Wendela Hellman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wendela Hellman
Född1881
Död30 juni 1972
MedborgarskapSverige
SysselsättningLärare
MakeTheodor Hellman
BarnBo Hellman (f. 1912)
Redigera Wikidata

Wendela Vendla Elisabet Gustafa Hellman, född Aspegren 1881 i Malmö, död 30 juni 1972, var en svensk lärare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till grosshandlare Elis Edvard Aspegren (1839–1916) och hans hustru Johanna Gustava Hedenskog (1843-–926) och hon hade tre äldre bröder. Familjen bodde i centrala Malmö, men när äldste sonen tog över faderns verksamhet arrenderade Elis Aspegren Forsmöllans herrgård några mil utanför staden.

Fadern Elis var noga med att alla barn skulle få en utbildning så Wendela Hellman gick i läroverket för flickor i Malmö och utbildade sig sedan till lärarinna vid seminariet. Efter lärarexamen tog hon en universitetsexamen vid Marburgs universitet i Tyskland, men det som kom att få största betydelse för henne var utbildningen vid Nääs slöjdlärarseminarium. Hon tjänstgjorde som föreståndare och lärare för samrealskolor i Västergötland och Kramfors. Det var under sin lärartid som hon, vid ett seminarium i Kramfors anordnat av Ångermanlands slöjdförening, träffade sin blivande make.

I januari 1910 gifte hon sig med Theodor Hellman i Malmö stadskyrka och det nygifta paret bosatte sig i Härnösand. Tillsammans fick de fyra barn som föddes mellan åren 1912 till 1918, två pojkar och två flickor.

De närmaste åren efter bröllopet började uppbyggnaden av Murbergsmuseet där Wendela Hellman blev sin makes medarbetare. Hon hjälpte till med att ordna lotterier och basarer av allehanda slag, allt för att få medel till insamlingsarbetet. Hon var med och arrangerade vårfester på Murberget. 1942 bosatte sig paret Hellman i prästgården från Viksjö, som fungerade som tjänstebostad på Murberget.

Hellman ansågs vara en mycket driftig kvinna och en utpräglad sällskaps- och föreningsmänniska. Under 16 år var hon ordförande i Härnösands Husmodersförening. Hon arbetade även i Härnösands Fredrika Bremer-krets som hon var med och bildade. Hon arrangerade fester, konserter och basarer på Murberget.

1958 blev hon änka, men bodde kvar i prästgården ända till 1970. Sonen Bo Hellman övertog 1947 faderns arbete som intendent vid museet.

Wendela Hellman har givit namn till ett av Härnösands högstadieskolor [1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]