Viviane

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Viviane, "Lady of the Lake"

Viviane eller Damen i sjön (eng: The Lady of the Lake) är en mytisk figur som förekommer i legenderna om Kung Arthur. Hon var den som gav Arthur svärdet Excalibur. Hon förekommer med flera olika namnvarianter: Nimue och Niniane är några exempel.[1] I Layamons Brut (1215) kallas hon Argante, ett namn som kan komma från keltiska Ard Righan.

Det finns en mängd olika varianter av Arthurlegenden och hon spelar inte exakt samma roll i alla versioner. Ibland är Viviane, Sjöns Härskarinna, inte samma person som Nimue, Merlins älskarinna och förgörerska. Viviane är i vissa varianter av legenden syster till Morganas mor Igraine och fostermor till Lancelot.

Trollkarlen Merlin förälskade sig i Viviane och hon utnyttjade detta för att komma åt hans magiska krafter. Hon lärde sig en besvärjelse som kunde stänga in en person för evigt, och hon uttalade den över Merlin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Markale, Jean. ”Vivian or Gwendydd?”. Merlin: Priest of Nature. sid. 81ff. ISBN 9781620554500. https://books.google.se/books?id=38IPBAAAQBAJ&pg=PT81#v=onepage&q&f=false 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]