Merlin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Merlin (olika betydelser).
Merlin dikterar sina profetior i en illustration från 1200-talet.
Merlin och Nimue på en målning av Edward Burne-Jones.

Merlin var i den brittiska, keltiska mytologin en trollkarl vid kung Arthurs hov. Han har blivit en symbol för trollkarlar även utanför Storbritannien.

Legenden[redigera | redigera wikitext]

Enligt legenden ska han ha fötts i Carmarthen i Wales och var son till en nunna och en demon. När han var ung övertalade han kung Vortigern att gräva upp två drakar som slåss med varandra. De skulle symbolisera England och Wales. Senare ärvde Merlin sin roll vid hovet i Gwynedd av föregångaren Gwydion. Han använde där sina trolldomskonster till att ge råd, sia om framtiden och ibland ingripa i händelserna bl.a. så skall han ha fraktat stenarna vid Stonehenge från Irland till England. Merlin hjälpte kung Uther genom att ge honom en trolldryck så att han ser exakt ut som Igraines gemål hertig Gorlois och därmed kan älska med henne. Senare föder hon sonen Arthur, britannernas blivande kung.

I en berättelse där han själv har huvudrollen förförs han av nymfen Viviane (eller Nimue) som avlockar honom hans kunnande och vänder det mot honom.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Gestalten Merlin går att spåra bakåt till den förtryckte profeten Myrddin som lämnade samhället och sökte direktkontakt med naturen. Dennes namn latiniserades till "Merlinus" av Monmouth. Den form hans gestalt har idag härstammar främst från Malory som var den som förband honom med kung Arthurs hov. Merlin sägs (för första gången av T. H. White i The Once and Future King 1958) leva baklänges i tiden, varför han kunde lära sig det förflutna och kände framtiden.

Merlin i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”TMNT Original Cartoon Episode Reviews”. http://www.angelfire.com/ut2/tmntreviewhq/shreddersnewswordreview.html. Läst 26 februari 2012.