Violette Szabo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Violette Szabo
FöddViolette Reine Elizabeth Bushell
26 juni 1921
Paris, Frankrike
Död5 februari 1945 (23 år)
Ravensbrück, Tyskland
Känd förMotståndskämpe och spion
UtmärkelserUK George Cross ribbon.svg Georgskorset (1946)
CdG45.gif Croix de Guerre (1947)
Medaille de la Resistance avec rosette ribbon.svg Motståndsmedaljen (1973)

Violette Szabo, född den 26 juni 1921 i Paris, död omkring den 5 februari 1945 i Ravensbrück, var en fransk-brittisk motståndskämpe och hemlig agent under andra världskriget.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Den brittiska underrättelsetjänsten Special Operations Executive (SOE) inrättades 1940 för att med hjälp av agenter utföra uppdrag i det ockuperade Europa. Szabo upptogs i SOE 1943 och fick grundlig träning i bland annat fallskärmshoppning, närkamp med och utan vapen samt kryptografi. Hennes första uppdrag bestod i att inför Dagen D 1944 leda en grupp som i Frankrike saboterade vägar och broförbindelser. Hon återvände till Storbritannien och for åter till Frankrike för att den 7 juni 1944, dagen efter de allierades landstigning i Normandie, koordinera de lokala maquisarderna i Limoges, där man saboterade de tyska kommunikationslinjerna.

Vid en tysk vägspärr i närheten av Limoges stoppades den bil, i vilken Szabo färdades. En skottväxling ägde rum och Szabos kolleger inom motståndsrörelsen kunde fly, medan Szabo själv greps. Hon fördes till Sicherheitsdiensts kontor i Limoges, där hon förhördes och torterades under fyra dygn. Därefter fördes hon till fängelset i Fresnes i Val-de-Marne. Hon förhördes av Gestapo under flera veckor utan att röja någonting. I augusti 1944 deporterades Szabo till koncentrationslägret Ravensbrück, där hon tvingades till hårt arbete och svältkost. Omkring den 5 februari 1945 avrättades hon med nackskott.

Violette Szabo förärades postumt med Georgskorset och Croix de Guerre.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Violette Szabó, 8 februari 2012.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]