Wikipedia:Avlidna användare

Från Wikipedia

Denna sida sammanställer vad som brukar göras efter att en användare har avlidit. Samtliga dessa åtgärder förutsätter att det vid en rimlig bedömning inte finns någon tvekan om användarens frånfälle.

Hur vi identifierar dödsfall[redigera | redigera wikitext]

Eftersom många inom gemenskapen är mer eller mindre anonyma är det ibland svårt att veta om och vem som faktiskt gått bort. Att redigeringar abrupt eller långsamt upphör kan bero på dödsfall, men lika gärna på att användaren helt enkelt tröttnat på Wikipedia eller andra omständigheter i livet. Därför ska inget göras utan tydliga bevis på användarens frånfälle.

Om användaren har varit anonym kommer dödsbud vanligtvis från anhöriga eller från andra användare som hade kontakt med den avlidna utanför wikin. Anonyma konton ska inte avslöjas eller identifieras om det inte är i enlighet med tidigare önskemål från användaren själv eller efter kontakt med och godkännande från anhöriga.

Användarsidor för avlidna[redigera | redigera wikitext]

Användarsida[redigera | redigera wikitext]

En avliden användares användarsida och användardiskussion ska kvarstå, om inte särskilda skäl eller önskemål anförts tidigare, och ska förses med {{avliden}}. Detta är för att förhindra eventuella försök att börja kommunicera med användaren av andra som ej uppmärksammat frånfället.

Om oönskade redigeringar sker eller befaras kan användarsidan skrivskyddas. På svenskspråkiga Wikipedia ses det i många sammanhang som olämpligt att någon annan än användaren själv redigerar sin användarsida. Efter att en användare avlidit finns det sällan någon anledning att redigera sidan, samtidigt som det tyvärr förekommit redigeringar som varit oseriösa och upplevts som opassande. Om skrivskydd är nödvändigt ska det göras tills vidare, då det förekommit att opassande redigeringar gjorts långt efter dödsfallet. Lämplig låsnivå är i så fall "trekvartslåsning" både för redigering och flytt, vilket möjliggör för utvidgat bekräftade användare att vid behov göra ändringar av sidan.

Diskussionssida[redigera | redigera wikitext]

Den avlidnas diskussionssida bör halvlåsas direkt vid bekräftat dödsfall, så enbart bekräftade användare kan redigera den. Detta är för att undvika eventuella opassande kommentarer men samtidigt ge möjlighet för gemenskapens medlemmar att skriva ett sista farväl. Efter några veckor, då kondoleanserna slutat komma in bör sidan trekvartslåsas tills vidare både för redigering och flytt. Gamla diskussioner ska arkiveras så att enbart mallen "arkiv" finns i toppen, samt de meddelanden som skrivits i samband med dödsfallet.

Undersidor[redigera | redigera wikitext]

Användarens undersidor bör trekvartslåsas direkt efter bekräftat dödsfall så att inga opassande redigeringar görs i dessa, då de nästan säkert inte finns på andras bevakningslistor.

Användarkonto[redigera | redigera wikitext]

En avliden användares konto ska blockeras tills vidare, då Wikipediakonton är personliga och eventuella redigeringar från en avliden persons konto tyder på obehörig åtkomst till inloggningsuppgifter.

Dock ska det inte göras direkt, då detta kan vara den enda kanalen att kommunicera med den avlidnas familj om denna varit anonym. När denna eventuella kommunikation kan anses vara avklarad ska kontot tillsvidareblockeras.

För att uppmärksamma gemenskapen på att en etablerad användare har gått bort och inte mer kommer att svara på eventuella ping eller diskussioner kan en blänkare om detta göras på Bybrunnen. Denna ska dock hänvisa till användarens diskussionssida för de som vill lämna ett personligt sista farväl.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]