Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


Byta bild på Ortsbeskrivningen[redigera wikitext]

Vill byta till en ny bild för ortsbeskrivningen.

Undrar om tillvägagångssättet?

Detta gäller Bastuträsk, Norsjö kommun.

Har laddat upp nya bilder för detta.


Hälsning Gunnar

Antar du ville ha det så här. Det är bara att ersätta bildlänken. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 27 februari 2016 kl. 12.14 (CET)

Upphovsrätt till soldatinstruktioner etc?[redigera wikitext]

Vad gäller? Frågan handlar framförallt om illustrationer i dessa. Luke (diskussion) 6 mars 2016 kl. 22.10 (CET)

Det mesta är upphovsrättsskyddat om det kommer från Sveriges försvarsmakt vad jag förstår. Försvarsmakten vill inte att deras bilder används i kommersiella sammanhang och i sammanhang som strider mot demokratiska värderingar mm.[1][2] Däremot är bilderna från USA:s försvarsmakt fria, så dessa går ju att använda. Nasko () 6 mars 2016 kl. 23.56 (CET)
Just "Soldatinstruktioner" är ju rätt gamla verk. (Det heter väl "Soldatreglementen" numera?) Så, soldatinstruktioner som är äldre än 1946 borde vara fria att använda. /ℇsquilo 7 mars 2016 kl. 08.40 (CET)
I Sverige. Bilder som laddas upp på Commons skall vara fria också enligt lagstiftningen på andra sidan pölen. Där förutsätts att bilderna publicerats före 1923 (med diverse undantag som knappast gäller dessa svenska bilder; om ett par år börjar också nyare bilder bli fria, om upphovsrätten inte igen förlängs). --LPfi (diskussion) 9 mars 2016 kl. 13.19 (CET)

Översättning av en bild efterfrågas[redigera wikitext]

Det är alltså denna bild som jag efterfrågor en översättning på.

Kan någon översätta denna bild till svenska? Ändra följande:

 • ”Sedenionen” →‎ ”Sedenioner”
 • ”Oktonionen” →‎ ”Oktonioner”
 • ”Quaternionen” →‎ ”Kvaternioner”
 • ”Komplexe Zahlen” →‎ ”Komplexa tal”
 • ”Reelle Zahlen” →‎ ”Reella tal”
 • ”Rationale Zahlen” →‎ ”Rationella tal”
 • ”Ganze Zahlen” →‎ ”Heltal”
 • ”Natürliche Zahlen” →‎ ”Naturliga tal”
 • ”Biquaternionen” →‎ ”Bikvaternioner”
 • ”Bikomplexe Zahlen” →‎ ”Bikomplexa tal”
 • ”Transzendente Zahlen” →‎ ”Transcendenta tal”
 • ”Anormal-komplexe Zahlen” →‎ ”Split-komplexa tal”
 • ”Hyperreelle Zahlen” →‎ ”Hyperreella tal”
 • ”Irrationale Zahlen” →‎ ”Irrationella tal”
 • ”Reelle transzendente Zahlen” →‎ ”Reella transcendenta tal”
 • p-adische Zahlen” →‎ ”p-adiska tal”
 • ”Ganze p-adische Zahlen” →‎ ”Hela p-adiska tal”
 • ”Koquaternionen” →‎ ”Kokvaternioner”
 • ”Algebraische Zahlen” →‎ ”Algebraiska tal”
 • ”Duale Zahlen” →‎ ”Duala tal”
 • ”Reelle algebraische Zahlen” →‎ ”Reella algebraiska tal”
 • ”Ganz-algebraische Zahlen” →‎ ”Hela algebraiska tal”
 • ”Kardinalzahlen” →‎ ”Kardinaltal”
 • ”Ordinalzahlen” →‎ ”Ordinaltal”
 • ”Surreale Zahlen” →‎ ”Surreella tal”

Jag har tyvärr inte tillräckliga kunskaper i bildredigering eller lämpliga bildredigeringsprogram för att kunna göra det själv. --Omnibit (diskussion) 9 mars 2016 kl. 07.38 (CET)

Jo det tror jag att du har. Öppna bara filen i en vanlig enkel texteditor, testa! /Hangsna (diskussion) 9 mars 2016 kl. 07.50 (CET)
Jag öppnade filen i Anteckningar och Microsoft Office Word, men det resulterade i en sida fullt med tecken som för mig i kombination var obegripliga. --Omnibit (diskussion) 9 mars 2016 kl. 17.35 (CET)
Kunde du inte någonstans där hitta exempelvis texten Surreale Zahlen? Man kan söka efter text i dokument. Då kan man prova att ändra där den texten står så borde det funka!
PS annars finns det ett bra gratisprogram som heter Inkscape som man kan redigera svg-filer med. --افيراتير (diskussion) 9 mars 2016 kl. 18.55 (CET)
@Omnibit: Du kanske öppnade en png-version av filen. Det fungerar inte med en texteditor. Men om du sparar svg-filen så går det bättre. --Larske (diskussion) 9 mars 2016 kl. 18.59 (CET)
Jag provade att göra samma sak med SVG-filen, men även det resulterade i en sida fullt med tecken som jag inte vet vad de representerar. Jag sökte även i dokumentet, med Surreale gav inga resultat. --Omnibit (diskussion) 10 mars 2016 kl. 07.28 (CET)
Om du öppnar denna filen i anteckningar så ska du se "kod", alltså inte fullständigt obegripliga tecken men svårtydd kod. Är det vad du ser? /Hangsna (diskussion) 10 mars 2016 kl. 07.47 (CET)

Början av filen ser ut så här:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?>
<svg
  xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
  xmlns:cc="http://creativecommons.org/ns#"
  xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
  xmlns:svg="http://www.w3.org/2000/svg"

och en bit längre ner kommer ett avsnitt för varje textrad, här för "Ganze Zahlen":

<text
   style="font-size:8.4666996px;font-weight:normal;fill:#1f1a17;font-family:Arial"
   id="text7"
   font-size="8.4667"
   font-weight="normal"
   y="372.30899"
   x="144.85007">Ganze Zahlen</text>

Där kan man byta ut den tyska texten om man vill. Boⅳⅰᴇ (🖉) 10 mars 2016 kl. 07.52 (CET)

riktlinjer eller föredragna bildformat på commons?[redigera wikitext]

Finns några riktlinjer eller regler för format på bilder man laddar upp på commons? Alltså bilder man själv laddar upp eller bearbetat. Letade lite snabbt efter svar men hittade inget. DavidIvar (diskussion) 14 mars 2016 kl. 16.48 (CET)

Äre det detta du sökte? --افيراتير (diskussion) 14 mars 2016 kl. 16.59 (CET)
Läs även detta. /--Justeraren (diskussion) 14 mars 2016 kl. 18.50 (CET)
Tack för svar. Ja, det var vad jag sökte. Vilken förmåga jag har att omsätta det hela i praktiken vet jag inte, men jag hoppas ni mer erfarna användare ser om jag gör något fel och tipsar mig om det verkar vara något jag inte begripit. DavidIvar (diskussion) 14 mars 2016 kl. 19.46 (CET)
Det är lugnt, DavidIvar. Kör på bara!  :) Mvh/FrankieF (diskussion) 14 mars 2016 kl. 22.29 (CET)
Tack, FrankieF. DavidIvar (diskussion) 16 mars 2016 kl. 15.59 (CET)

Skriva över original med beskuren bild eller ej? (minor crop?)[redigera wikitext]

Räknas mina senaste uppladdningar, på commons, där jag tagit bort ramar på några bilder, som minor crop? Hade det i så fall varit ok att skriva över original-filer? Jag har läst riktlinjerna men är ändå lite osäker, vilket var skälet till att jag jag inte skrev över originalfilerna, men tänker nu att jag borde skrivit över original. DavidIvar (diskussion) 16 mars 2016 kl. 20.31 (CET)

Jag kollade bara de två senaste och där hade jag skrivit över. Är man osäker är det enklast att ladda upp en ny. Jag har beskärt bort en autograf (som var på själva bilden) och då blev ju bilden mindre, då laddade jag upp en ny. Nu var det ju ingen del av själva bilden som försvann så där hade jag skrivit över. --افيراتير (diskussion) 16 mars 2016 kl. 20.46 (CET)
Tack för svar, Averater. Det var som jag misstänkte. Ska föreslå originalfilerna för radering. DavidIvar (diskussion) 16 mars 2016 kl. 20.55 (CET)
Under finesser på commons här finns "CropTool". Aktivera det och då har man en liten länk i vänsterkanten på alla bildsidor. Där kan man beskära bilden och den laddar upp den över den gamla mycket snyggt och enkelt. Man slipper alltså hela ladda ner och skära och ladda upp igen. Testa!
Dock är det ju bara lämpligt för fall där man vill skriva över bilden. /Hangsna (diskussion) 16 mars 2016 kl. 22.45 (CET)
Tack, Hangsna. Det är croptool jag använt, men jag bockade i "upload as new version", eftersom jag var osäker på om det var rätt att skriva över. Funderar dock på om jag ska nominera dom original-filer som nu finns kvar till radering, eller om någon annan mall, typ speedy delete, passar bättre. DavidIvar (diskussion) 16 mars 2016 kl. 23.00 (CET)

Någon som har tips på bästa sätt för att få bort original-bilderna jag borde överskrivit från första början? Mass deletion request? Begära att beskurna bilder flyttas till originalnamn? DavidIvar (diskussion) 16 mars 2016 kl. 23.44 (CET)

Skriv över originalfilen och omdirigera dina bilder till originalfilen. Jag brukar nästan alltid skriva över originalet. Om någon klagar är det enkelt att återställa den gamla bilden och ladda upp den nya separat. Tvärtom är (som du märkte) lite knepigare. /ℇsquilo 17 mars 2016 kl. 07.02 (CET)
Som Esquilo. Annars gör det sällan något att ha båda filerna kvar. Det sparar inte serverutrymme att skriva över eller radera, filerna finns ändå kvar i historiken. Det man kan hjälpa är så att andra lättare hittar "rätt" bild genom att enbart "rätt" bild syns i kategorier och liknande. --افيراتير (diskussion) 17 mars 2016 kl. 08.29 (CET)
Tack Averater och Esquilo. Jag fattar dock inte hur jag skriver över originalfiler nu, när jag använt croptool med "upload as new version" ibockat. Känns som jag krånglat till det och kommer nästa gång att skriva över direkt med croptool. Om någon har lust att skriva över originalfilerna med mina (cropped)-filer, så gör gärna det. DavidIvar (diskussion) 18 mars 2016 kl. 20.07 (CET)
Med exempelvis denna så har du gjort exakt som "du ska". Att de tidigare finns kvar i historiken är ju precis som om du redigerar en sida här på Wikipedia, historiken finns kvar men senaste versionen visas upp när man tittar på sidan. /Hangsna (diskussion) 18 mars 2016 kl. 20.40 (CET)
Jo, men det är typ med filer som denna, som jag beskurit från detta original, som jag önskar att jag skrivit över original direkt, och nu inte riktigt vet hur jag löser bäst. Eller om det är nödvändigt att lösa, ta bort originalfil eller inte. DavidIvar (diskussion) 18 mars 2016 kl. 21.06 (CET)
Testa ställ frågan på c:Commons:Bybrunnen eller du kanske får ett snabbare svar på den engelska versionen om du känner att du kan uttrycka dig där. /Hangsna (diskussion) 18 mars 2016 kl. 21.31 (CET)
Jag fixade beskärningarna och skrev över originalfilerna. Det är enkelt gjort i Lightroom. Man beskär en bild och kopierar sedan till resten. Fixade till beskärningarna i sidled också för några bilder där störande element fanns. En bild blir oftast alltid bättre om huvudobjektet är så isolerat som mögligt. (Bra exempel är dina porträttbilder med svart bakgrund). Lättade även upp skuggan på några. - Snygga bilder förresten. Har själv några supersportbilar i min ägo. Men i brist på garageutrymme (och för lite pengar) står dom i hyllan istället.  :) /--Justeraren (diskussion) 19 mars 2016 kl. 19.15 (CET)
Tack Justeraren. Jag hade helt missat "upload a new version of this file" på själva filsidan! Beskärandet brukar jag nog oftast kunna fixa. Dina uppladdningar ser bra ut. Det var lite av de andra jag krånglade till. DavidIvar (diskussion) 19 mars 2016 kl. 21.38 (CET)

Var hittar jag mallen där en fotograf tillåter publicering?[redigera wikitext]

Hej! Jag söker runt efter en den mall som kan användas för att en fotograf (alltså inte jag själv) ger sitt tillstånd att bilden släpps under creative common licens. Är det någon som vet var jag hittar den?--Mikaels66 (diskussion) 2016 april 21 kl. 09.45 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Template:PermissionOTRS? Men den tror jag inte att man kan/får lägga till själv, utan den läggs till efter avslutad OTRS. /ℇsquilo 21 april 2016 kl. 10.21 (CEST)
Se Commons:Commons:OTRS/sv#Om jag inte är upphovsrättsinnehavaren. Mvh, Njaelkies Lea (d) 21 april 2016 kl. 11.48 (CEST)

Bild RGB - CMY färgcirkel[redigera wikitext]

Färgcirkel som visar primär-, sekundär- och tertiärfärger i färgsystemen RGB och CMY(K).

I denna bild finns färgord inskrivna i bilden, men en del är felöversatta. Där det nu står "Rosa" ska det stå "Cerise/Rosa" och där det står "Akvamarin" ska det stå "Spring green". Se Tertiärfärg där bilden är satt i sitt sammanhang. Kan någon bildkunnig wikipedian hjälpa till med detta? --Chandra Varena (diskussion) 24 april 2016 kl. 08.16 (CEST)

Fixat Fixat --Larske (diskussion) 24 april 2016 kl. 08.54 (CEST)
Vilket språk ska färgerna vara skrivna på? Just nu verkar det vara en salig blandning av svenska, engelska och franska. /ℇsquilo 24 april 2016 kl. 09.23 (CEST)
Tack @Larske:! @Esquilo: Vi valde att använda vad vi uppfattade som internationellat fastställda namn för dessa HTML-färger, i de fall där det inte finns en självklar svensk översättning. Och Svensson1 har skapat nya artiklar för de nya färgnamnen, där detta förklaras...Chandra Varena (diskussion) 24 april 2016 kl. 10.06 (CEST)
Bilden är spegelvänd jämfört med den bild som finns i artikeln Tertiärfärgs motsvarande artikel på engelskspråkiga Wikipedia (Tertiary color). Finns det någon standard gällande detta? Svensson1 (diskussion) 24 april 2016 kl. 10.53 (CEST)
Jag gjorde en snabb googling och hittade bilder av båda slagen. Så det verkar inte finnas någon standard.--Chandra Varena (diskussion) 24 april 2016 kl. 11.02 (CEST)
Om tabellen spegelvänds så kan man läsa både CMY och RGB medsols, istället för att som nu få leta sig fram, så versionen på enwp förefaller mest korrekt. /Ascilto (diskussion) 24 april 2016 kl. 11.16 (CEST)

Högåsens herrgård[redigera wikitext]

Hej !

Till texten på Wikipedia saknades bilder Jag lade in två foton på Högåsens herrgård den 23 April. Jag kallade dem Högåsens herrgård Av något misstag så kan jag ej se dem i samband med texten om gården De finns tydligen någon annan plats i Wikipedia Kan ni föra ihop bilderna till texten eller informera mig hur man gör.

Med vänlig hälsning Per Samén --81.224.45.200 (diskussion) 24 april 2016 kl. 21.10‎ (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Jag har kompletterar artikeln Högåsens herrgård med en infobox med en av dina bilder. Den andra bilden är ganska oskarp. Jag föreslår att du tar en ny bild över infarten om du vill att den ska vara med i artikeln. --Larske (diskussion) 24 april 2016 kl. 21.40 (CEST)

Ny lag om skydd för geografisk information[redigera wikitext]

En ny lag (2016:319) börjar gälla från och med 1 maj i år. Den innebär att Lantmäteriet tar över Försvarsmaktens uppgift att granska och godkänna landgeografisk information inhämtad från luftfarkoster. Det finns väl riktlinjer både här och på Commons gällande flygfotografering som behöver uppdateras? /ℇsquilo 29 april 2016 kl. 10.28 (CEST)

Tack för info. Kanske Ainali eller Axel Pettersson (WMSE) vet var den informationen finns som behöver uppdateras? :-)--Paracel63 (diskussion) 29 april 2016 kl. 17.13 (CEST)
Det är nog på WMSEs wiki, ex på wmse:Flygfoto/Ansökan om publicering som det behöver uppdateras. Commons eller här tror jag inte att jag har sett några riktlinjer på. Ainali diskussionbidrag 30 april 2016 kl. 12.00 (CEST)

Riksarkivets nya bildregler[redigera wikitext]

Svenska Riksrakivet (RA) har tagit fram en ny "regel gällande användning och juridisk hantering av fotografier och bildkonstverk" som gäller fr o m 1 maj i år. Dokumentet kan läsas här, och vad jag kan se rymmer det många formuleringar som rimmar mycket väl med hur vi på svwp brukar se på bildrättigheter. Det gäller bl a utgångspunkten att "Riksarkivet utgår ifrån att dokumentära fotografier som har tagits före år 1969 och fotografier i övrigt utan vetenskapligt eller konstnärligt värde som har tagits före år 1969, inte längre är skyddade av upphovsrätt".

Intressant är också att RA anser följande:

Fotografier eller bildkonstverk som finns hos Riksarkivet, som inte tidigare har publicerats eller på annat sätt gjorts tillgängliga för allmänheten, betraktas av Riksarkivet som lovligen offentliggjorda och utgivna fotografier eller bildkonstverk i enlighet med upphovsrättslagen. Det är Riksarkivets uppfattning att sådan rättsverkan har uppkommit genom att fotografiet eller bildkonstverket finns hos myndigheten.

Jag antar att ovanstående skulle kunna vara av intresse visavi amerikanska copyrightregler där man ju ofta utgår inte från bildens ålder i sig utan från om och när den publicerats?

Sist men inte minst är det förstås glädjande att i slutet av dokumentet läsa att RA särskilt tar upp möjligheterna att sprida sina bilder under CC eller PD-licenser via bl a Wikimedia. /FredrikT (diskussion) 3 maj 2016 kl. 08.29 (CEST)