Volgas handelsrutt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
S. V. Ivanov. Trade negotiations in the country of Eastern Slavs. Pictures of Russian history. (1909)

Volgas handelsrutt var en handelsled som gick mellan Skandinavien ned längst nordvästra Ryssland till Mellanöstern i via Volgafloden och det Kaspiska havet under vikingatiden.[1] Vikingarna i Rus använde denna led för att bedriva handel med det muslimska Mellanöstern via den södra stranden i Kaspiska havet i Abbasidkalifatet, en led som i sin tur fortsatte ned till Bagdad, kalifatets huvudstad. De dåvarande Volgabulgarerna längs floden handlade med vikingarna (svenskar, norrmän och danskar) och ugrierna i norr, och med det Bysantinska riket i sydväst (specifikt kallad Dnieper-rutten) och det muslimska kalifatet i söder. Handelsrutten var en av världens viktigaste under sin tid: den uppkom när vikingarna koloniserade Ryssland under 800-talet, och försvann under 1100-talet.

Vikingarna handlade här främst med europeiska slavar, saqaliba, som såldes söderut till det muslimska kalifatet, och ugrierna främst med pälsverk. Muslimerna från söder sålde i sin tur olika typer av lyxvaror, som siden: schackpjäserna tros ha nått Europa därifrån.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Squitieri, Andrea, author. (2018-02-15). Revolutionizing a World : From Small States to Universalism in the Pre-Islamic near East. UCL Press. s. 171. ISBN 9781911576648. OCLC 1050964552.