Wikipedia:Projekt konst/Konst på Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Välkommen   Vad händer i projektet?   Artiklar vi har jobbat med   Önskelista   Övrigt
Projekt konst/Konst på Wikipedia
Konsthallen.jpg
Från och med 1 mars 2017 träffas vi vid Götaplatsen.
Plats Göteborgs konsthall, Göteborg
Tidpunkt Onsdagar 17:00–20:00
År Start 1 mars 2017–
Typ Skrivstugor om konst, gärna med kvinnlig anknytning. Dessutom allmän nybörjarhjälp och Wikipedia-assistans.
Arrangör Göteborgs Konsthall i samarbete med Wikimedia Sverige
Deltagare Öppet hus för alla, antingen du är wikipedian eller bara nyfiken.
Webbplats Info på goteborg.se


Vi skriver om konst. På Wikipedia.
Gnome-applications-graphics.svg

Under temat Konst på Wikipedia träffas vi klockan 17:00-20:00 varje onsdag i LäsrummetGöteborgs Konsthall, skriver på Wikipedia, samtalar, diskuterar och fikar.

Kvinnliga konstnärer är underrepresenterade på Wikipedia. Du kan gör något åt det. Konstnären Tracey Rose (t.h. i bild) ingick i utställningen Disidentifikation 2010 på Göteborgs Konsthall.
Konst på Wikipedia är konst, historia och text i ljuv förening. Brev från Theo van Doesburg till Hans Arp, juli 1927.

Det här är lika mycket för dig som aldrig skrivit på Wikipedia som för dig som skrivit mycket men känner att det skulle vara roligt att träffas, skriva och dela med dig av dina kunskaper. Det är för dig som vet exakt vad du vill skriva om men som kanske behöver lära grunderna för att skriva på Wikipedia, eller för dig som inte har en aning om vad du vill skriva men som tycker att det verkar spännande. Antingen du bara är nyfiken eller konstvetare så är du en värdefull deltagare. Tillsammans kan vi förbättra svenskspråkiga Wikipedia, sprida kunskap och skriva historia.

Korganizer-icon.png Grundregler för skrivstugorna[redigera | redigera wikitext]

 • Alla är välkomna
 • Vi har inga ledare och alla är lika mycket värda. Det betyder att vi även ger nybörjare plats att utvecklas genom att ta ansvar. Vi turas om att hjälpa varandra, även nybörjarna.
 • Umgänge och samtal är viktigt, varför vi också bjuder på fika.
 • Du kan göra en insats och alla bidrag är värdefulla.

Question mark in Esbjerg (327122302).jpg  Vad vi skriver om[redigera | redigera wikitext]

Huvudfokus ligger på att skriva om konst och konstnärer (bildkonst i vid mening), men var detta stora ämne börjar och slutar behöver inte definieras. Att skriva encyklopediska texter om samtidskonst och idag verksamma konstnärer kan vara svårt, vilket märks på att mängden sådana artiklar på svenskspråkiga Wikipedia är förhållandevis få. Tillsammans kan vi göra något åt detta.

Encyklopedier och historieböcker har i alla tider främst fokuserat på män, en skevhet som även är tydlig på Wikipedia. Vi ser därför gärna att kvinnliga konstnärskap, och andra förfördelade grupper lyfts fram och får den plats de förtjänar på Wikipedia.

Tillsammans kan vi göra en önskelista på artiklar som vi tycker skulle vara bra, roligt och intressant att skriva och fördjupa oss i.

Open book icon.png  Bra att ha med sig[redigera | redigera wikitext]

Om du vet vad du vill skriva om – ta gärna med böcker, utställningskataloger, tidningsartiklar och annat som kan fungera som källmaterial, annars finns ofta bra källor på nätet, i böcker och tidningar i vårt läsrum eller också kan vi översätta från andra språks wikipedior.

Vi kommer ofta ha två extra laptops att låna ut men det är väldigt bra om du tar med dig en egen dator att skriva på. Har du lånekort för Göteborgs kommunala bibliotek så går det bra att koppla upp sig via deras wifi – annars kommer vi oftast att ha tillgång till ett annat wifi.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

 1. AHA
 2. Alelin1012 (ny)
 3. Kattbilder (ny)
 4. Paracel63
 5. Boelnorra
 6. Ainali
 7. Haxpett

Se även[redigera | redigera wikitext]