Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar


 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


byta bild[redigera | redigera wikitext]

hej, tror ni behöver ändra bild på Liam Neeson. Den bild som finns nu är för gammal ju.

Hej. I vår bilddatabas finns endast dessa bilder. Om du äger någon nyare bild på Neeson får du gärna bidra med att ladda upp den. Se Wikipedia:Ladda upp filer. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 15 april 2020 kl. 05.53 (CEST)

Får man ladda upp bilder från gamla tidningar?[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag undrar om man får ladda upp gamla bilder från, låt oss säga, en dagstidning som gavs ut 1920. Finns det någon speciell tidsangivelse för när en bild får användas fritt? Jag skriver med anledning av att KB öppnat upp sina arkiv för allmänheten. --Oma39 (diskussion) 2 maj 2020 kl. 14.12‎ (Signatur tillagd i efterhand.)

Jag tycker själv att upphovsrätt är rätt svårt. Men den informationen som jag har hittat finns här, här och här. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 2 maj 2020 kl. 17.58 (CEST)
Som ovan. Jag har själv använt KB:s tjänst på sistone och bl.a. hittat bilder till Laila Westersund. Svenska tidningsfotografier utan konstnärligt värde och publicerade i svensk press senast 1968 bör vara okej. Då hänvisas till den här mallen--Paracel63 (diskussion) 12 maj 2020 kl. 02.57 (CEST)
Värt att tänka på nu innan den 1 juni är också att Commons-bilder som i dagsläget hämtats från arkivet.dn.se, och som ibland kan vara mycket små, blir påtagligt bättre om man istället hämtar dem från tidningar.kb.se. Om nu någon känner för att förbättra dessa bilder. När jag jämförde en specifik tidningssida var den 2,17 MB i KB:s databas och 558 kb på arkivet.dn.se. --N0WIS (diskussion) 21 maj 2020 kl. 06.24 (CEST)

Bilder från andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Saxat från wp:bb. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 3 juni 2020 kl. 02.38 (CEST)

Finns det någon i gemenskapen som har förslag på sidor/databaser med fria bilder, helst från Tyskland, från andra världskriget? Jag känner till Bundesarchiv och dess licenser, men vad gäller för andra tyska bilder? Finns det några generella upphovsrättsregler? Lantgård (diskussion) 2 juni 2020 kl. 23.25 (CEST)

I polska NAC:s arkiv – https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/web/narodowe-archiwum-cyfrowe – kan man finna en hel del bilder som går att ladda upp på commons med licensen PD-Poland. Disembodied Soul (diskussion) 2 juni 2020 kl. 23.50 (CEST)
Se Category:SA-kuva och dess källa (finska arméns bildarkiv) för en annan samling. De finska bildernas upphovsrättstid har löpt ut, utom för bilder som uppnår verkshöjd och har en icke-anonym upphovsman som överlevde kriget (de flesta är anonyma och inte avsedda som konstverk). --LPfi (diskussion) 2 juni 2020 kl. 23.58 (CEST)

Hjälp med identifikation av växter[redigera | redigera wikitext]

Hitflyttad från Wikipediadiskussion:Projekt växter#Hjälp med identifikation. /Ascilto (diskussion) 3 juni 2020 kl. 11.37 (CEST)

Oidentifierad buske.

Kan någon hjälpa mig med att identifiera denna buske? Jag hittar den inte i min nordiska flora, så det är förmodligen en trädgårdsväxt. Växtplats en gammal ödetomt i Årstaskogen, Stockholm.

Oidentifierad tall.

Kan någon hjälpa mig att identifiera denna märkliga tallart? Växtplats intill golfbanan i Nackareservatet, Stockholm. /Ascilto (diskussion) 31 maj 2020 kl. 23.36 (CEST)

Commons har dessvärre och konstigt nog inget projekt botanik eller identifikation. /Ascilto (diskussion) 1 juni 2020 kl. 18.47 (CEST)
Jag kan rekommendera Pl@ntnet. Den ger resultatet Berberis på den första bilden. Tallen är nog svårare till följd av kvaliteten. --I99pema (diskussion) 3 juni 2020 kl. 14.38 (CEST)
Tyska Wikipedia har en sida där skribenterna hjälper varandra att bestämma vilken organism som syns på bilder (de:Wikipedia:Redaktion Biologie/Bestimmung). I fallet med tallen skulle det troligtvis behövas några närbilder på bark, barr etc. för att bestämma arten. Frågor kan troligtvis ställas på engelska. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 3 juni 2020 kl. 14.52 (CEST)
Stort tack! Visste verkligen inte att den vanliga häckbusken berberis hade så fina blommor. Jag ska ta närbilder på tallen nästa gång jag är på platsen. Trodde att det karakteristiska växtsättet skulle vara ledtråd nog. /Ascilto (diskussion) 3 juni 2020 kl. 15.15 (CEST)

Commons har kategorier à la Category:Unidentified Ranunculales. Jag vet inte om det finns något projekt kring detta, men åtminstone finns det användare som försöker beta av (en del av?) kategorierna. --LPfi (diskussion) 3 juni 2020 kl. 18.20 (CEST)

Tack! Via den kategorin hittade jag Commons:Category:Unidentified plants och i sin tur Commons:Category:Unidentified Gymnosperms‎ där jag testar med att lägga in bilden. Det visade sig att det t.o.m. finns Commons:Category:Unidentified trees och Commons:Category:Unidentified Pinus. /Ascilto (diskussion) 3 juni 2020 kl. 18.25 (CEST)
Tallen skulle kunna vara en vanlig tall som fått en ovanlig form, den ser lite ut som en levande "rotvälta" på berg. En buskig tall är annars bergtall. Höstblomma (diskussion) 3 juni 2020 kl. 18.51 (CEST)
Av bilderna på Commons att döma är bergtallen tätare och de tycks inte buska sig ända från roten, men det är ju bara som jag tolkar bilderna. /Ascilto (diskussion) 3 juni 2020 kl. 19.46 (CEST)

Centrering av galleri[redigera | redigera wikitext]

Varför blir inte gubbarna här centrerade, bara bildtexten:

Problemet finns i artikeln sociologi.--LittleGun (diskussion) 29 juni 2020 kl. 23.11 (CEST)

Jag vet inte varför, men med style="text-align:center" verkar det som om även bilderna centreras:

--Larske (diskussion) 29 juni 2020 kl. 23.23 (CEST)

Tack!--LittleGun (diskussion) 29 juni 2020 kl. 23.58 (CEST)
Enligt den engelska hjälpsidan ska man använda class="center" för att centrera galleriet. Den svenska hjälpsidan, Wikipedia:Gallerier kanske behöver ses över.
--Larske (diskussion) 29 juni 2020 kl. 23.59 (CEST)

Teckning av Eric Vasström[redigera | redigera wikitext]

Jag har mycket dålig koll på vad som gäller för äldre konstverk och antar att upphovsrättens längd skiljer sig mellan olika konstnärer. Jag har i en finsk tidning från 1923 funnit en teckning gjord av Eric Vasström och undrar om man kan ladda upp den på commons under PD-Finland50, eller om den skyddas av ytterligare lagstiftning? Väl mött. Lantgård (diskussion) 4 juli 2020 kl. 20.49 (CEST)

@Lantgård: PD-Finland50 verkar bara gälla fotografiska bilder (dvs. foton utan konstnärlig verkshöjd). För fotografiska verk eller annan konst bör 70 år efter skaparens död gälla (precis som i Sverige). Eric Vasström avled 1958, och konstnärliga verk av honom lär bli fria 2029.--Paracel63 (diskussion) 5 juli 2020 kl. 00.13 (CEST)
@Paracel63: Tack för klargörandet. Allt gott. Lantgård (diskussion) 5 juli 2020 kl. 15.15 (CEST)
Som Paracel63. Upphovsrätten till "verk" gäller (minst?) till 70 år efter dödsåret i hela EU, också för verk vars upphovsrätt hade hunnit löpa ut. För vår del kompliceras saken av att bilder man laddar upp på Commons måste vara fria också enligt lagstiftningen i USA, där publiceringsåret spelar in, upphovsrättens varaktighet ändrats flera gånger och skilda regler gäller t.ex. musikinspelningar. Allt svenskt och finskt som var fritt 1996 (vilket var efter EU-förlängningen) blev fritt också i USA, men för annat måste man kontrollera. I det här fallet publicerades verket för mer än 95 år sedan och är därför fritt i USA. --LPfi (diskussion) 5 juli 2020 kl. 16.16 (CEST)
@LPfi: Bilden hade väl varit fri, om den publicerats i USA? Men nu är den inte det, så då gäller nog 2029 som frigivningsår. Face-wink.svg--Paracel63 (diskussion) 7 juli 2020 kl. 15.23 (CEST)
Ja, bilden är redan fri i USA, och om bilden först (eller samtidigt) publicerats där hade USA kunnat räknas som ursprungsland. För oss gäller 2029, då verket skall vara fritt i både USA och ursprungslandet (Finland) för att få laddas upp på Commons. --LPfi (diskussion) 7 juli 2020 kl. 15.45 (CEST)

Hjälp med SVG[redigera | redigera wikitext]

Jag vill använda File:02-05-busanjin-en.svg i en artikel. Problemet är att den är inaktuell och en förändring behöver göras. Jag har laddat ner Inkscape och försökt förstå hur jag kan uppdatera den. Misslyckas totalt. Är det någon med bättre SVG-kunskaper som kan tänka sig att hjälpa mig? Det som ska göras är:

  • Områdena markerade med 1 och 2 ska vara ett område.
  • Det området heter Beomcheon 2(i)-dong, d v s det som område 1 heter i dag. Det blir plats för namnet i kartan efter ändringen så texten vid sidan behövs inte länge.

Stort tacksam för all hjälp jag kan få. Den ska sedan laddas upp på Commons som ny version av filen. Det kan jag göra om den som hjälper mig inte vill göra det. --北山 Kitayama (diskussion) 7 juli 2020 kl. 14.08 (CEST)

Jag försökte ladda upp en ny version av filen, men det misslyckades. Den nya filen ligger här. Gör vad du vill med de. Jag har inga anspråk. Nasko () 8 juli 2020 kl. 16.10 (CEST)