Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


iConji[redigera | redigera wikitext]

Skulle någon kunna flytta över bilderna i engelskspråkiga Wikipedias artikel om "Iconji" till Wikimedia Commons? Det står på filbeskrivningssidorna på engelskspråkiga Wikipedia att de är kandidater att flyttas till Wikimedia Commons. Jag är dock inte helt säker på om det går på grund av upphovsrättsliga skäl. Jag är också inte tillräckligt teknisk kunnig för att kunna utföra en sådan flytt själv. Definiendum (?) 11 april 2015 kl. 10.38 (CEST)

@Definiendum:. Lessen att du inte fått svar än. Svar: de små ikonerna är vederbörligen licensierade och funkar därför på Commons. Hela tangentbordslayouten lär dock ha verkshöjd och är inte fritt licensierad. Du kan följa mitt exempel (jag har fixat den första bilden, så du kan göra samma för de övriga 27 bilderna.
 1. Gå till enwp:s filbeskrivningssida och ladda ner filen. Här är mitt exempel.
 2. Ladda upp filen här. Titta efter på mitt exempel och lägg in motsvarande länkar för källa, skapare och licens. Lägg inte till någon ändelse i filnamnet (systemet vet att det är en png-fil ändå).
 3. Gå till filbeskrivningssidan och lägg till kategorin "Iconji".
 4. Lägg in mallen "NowCommons" på enwp:s filbeskrivningssida (se exempel).
 5. Voilà. Skriv på min diskussionssida om du undrar över något.--Paracel63 (diskussion) 7 maj 2015 kl. 20.10 (CEST)
Och ett snabbare sätt kan vara genom det här verktyget.--Paracel63 (diskussion) 13 maj 2015 kl. 01.07 (CEST)
Nu har jag äntligen börjat på projektet. Nac Mac Chrome? SBP 2 juli 2015 kl. 18.22 (CEST)
Klart! Nac Mac Chrome? SBP 2 juli 2015 kl. 18.37 (CEST)

Skeppsbron, Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Var har ni hittat bilden av Skeppsbrohusen i rad dels från 1700-talet, dels från 1931?

Agneta Carlsen

Angiven källa vid bilden på Wikimedia Commons är Stadskollegiets utlåtanden och memorial 1964; "Sanering inom staden mellan broarna". Edaen (diskussion) 15 april 2015 kl. 18.04 (CEST)

bildfråga[redigera | redigera wikitext]

Hej

Jag har en bild som jag skulle vilja ladda upp till en wikiartikel. Upphovsmakaren är död men jag har de anhörigas tilllåtelse. Hur går jag till väga?--Pnocky (diskussion) 2015 april 29 kl. 14.10‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Du måste då redogöra för det tillståndet. Nedanstående är saxat från Wikipedia:Ladda upp filer, avsnittet "Den som äger bilden har gett sin tillåtelse till användning":
Du har fått tillåtelse via e-post från den som äger rättigheterna till bilden:
Ja Ladda upp bilden till Commons med motsvarande licens som i e-brevet. Skriv på bildbeskrivningssidan att medgivandet är «skickat till OTRS». Därefter vidarebefordrar du e-brevet med medgivandet till permissions-commons@wikimedia.org med "Permission for image in swedish" i ärendemeningen (alternativt till info-sv@wikimedia.org med ärenderaden "Tillstånd för bild"). Du kan använda malltexten du hittar här (under rubriken "Medgivanden för alla förfrågningar") för att be om ett sådant medgivande.
Lycka till, det är lite omständligt.--LittleGun (diskussion) 29 april 2015 kl. 14.38 (CEST)
Om det är möjligt så är det enklast om du tar din laptop och knallar över till den som har rättigheterna och hjälper hen att själv ladda upp bilden på commons. AlphaZeta (diskussion) 29 april 2015 kl. 15.19 (CEST)

Hur långt tid tar det för en bild att flyttas från en.wiki till Commons?[redigera | redigera wikitext]

Jag undrar hur länge det tar egentligen att flytta en bild från en.Wiki till Commons? Jag har märkt flera gånger när man har tänkt använda en bild från en.wiki, så har fotografen gett sitt tillstånd att den kan användas globalt och botar markerar om en flytt MEN INGET HÄNDER. Den senaste bilden jag tänkte använda, var senast aktivitet från en bot (eller någon annan) 2012. Bilden laddades upp 2006. Va håller dem på med där på den engelska versionen? Varför får de inte upp bilderna trots att upphovsmännen gett globalt rätt till andra användare att använda bilden på andra versioner?

 • "2006-10-23T23:13:24‎ BiggKwell (Diskussion | bidrag)‎ . . (66 byte) (+66)‎ . . (Picture taken 10/23/2006)"
 • "2012-03-22T02:33:45‎ Helpful Pixie Bot (Diskussion | bidrag)‎ m . . (154 byte) (+16)‎ . . (Dated Mall:Copy to Wikimedia Commons. (Build J/))". Va less man blir... DIEXEL (diskussion) 9 maj 2015 kl. 03.11 (CEST)
Jag tror inte att det finns någon bott som automatiskt flyttar bilder från enwp till Commons. Det finns bottar som märker upp bilder med lämplig licens, men själva flytten måste göras för hand eftersom det behöver verifieras att bilden kan flyttas. Jag brukar ladda ner filen och ladda upp den på Commons själv. Filhistoriken från enwp klistrar man in på bildens diskussionssida. Antagligen bör man märka upp bilden på enwp med lämplig mall också. /ℇsquilo 9 maj 2015 kl. 08.26 (CEST)
Ok. Tack för svaret. DIEXEL (diskussion) 9 maj 2015 kl. 08.56 (CEST)
@DIEXEL: Det finns ett verktyg för att underlätta en sådan filflytt. Ainali diskussionbidrag 9 maj 2015 kl. 10.13 (CEST)
@Esquilo: Det där med att klistra över filhistoriken har jag aldrig tänkt på. Finns det en instruktion om att göra så? Mallen jag märker upp enwp-filsidan med är {{Now Commons}} och om det nya filnamnet är ändrat {{Now Commons|NyttFilnamn.jpg}}.--Paracel63 (diskussion) 13 maj 2015 kl. 01.07 (CEST)
Verktyget som Ainali tipsade om gör det automatiskt. Jag testade det igår på Bild:USS Dale DLG-19.jpg. /ℇsquilo 13 maj 2015 kl. 08.43 (CEST)
Att kopiera historiken är väsentligt, dels med tanke på författarnas upphovsrätt, men framförallt då man senare vill utreda något problem (upphovsrättsligt eller vad gäller det bilden föreställer). Beskrivning och licens kan ha ändrats av någon annan än upphovsmannen och historiken kan då ge ledtrådar (eller visa att beskrivningen är den ursprungliga). --LPfi (diskussion) 13 maj 2015 kl. 09.55 (CEST)
Även om verktyget eller botar hjälper till med flyttar så behöver man nästan alltid rätta en del i informationsmallen [1]:
 • Author ska ange vem som skapat bilden, inte vem som laddat upp den till en Wikipedia.
 • Source ska ange originalkällan där bilden kom ifrån innan den laddades upp till Wikipedia. Eventuellt (speciellt när originalkällan inte längre är tillgänglig) kan man också ange att någon laddat upp den på Wikipedia och att den flyttats därifrån till Commons.
 • Date bör ange när bilden skapades, inte när den laddades upp.
90.227.135.41 13 maj 2015 kl. 13.53 (CEST)
Jag håller med om allt det sistnämnda. Vad gäller överkopierad historik: jag har alltid tolkat det som problematiskt att klippa in historiken från ett annat WMF-projekt. Jämför med vad vi tycker om att nowp ibland klipper in hela svwp-artikelns historik när de översätter svwp-artiklar. Har någon en länk till en tydlig instruktion i saken? Det enda jag hittar just nu är detta, och det är lite tvetydigt.--Paracel63 (diskussion) 14 maj 2015 kl. 00.57 (CEST)
Man bör skilja mellan att klippa in och att importera historiken. Det är antagligen det senare du menar ifråga om no-wp, medan det är det förra som görs då man flyttar bilder till Commons. I standardversionen torde man explicit säga att användarnamnen är de på det lokala projektet och om namnen länkas bör de länkas med projekt-prefix. Om man gör det rätt ser jag inga problem.
Commons-versionen av instruktionerna länkas längst ner på enwp-sidan. Den är mycket kortare (bl.a. inget om vad som bör göras på en-wp) och nämner inte möjligheten att flytta över helt för hand. Genom att använda ett lämpligt verktyg får man standardformat på flyttloggen och slipper göra onödiga misstag.
--LPfi (diskussion) 14 maj 2015 kl. 09.48 (CEST)
OK. Så genom att klippa in historiken via lämpligt verktyg undviker man sammanblandningen mellan de olika projekten. Det verkar bra.--Paracel63 (diskussion) 15 maj 2015 kl. 16.25 (CEST)

Kompletterande bilder[redigera | redigera wikitext]

Hej. Jag har några egna bilder på svenska ånglok som skulle platsa under kategorin "Ånglok". Hur bär jag mig åt för att att ladda upp bilderna till Wikipedia och till rätt kategori? Kan jag skicka bilderna så att någon hos Wikipedia kan sköta publiceringen? Mvh/Bo S. Carlén, boscsnabel-atelia.com--217.211.57.173 (diskussion) 2015 maj 18 kl. 00.20‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej! Jag kan hjälpa dig. Ett mejl har skickats till dig, så att vi kan fortsätta diskussionen mejlledes.--Paracel63 (diskussion) 18 maj 2015 kl. 15.52 (CEST)
Nu är bilderna även uppladdade. De har tills vidare fått plats i artikeln N/Na (ånglok) (tveksam till var S10 egentligen hör hemma, eftersom lämplig artikel verkar saknas).--Paracel63 (diskussion) 20 maj 2015 kl. 23.56 (CEST)

Transparent bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Jag har laddat upp några rosetter till veckans tävling/Bilsport 2015 (Guldrosetten – Bilsport.jpg Silverrosetten – Bilsport.jpg Bronsrosetten – Bilsport.jpg) men skulle vilja att bakgrunden blir transparent, som i originalen (Gold medal ribbon.svg Silver medal ribbon.svg Bronze medal ribbon.svg). Hur gör jag på lättast sätt? Vill någon förklara eller kanske visa? SMirC-smile.svg Philip Folkesson (diskussion) 21 juni 2015 kl. 20.29 (CEST)

jpg-formatet stöder inte transparens. Det bästa vore att variera svg-filerna (som endast torde kräva en lämplig textrad i koden...) Taxelson (diskussion) 21 juni 2015 kl. 20.52 (CEST)
Alltså bara byta ändelsen till ".svg" eller? Philip Folkesson (diskussion) 21 juni 2015 kl. 21.54 (CEST)
Nej, det räcker inte att ändra filtypen. Se Inkscape för ett alternativ till editor för svg-filer. Det går att editera svg-filer med vilken texteditor som helst, men det är inget som jag rekommenderar om det inte är mycket små justeringar som ska göras. --Larske (diskussion) 21 juni 2015 kl. 22.04 (CEST)
Jag hängde inte riktigt med där, hur konverterar jag filerna från jpg till svg? Philip Folkesson (diskussion) 21 juni 2015 kl. 22.31 (CEST)
Den proceduren (jpg-->svg)skulle jag inte rekommendera. Svg-formatet, som filerna du utgick ifrån är gjorda i, är textbaserat (xml), och det som skulle behöva göras är kanske nog att göra om endast texten "bilsport" till ett svg-bild-element, eftersom det använda typsnittet(?) väl inte kan antas finnas i alla datorer. Denna konvertering borde kunna göras med inkscape genom att man ser till att man har en bild (t.ex jpg eller png) med samma storlek som svg-bilden, och endast har texten kvar. Om du har texten som ett bildelement, så bör det kunna klistras in i slutet (så att det kommer överst) i svg-filen. Taxelson (diskussion) 21 juni 2015 kl. 22.40 (CEST)
Den "rättaste" metoden är att ta originalfilen (som ju är en svg) och lägga till texten "Bilsport" i den. Det kräver dock ett bbildbehandlingsprogram som stödjer svg, t.ex. Inkscape. En något enklare metod är att göra som du har gjort, men att spara som png i stället för jpeg. Nackdelen är att resultatet inte blir skalbart. /ℇsquilo 22 juni 2015 kl. 07.38 (CEST)
Guldrosetten Bilsport.svg. Du kan fixa de andra genom att lägga till raderna 457-465 från denna på motsvarande ställen i brons och silverversionerna. Se till att g-taggarna kommer efter varandra - de får inte gå in i varandra! Enklare hade varit att använda ett standardtypsnitt, så hade man inte behövt blanda in inkscape (som inte sällan ger mig förhöjt blodtryck...) Taxelson (diskussion) 22 juni 2015 kl. 09.27 (CEST)
Jag har försökt att installera inkscape, men det fungerar tyvärr inte. Philip Folkesson (diskussion) 22 juni 2015 kl. 14.20 (CEST)
Fast för den komplettering jag föreslår behöver du inte inkscape, utan en texteditor, helst en som kan numrera rader. Jag använder Notpad++ (på windows). Gå till originalbilden och visa källkod, så ser du raderna, och kan kopiera ihop i ett textdokument. Spara sedan textfilen med .svg istället för .txt som extension. Taxelson (diskussion) 22 juni 2015 kl. 19.34 (CEST)
Notepad++ fungerar inte eftersom jag har en Mac. SMirC-sad.svg Philip Folkesson (diskussion) 22 juni 2015 kl. 22.42 (CEST)
Har själv ingen koll på Mac, men kanske t.ex denna sida kan hjälpa? En texteditor behöver man väl ha! Kanske något finns förinstallerat? Taxelson (diskussion) 22 juni 2015 kl. 22.55 (CEST)
TextEdit bör fungera. --Larske (diskussion) 22 juni 2015 kl. 23.05 (CEST)
Jag har både "texredigerare" och "word", men när jag öppnar det får jag upp flera hundra sidor med tecken. Jag markerar bilden, klickar på "öppna med" och väljer något av programmen, vad blir fel egentligen? Philip Folkesson (diskussion) 22 juni 2015 kl. 23.45 (CEST)
Prova att gå till den här sidan med din webbläsare. Försök sedan hitta något som heter i stil med View/Source (Visa/Källkod). Då bör du se 472 rader där de 7 första raderna ser ut så här:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?>
<!-- Created with Inkscape (http://www.inkscape.org/) -->

<svg
  xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
  xmlns:cc="http://creativecommons.org/ns#"
  xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
Kopiera in den koden i din texteditor och se till att den är inställd på "plain text". --Larske (diskussion) 23 juni 2015 kl. 00.35 (CEST)
@Philip Folkesson: Om du får upp flera hundra sidor med konstiga tecken så är det inte svg-filen du har öppnat utan den genererade png-filen. /ℇsquilo 23 juni 2015 kl. 07.58 (CEST)

Är en MIT-licensierad bild tillåten på wikipedia?[redigera | redigera wikitext]

Hej. Jag har hittat en bild på Open University's hemsida på Fritz Heider som, när man öppnar fliken "sources" om bilden tycks säga att bilden är MIT-licensierad...

* Licensed under MIT (https://github.com/twbs/bootstrap/blob/master/LICENSE)

kan den laddas upp på Wikipedia commons och sedan användas i en artikel om Fritz Heider? http://www2.open.ac.uk/openlearn/CHIPs/data/accessibility/nodes/318.html --Studentroland (diskussion) 3 juli 2015 kl. 09.56 (CEST)

Jadå, använd {{MIT}}. /ℇsquilo 3 juli 2015 kl. 10.12 (CEST)

Tack för svar..."will try"...:) --Studentroland (diskussion) 3 juli 2015 kl. 10.27 (CEST)