Waidhofen an der Thaya

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vapen Karta
AUT Waidhofen an der Thaya COA.jpg Map at waidhofen an der thaya.png
Delstat: Niederösterreich
Distrikt: Waidhofen an der Thaya (WT)
Yta: 46,03 km²
Invånare: 5 780 (2008)
Läge: 48° 49' N, 15° 17' O
Website: www.waidhofen-thaya.com
Rådhuset

Waidhofen an der Thaya är en stad och en kommun i den österrikiska delstaten Niederösterreich. Waidhofen an der Thaya som är distriktshuvudstad är belägen i Thayadalen ca 60 kilometer norr om Krems. Vid sidan av staden Waidhofen består kommunen av ett tiotal mindre orter: Altwaidhofen, Götzles, Hollenbach, Kleineberharts, Matzles, Puch, Pyhra, Schlagles, Ulrichschlag, Vestenötting och Dimling.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Waidhofen an der Thaya omnämndes för första gången 1171. Redan 1230 fick samhället stadsrättigheter. Waidhofen som ligger i gränsområdet mot Tjeckien drabbades fler gånger av böhmiska anfall innan Böhmen blev en del av Habsburgerväldet 1526. Textiltillverkningen i regionen ledde till ekonomiskt uppsving för staden som utvecklades till den av de viktigaste textilstäderna i regionen.

Stadsbild och sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

I den gamla staden finns många borgarhus från renässans- och barocktiden. Även stadskyrkan och Bürgerspitalskyrkan är barocka, liksom slottet. Delar av stadsbefästningen med två torn är väl behållen.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Waidhofen an der Thaya ligger vid Thayatalbanan. Vid Waidhofen korsar varandra vägarna B5 (E 49) (AllwangspitzHeidenreichstein) och B36 (Ybbs an der DonauDobersberg)

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Kända personer från Waidhofen an der Thaya[redigera | redigera wikitext]