Gil de Vidaure