Wikipedia:Open Street Map

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett exempel på koordinater som det ser ut när de ligger i det övre högra hörnet av artiklarna. På tyskspråkiga Wikipedia trycker du på "Karte" för att fälla ut kartan.

Många Wikipediaartiklar innehåller geografiska koordinater vilket möjliggör att man kan visa deras placering på en karta. OpenStreetMap (OSM) används som grund för en gadget som visar en karta över det geografiska objekt som beskrivs i artikeln direkt ovanför artikeltexten. Kartan aktiveras genom att trycka på "Karte" (=Karta) uppe i det högra hörnet bredvid koordinaterna. För närvarande finns gadgeten aktiverad på tyskspråkiga Wikipedia. Kartan innehåller även bilder och länkar till andra Wikipediaartiklar. För att kartan skall fungera måste JavaScript vara aktiverat i webbläsaren. Ett exempel är artikeln Heilbronn (tyskspråkiga Wikipedia).

OpenStreetMap och Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Artikel med kartan utfälld.

Den fria världskartan OpenStreetMap (OSM) är ett kollaberativt projekt inom vilket människor från hela världen bidrar med deras geografiska kunskap som är fri att använda.

Wikipedia och OpenStreetMap samarbetar nu för att länka samman deras data:

  1. Wikipediaartiklar illustreras med kartor
  2. Wikipediaartiklar länkas till på kartan

Att placera Wikipediaartiklar i en rumslig kontext till varandra och till andra objekt är det huvudsakliga målet med kopplingen mellan Wikipedia och OSM. På Wikipedia bedrivs därför ett arbete med att förse artiklar med koordinater och dessa noder samlas därefter in och läggs till på OSM.

Alla kan samarbeta på OpenStreetMap, precis som på Wikipedia.

OpenStreetMaps nybörjarguide (engelska) hjälper dig med grunderna som behövs för att engagera dig i OSM.

Open map view[redigera | redigera wikitext]

I det övre högra hörnet av artikeln kan du ofta finna en koordinat med en knapp som heter "(Karte)" ("(Karta)" på svenska)

  • Ett klick på (Karta) öppnar den integrerade OSM-kartan, ett andra klick stänger den.
  • Ett klick på koordinaten öppnar sidan "Geohack" där du kan välja från olika kartor för att se placeringen på det geografiska objektet.


Wikipedialänkar på kartan[redigera | redigera wikitext]

Poppuppfönster med en länk och en bild.
På kartbilden är de olika verktygen markerade (på tyska).

Genom att klicka på en ikon så öppnas ett litet poppuppfönster på kartan. I fönstret så syns en länk till den Wikipediaartikel som finns om det geografiska objektet och om möjligt en bild från Wikimedia Commons. Genom att klicka på länken så öppnas Wikipediaartikeln i ett nytt webbläsarefönster.

Användarbarhet[redigera | redigera wikitext]

Nummer Verktyg Användning
1 Förflyttning

Genom att dra (håll ned den vänstra musknappen) eller klicka på en av de fyra pilarna som bildar ett kors. Pilarna kontrollerar förflyttningen över kartan.

2 Options
  • Genom att klicka på "Options" öppnas en ruta där man kan:
    • öppna en lista över möjliga språk för artikeln
    • välja att visa miniatyrbilder från Wikimedia Commons på kartan
3 Zooma
  • Genom att röra pluppen på zoom-reglaget eller genom att använda mushjulet kan man zooma in eller ut på kartan
  • alternativt kan du dra ut ett zoomfönster genom att hålla nere shiftknappen och dra ut en ruta över det område som du vill zooma in på med hjälp av din mus eller din touchpad.
  • alternativt så kan du dubbelklicka på kartan för att stegvis zooma in (ett steg per dubbelklick).
4 Lager

Genom att klicka på det blå "pluset" på höger sida av kartan öppnas lagermenyn,
där kan du välja mellan olika kartstilar och innehållslager.

5 Permalänkar

Högerklicka på "Permalänk" (på bilden "Permalink") för att generera en länk till den kartvy som du har framför dig. Länken kan du sedan kopiera.