Vithakad kråktrast

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vithakad kråktrast
Status i världen: Sårbar[1]
White-necked Rockfowl (Picathartes gymnocephalus)cropped.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Kråktrastar
Picathartidae
Släkte Picathartes
Art Vithakad kråktrast
P. gymnocephalus
Vetenskapligt namn
§ Picathartes gymnocephalus
Auktor (Temminck, 1825)
Utbredning
Utbredningsområdet för vithakad kråktrast markerat med rosa.
Utbredningsområdet för vithakad kråktrast markerat med rosa.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Vithakad kråktrast (Picathartes gymnocephalus) är en fågel i familjen kråktrastar inom ordningen tättingar.[2] Den delas inte upp i några underarter men vissa auktorer behandlar de båda arterna inom familjen kråktrastar som en superart.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Vithakad kråktrast är en medelstor fågel med lång hals och lång stjärt. Vithakad kråktrast är gråsvart på ovansidan och vit på undersidan. Dess ovanligt långa mörkbruna stjärt används till att balansera med och den har muskulösa lår. Huvudet är nästan fjäderlöst och den nakna huden är skarpt gul förutom två stora mörka runda fläckar strax bakom ögonen. Fågeln är normalt tyst, men vissa läten har observerats.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Fågelns utbredningsområde är i begränsade lokaler i Guinea, Liberia, Sierra Leone, Elfenbenskusten och Ghana.[2] Främst påträffas i steniga skogbeklädda områden på hög höjd i Västafrika, från Guinea till Ghana. Utbredningsområdet är fragmenterat och populationerna är ofta isolerade från varandra. Den föredrar att leva nära vattendrag och platåberg, så kallade kopje.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Vithakad kråktrast lever främst av insekter, men föräldrar matar även sina ungar med små grodor. En födostrategi är att följa svärmar av vandringsmyror av släktet Dorylus och äta insekter som myrorna skrämmer upp. Kråktrastar förflyttar sig huvudsakligen genom att hoppa och genomföra mycket korta flygsträckor i den lägre delen av vegetationen. Den flyger mycket sällan längre sträckor. Vithakad kråktrast är monogam och de häckar antingen för sig själva eller i närheten av andra par, ibland i kolonier med så många som åtta bon. Redet placeras på en bergsyta, ofta i en grotta. Det byggs av lera och formas som en djup skål. Honan lägger två ägg per kull, två gånger per år. Trots att fåglarna häckar i kolonier är det vanligt att ungarna dödas av adulta artfränder som häckar i närheten. Ungarna kan ta hand om sig själv efter ungefär en månad och arten kan leva länge.

Vithakad kråktrast och människan[redigera | redigera wikitext]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Vithakad kråktrast kategoriseras som sårbar av IUCN[1] och dess minskande och fragmenterade populationer är hotade av habitatförstöring. Det görs ansträngningar för att skydda arten i delar av dess utbredningsområde, genom att skydda dess habitat, utbilda människor som lever i dess närhet och stifta nya lagar.[1]

Inom kulturen[redigera | redigera wikitext]

En del av ursprungsbefolkningen i Sierra Leone ansåg att vithakad kråktrast skyddar de områden där deras förfäders andar bor. Vithakad kråktrast är bland fågelskådare en av Afrikas mest eftertraktade fåglar och har blivit en symbol för ekoturism i dess utbredningsområde.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Birdlife International 2011 Picathartes gymnocephalus . Från: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Läst 2012-02-01.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Hämtad 2012-02-01 från http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]