Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sökDeltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


Upphovsrättsskyddade bilder? (commons.wikimedia)[redigera | redigera wikitext]

Jag kom inte på en bättre rubrik. Användaren Axelbaackman lade till olika lags loggor i ett par artiklar, jag tog bort loggorna eftersom detta nog inte har gått rätt till. Dessutom tillåter vi väl inte loggor som enwp gör? Jag blir lika förvirrad varje gång det gäller sånt här, så jag hoppas någon annan har bättre koll på vad som gäller. På commons.wikimedia.org har han/hon angett att användaren själv är skaparen till dessa loggor, detta kan ju verkligen inte stämma? \\\D.S.Skåningen (diskussion) 19 december 2017 kl. 14.04 (CET)

Enwp har en separat ställe för bilder som ej är fria, de kan vi inte använda. För loggor är sedan frågan om verkshöjden det viktiga. Om verkshöjd saknas är den "fri". Sedan finns det olika detaljregler om det finns en verkshöjd.Yger (diskussion) 19 december 2017 kl. 14.12 (CET)
Men här är det tydligt användaren laddat upp ofria bilder, även av stationen och laget.Yger (diskussion) 19 december 2017 kl. 14.16 (CET)
Det ser ut som alla bilderna utom en är ofria. Jag har anmält desa för radering och ogjort de saker du inte redan ogjort.Yger (diskussion) 19 december 2017 kl. 14.32 (CET)
Smiley.svg Tack! Min misstanke stämde alltså, men eftersom jag var osäker på vad som faktiskt gällde, så var det bättre att uppmärksamma och överlåta det till någon med bättre kunskap. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 19 december 2017 kl. 14.36 (CET)
Efter att du skrivit på användarens diskussionssida och anmält bilderna för radering laddade användaren upp ännu en bild och lade till den i artikeln, jag har ogjort redigeringen och anmält sista bilden. (ps: du kanske vill korrigera din stavning här Face-wink.svg) \\\D.S.Skåningen (diskussion) 19 december 2017 kl. 17.19 (CET)

@Yger: Du kanske har sett det iofs, användaren har nu laddat upp två bilder till, förmodligen även dessa ofria. Går det på något sätt att rapportera till commons.wikimedia och stoppa användaren från att fortsätta ladda upp bilder? Det är otvetydigt att användaren har sett sin diskussionssida men fullkomligt struntar i vad dom skrivs där. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 19 december 2017 kl. 18.39 (CET)

Det verkar vara en 14-årig entusiast. Inte säkert han sett vad jag skrivit på hans diskussionasida. jag vill nu se hur commons hanterar detta ärende innan jag gör något mer där.Yger (diskussion) 19 december 2017 kl. 19.14 (CET)

Riksdagsledamöter[redigera | redigera wikitext]

Det här har väl varit uppe förut, om man får lägga upp ledamotsbilder från riksdagen.se.

Bilderna är fria att använda i sammanhang där riksdagen och riksdagens arbete beskrivs. Ange Sveriges riksdag som källa om du använder en bild på en ledamot, enligt modellen: Foto: Sveriges riksdag

Bilderna får inte användas i reklam och marknadsföring.

-- KlasHass (diskussion) 25 december 2017 kl. 12.27 (CET)

Tyvärr inte. "i sammanhang där riksdagen och riksdagens arbete beskrivs" är visserligen det vi använder bilderna till på Wikipedia, men för att få ladda upp bilderna på Commons får det inte finns sådana förbehåll. /ℇsquilo 25 december 2017 kl. 12.50 (CET)
Även "Bilderna får inte användas i reklam och marknadsföring." faller vi väl på, vad någon gör med bilderna på Commons kan vi inte styra över. GameOn (diskussion) 27 december 2017 kl. 08.58 (CET)

Alamy.com[redigera | redigera wikitext]

Är det förenligt med Commons regelverk att göra som webbplatsen alamy.com? De har masskopierat bilder från Commons, försett dem med vattenstämpel och utbjuder dem till försäljning till höga priser, exempelvis [1] Det är förvisso tillåtet med kommersiell användning av bilderna på Commons, men på detta sätt kan man ju få intrycket att Commons på icke tillåtet sätt använder bilder som tillhör alamy.com. /Annika (diskussion) 19 februari 2018 kl. 17.54 (CET)

De blev visst stämda på en miljard dollar(!) för ett par år sedan av en fotograf som blev uppmärksammad på detta när de ville ha betalt av henne för att hon använde en av de tiotusentals bilder som hon skänkt till amerikanska folket (Library of Congress) för fri användning och som de hade "vattenstämplat och bjudit ut till försäljning", se
Någon kanske kan leta rätt på hur det gick.
--Larske (diskussion) 19 februari 2018 kl. 18.13 (CET)
Tillägg:Det verkar inte som om de behövde betala, se
  1. Photographer Files $1bn Copyright Claim Against Getty Images, July 28, 2016
  2. Getty Images Bites Back in $1 Billion Copyright Dispute, August 1, 2016
  3. $1bn Getty Images Public Domain Photograph Dispute is Over, November 25, 2016.
--Larske (diskussion) 19 februari 2018 kl. 18.27 (CET)