Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sökDeltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


Alamy.com[redigera | redigera wikitext]

Är det förenligt med Commons regelverk att göra som webbplatsen alamy.com? De har masskopierat bilder från Commons, försett dem med vattenstämpel och utbjuder dem till försäljning till höga priser, exempelvis [1] Det är förvisso tillåtet med kommersiell användning av bilderna på Commons, men på detta sätt kan man ju få intrycket att Commons på icke tillåtet sätt använder bilder som tillhör alamy.com. /Annika (diskussion) 19 februari 2018 kl. 17.54 (CET)

De blev visst stämda på en miljard dollar(!) för ett par år sedan av en fotograf som blev uppmärksammad på detta när de ville ha betalt av henne för att hon använde en av de tiotusentals bilder som hon skänkt till amerikanska folket (Library of Congress) för fri användning och som de hade "vattenstämplat och bjudit ut till försäljning", se
Någon kanske kan leta rätt på hur det gick.
--Larske (diskussion) 19 februari 2018 kl. 18.13 (CET)
Tillägg:Det verkar inte som om de behövde betala, se
  1. Photographer Files $1bn Copyright Claim Against Getty Images, July 28, 2016
  2. Getty Images Bites Back in $1 Billion Copyright Dispute, August 1, 2016
  3. $1bn Getty Images Public Domain Photograph Dispute is Over, November 25, 2016.
--Larske (diskussion) 19 februari 2018 kl. 18.27 (CET)

Magstarka bilder[redigera | redigera wikitext]

Hejhej! Jag är medveten om att wikipedia icke censureras, men är borttagning av bilder möjliga pga att de är lite väl magstarka och/eller obehagliga, jag tänkte främst på bilderna på artikeln om kallbrand, men det finns säkert andra exempel, detta tycks ha varit ett ämne tidigare på diskussionssidan för Kallbrand, vad säger ni kunniga? /MEOL03

Frågorna har varit uppe ett antal gånger sedan tidigare, men svaret blir alltid detsamma, Wikipedia är inte censurerat. I det aktuella fallet är det dessutom tämligen orimligt att inte ha illustrationer i en artikel om ett allvarligt sjukdomstillstånd. Riggwelter (diskussion) 1 april 2018 kl. 15.42 (CEST)
Som Riggwelter – i artikeln om kallbrand kommer det att finnas en illustration av kallbrand. Sen kan man alltid diskutera vilka illustrationer som är bäst: Bilder som stör läsningen i onödan är inte heller bra. Jag har inte tittat hur artikeln om döden är illustrerad, men man kan tänka sig mer eller mindre lyckade bildval där. Att välja bort en bild till förmån för en annan är inte censur i sig. /NH 4 april 2018 kl. 21.40 (CEST)

Svarta bilder[redigera | redigera wikitext]

En del bilder verkar bli svarta. För exempel, se Boeing B-17 Flying Fortress (om den nu fortfarande är svart där). Ibland visas bilden svart även på Commons, ibland inte. Är det fler som ser det problemet? /NH 4 april 2018 kl. 21.35 (CEST)

@NH: Jag har inte sett det problemet, i alla fall inte på Wikipedia (utom vid tillfälliga serverproblem) och inte i den länkade artikeln. Jag ser fem bilder i artikeln just nu – 4 JPG-bilder och en PNG-bild. Vad ser du?--Paracel63 (diskussion) 14 april 2018 kl. 03.01 (CEST)