Volost

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En volost (ryska: волость) är en typ av administrativ region i Ryssland. Definitionen har varierat genom olika tider och på olika platser i Ryssland.

I den tidigaste östslaviska historien var en volost namnet på det område som styrdes av en furste. Från slutet av 1500-talet var volost ett administrativt område i Storfurstendömet Moskva men användes senare som benämning på ett distrikt, område eller härad i Ryssland, (ryska: уезд).

Efter avskaffandet av livegenskapen i Ryssland 1861 fick bönderna ett visst mått av självstyre. Då blev volost en enhet som motsvarade flera byar. En mir var sammansatt av ledare för olika familjer i en by. Flera mirer bildade en volost, till vilken varje ingående mir valde representanter. Volosten valde ett överhuvud (ryska: старшина, starsjina) och en domstol (volostnoj sud). Självstyret genom mirer och volster övervakades dock av myndigheterna, bl.a. genom poliskommisarier (stanovoj) och särskilda kommittéer.

Volosterna avskaffades av Sovjetunionen under administrativa reformer mellan 1923-1929. En rajon blev den nya indelningen som motsvarade både voloster och ujezder.

I dagens Ryssland används begreppet volost i Karelska republiken där den har samma status som en rajon. I Leningrad oblast, Pskov oblast, Samara oblast och i Tula oblast är volost en underavdelning till rajon, där den har samma status som selsovjet (ryska: сельсовет) i övriga Ryssland.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia