Wenner-Gren Center

(Omdirigerad från Wennergren Center)

Wenner-Gren Centers höghus och Brunnsviken, 2010.

Wenner-Gren Center är ett höghus intill Sveaplan vid norra delen av Sveavägen i stadsdelen Vasastan i Stockholms innerstad. Byggnaden, som ritades av arkitekt Sune Lindström, var det första höghus i Sverige som genomförts i stålkonstruktion[1] och var vid färdigställandet Europas högsta byggnad med en stomme av stål.[2]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Axel Wenner-Gren, tidigare Axel Wennergren, var VD för Electrolux, skapade sig en stor förmögenhet under 1920-talet genom försäljning av dammsugare och kylskåp, främst i USA. På förslag av nobelpristagaren Hugo Theorell (medicin 1955) donerade han 1955 pengar till ett internationellt centrum för gästande vetenskapsmän i Stockholm. Wenner-Grens donation var 8 miljoner kronor (motsvarar cirka 120 miljoner i 2021 års penningvärde[3]), och regeringen tillhandahöll en gratis tomt.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden 1959
Byggnaden 1960

Wenner-Gren Center uppfördes åren 1959-1961 av John Mattson Byggnads AB, stålstommen levererades av Bröderna Hedlund. Byggnaden invigdes i januari 1962. Arkitekterna Sune Lindström och Alf Bydén ritade anläggningen med tre huskroppar. Symposiebyggnaden Tetragon närmast Sveavägen, en lägre, halvcirkelformad Helicon som rymmer gästforskarbostäder enligt Wenner-Grens intentioner och en Pylon, en hög tornbyggnad som sträcker sig 74 meter över mark (82,4 m ö.h.) och har 25 våningar. Denna del inrymmer kontor och Wenner-Gren-Stiftelserna. Den halvcirkelformade Helicon inredes av formgivaren Malene Bjørn. Lågdelen med höghusdelen i "brännpunkten" liknar ett solur och upptar formen av den lilla sjön Ormträsket som fanns här tidigare. Wenner-Gren Centers kvartersnamn Ormträsket påminner om detta.

Byggnaden var det första höghus i landet som genomförts i stålkonstruktion och på sin tid Europas högsta byggnad med en stomme i stål. För att ytterligare förstärka intrycket av ett mycket högt hus har höghusdelen utförts avsmalnande med tilltagande höjd. Kortsidorna är täckta av grovkorrugerad plåt, där trapphuset markerar sig genom ett högt, vertikalt fönsterband. Långsidorna är klädda med färgat fasadglas, en mycket modern fasadutformning för sin tid.

Högt upp i Pylonen finns en festvåning som bjuder på utsikt över Stockholm.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bedoire (2012), s. 151
  2. ^ Så var det (1992), s. 96
  3. ^ ”Prisomräknaren”. SCB. 18 november 2021. https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/. Läst 18 november 2021. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]