Vitrysslands statsvapen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coat of arms of Belarus.svg

Vitrysslands statsvapen antogs 1995 genom en folkomröstning som ersatte det tidigare statsvapnet som användes från 1991 till 1995. Det nya statsvapnet, som snarare är ett emblem då det saknar heraldisk kvalitet, var en återgång till det vapen som användes när Vitryssland var en del av Sovjetunionen och är ett typiskt kommunistiskt statsvapen. Skillnaden mot det gamla från Sovjettiden är bara att hammaren och skäran är ersatt med en karta över Vitryssland.

Det tidigare statsvapnet som användes 1991-1995 anknyter till Storfurstendömet Litauens vapen och är näst intill identiskt med Litauens statsvapen. Det är unikt i Europa att ha avskaffat ett kommunistiskt statsvapen för att sedan återgå till detta igen. Denna återgång gjordes av Aleksandr Lukasjenko som återinförde sovjetiska och kommunistiska symboler igen i Vitryssland efter att de hade varit avskaffade i några år.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Silitski, Vitali; Zaprudnik Jan. (2007) (på eng). Historical dictionary of Belarus. Historical dictionaries of Europe ; 59 (2nd ed.). Lanham, Md.: Scarecrow Press. Libris länk. ISBN 978-0-8108-5812-1