Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


studentmöte[redigera | redigera wikitext]

Nordiska studentmötet i Uppsala 1856. Studenter marscherar förbi Svandammen.

Hej!

Jag är intresserad av bilder på studentskandinavism. Det finns bilder på wikipedias sida om skandinavism https://sv.wikipedia.org/wiki/Skandinavism. Jag skulle vilja veta var bilden om studentmötet i Uppsala 1856 finns? Jag skulle vilja ha en bild att kunna publicera/använda som Powerpoint men den som finns i wikipedia är för liten. Därför måste jag i så fall veta var originalbilden finns... Tacksam för svar! --79.142.244.78 (diskussion) 22 december 2016 kl. 10.45 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

bildbeskrivningssidan finns information om att det är en avfotograferad målning, och länk till originalfotot på 1382×990 pixlar.
Ett annat foto av samma målning finns på http://ergo.nu/nyheter/20101027-ett-nytt-kapitel-i-universitetets-historia Där står också "Foto: Bengt Backlund, Upplandsmuseet", vilket kanske tyder på att målningen finns på Upplandsmuseet? Boⅳⅰᴇ (🖉) 22 december 2016 kl. 11.10 (CET)
@Goombah: Du kanske vet mer om bilden? Boⅳⅰᴇ (🖉) 22 december 2016 kl. 11.16 (CET)
Hemskt gulstick på det fotot för övrigt. Ett nytaget foto i högre upplösning skulle vara bra. /ℇsquilo 22 december 2016 kl. 19.17 (CET)
Och ett nytaget foto i högre upplösning i exakt samma vinkel och från samma plats skulle vara fantastiskt. Ainali diskussionbidrag 23 december 2016 kl. 09.47 (CET)
Av den här gatubilden att döma verkar vara en hel del träd som skymmer sikten mot slottet. Men det kanske ser bättre ut nu på vintern. --Larske (diskussion) 23 december 2016 kl. 10.15 (CET)
Kontakta någon i Projekt Uppsala, så kommer det nog en bild. /Nesse (diskussion) 23 december 2016 kl. 16.29 (CET)
Jag tänkte mest på ett nytt foto av tavlan, men ett foto på hur platsen ser ut idag kan också vara intressant. /ℇsquilo 23 december 2016 kl. 17.31 (CET)
I avvaktan på ett nytt foto av tavlan har jag justerat vitbalansen så att gulsticket inte är lika illa som tidigare. // jorchr 3 januari 2017 kl. 20.05 (CET)
Såg den här tråden först nu - tänkte bara påpeka att det finns en målning från studentmötet 1843 också. Har för mig den också finns på Upplandsmuseet. Men du kanske redan kände till det?FBQ (diskussion) 6 februari 2017 kl. 19.37 (CET)

Porträtt taget i atelje före 1969[redigera | redigera wikitext]

Jag kunde ju fråga där, men frågar här istället. Hur brukar Commons se på bilder som c:File:MollyJohnsonca1955.jpg, dvs ett porträtt taget av porträttfotograf i ateljé, före 1969? (I Sverige. Uppladdaren hade angivit att hon skapat den själv, vilket uppenbart inte är korrekt, så jag ändrade till PD-Sweden-skylt. Frågan är om det är rätt, eller om den är att betrakta som skyddad.) /NH 30 december 2016 kl. 19.39 (CET)

Det beror på vad som har avtalats mellan fotograf och beställare. Enligt 3 kap. 27 § Upphovsrättslagen (1960:729) så får fotografen "icke utöva sin [upphovs]rätt" utan tillstånd av beställaren. Därför är det vanligt att fotografer överlåter rättigheterna när de säljer porträttbilder. /ℇsquilo 31 december 2016 kl. 09.06 (CET)
Hmm. Så hur brukar Commons se på sådana bilder, där man egentligen bara vet att det är ett porträttfoto, taget i studio, före 1969? Misstänker att den här kommer att raderas, då? /NH 31 december 2016 kl. 12.26 (CET)
@Romulus74: Edaen (diskussion) 31 december 2016 kl. 12.52 (CET)
"Enklare porträttfotografering" hörde väl till det som inte hade lång skyddstid. Numera är det verkshöjden (originalitet) och inte frågan om "konstnärligt värde" som räknas, men jag har för mig att tröskeln ansetts ligga på ungefär samma nivå, i typiska fall. Bör detta porträtt räknas som ett konstverk? --LPfi (diskussion) 31 december 2016 kl. 14.49 (CET)
Tolkningen bör utgå från om någon annan eller vem som helst hade kunnat ta samma bild, varvid bilden inte skulle uppnå verkshöjd. Jag tycker detta är ett tveksamt fall och skulle rekommendera radering. Riggwelter (diskussion) 31 december 2016 kl. 14.52 (CET)
Sedan har vi problematiken om huruvida fotografiet också var offentliggjort (via publicering) före 1969? Det är i alla fall så jag tolkar kombinationen av USA:s och Sveriges upphovsrätt (båda måste appliceras för att bilden ska vara acceptabel på Commons).--Paracel63 (diskussion) 17 februari 2017 kl. 19.23 (CET)

Babybjörn-loggan[redigera | redigera wikitext]

En användare, Ah-Young Andersson, har lagt till babybjörnlogotypen: [1] i artikeln Babybjörn med förbehållet att den bara får användas av Wikimedia Foundation, vilket företaget skriver i punkt 7 här: Babybjörn:Terms and Conditions. Logotypen har legat på commons i flera år under CC BY-SA 3.0 i flera år. Därför borde det bara vara att anmäla den för radering. Men, liksom till exempel Volovos och SAAB:s logotyper, så har den inte någon verkshöjd och kan därför anses vara fri därför. Bör den därför markeras på commons med mallen [2]? Och så ändra licensen till Public Domain? Finns det någon särskild process för att göra en sån ändring, eller är det bara meddela uppladdaren och ändra licensen? --LittleGun (diskussion) 2 januari 2017 kl. 17.47 (CET)

Det är bara att ändra till {{PD-textlogo}}. /ℇsquilo 3 januari 2017 kl. 06.50 (CET)
Om man ids kan man förstås försöka hitta den ursprungliga bilden (på waybackmachine eller liknande). Om den varit licenserad som CC BY-SA kan detta vara värdefullt att veta; PD-textlogo gäller inte nödvändigtvis globalt. --LPfi (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.13 (CET)

Porträttfoto[redigera | redigera wikitext]

Jag undrar vad man skall göra för mått och steg innan man lägger upp en bild annat än att få ett godkännande av fotografen och den som är på bilden?

I princip räcker godkännandet, men det är bra om båda förstår vad de godkänner. Man skall också se till att dokumentera godkännandet, gärna med e-post från de berörda till permissions-sv@wikimedia.org (mallen "OTRS pending" kan läggas in på permission-fältet för att hänvisa till ärendet, och filnamnet i e-posten). Godkännandet skall för upphovsmannens del gälla en specifik licens, t.ex. CC BY-SA 3.0.
Godkännandet av den på bilden skall gärna utformas så att det är tydligt huruvida personen endast godkänner att bilden publiceras överhuvudtaget eller helt avstår från sina personliga rättigheter i anslutning till den (och därmed t.ex. tillåter användning till reklam och parodi). Om upphovsrättsinnehavare och avbildad sammanfaller skall man läsa licensen noga, då åtminstone vissa CC-licenser begränsar rätten att hänvisa till personliga rättigheter för den som utfärdar licensen (vanligen upphovsmannen).
--LPfi (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.26 (CET)
Man behöver inget godkännande av den som är på bilden för att ladda upp den på Commons! Sen kan det väl vara lämpligt om den är tagen i ett privat sammanhang. /NH 7 februari 2017 kl. 20.21 (CET)
Det beror på. I många länder får man fota folk fritt åtminstone på offentliga platser, men inte i alla. Redan i Finland finns det risk för spridande av information som berör privatlivet eller ärekränkning, om bilden är olämplig, också om den är tagen på offentlig plats. Människor har också rätt till sin bild i någon mening, vilket i praktiken kan förutsätta tillstånd om personen är huvudmotiv. På hemfridsskyddade platser är det ännu strängare. Commons kontrollerar i allmänhet inte sådant, utan man förutsätter att fotografen har tillstånd i de fall där tillstånd behövs, om det inte är frågan om särskilt känsliga bilder och man har orsak att tvivla. --LPfi (diskussion) 8 februari 2017 kl. 00.13 (CET)
Även i Sverige har vi numera en lag om kränkande fotografering, men jag har svårt att tänka mig något tillfälle där en porträttbild skulle falla under den. /ℇsquilo 8 februari 2017 kl. 15.48 (CET)
Även lagen om förtal skulle väl i extrema fall kanske kunna gälla? --افيراتير (diskussion) 8 februari 2017 kl. 20.46 (CET)

Varför kan jag inte ladda upp en bild....[redigera | redigera wikitext]

Hej, jag har försökt ladda upp en bild till ett Rock Band som jag var ljudtekniker åt på 80 talet. "Madison". Men hela tiden så säger det att bilden redan finns, men den syns inte på websidan: https://sv.wikipedia.org/wiki/Madison_(musikgrupp) ?? Hjälp tack mvh raymond_b@bredband.net

Det låter som en mycket värdefull bild för oss! För att få in en bild i en artikel gör man två saker: 1, Laddar upp den till vår bilddatabas "wikimedia Commons. 2, Lägger in bilden i artikeln genom att skriva sökvägen till commons. Det låter som att du har laddat upp bilden på commons och att det gått bra. Men. jag lyckas inte hitta någon bild på Madison på commons. Vet du vilket namn du gav bildfilen eller vilket användarnamn du har på commons så kan vi hjälpa dig. Tack för att du vill bidra!--LittleGun (diskussion) 11 februari 2017 kl. 08.18 (CET)
För att ladda upp en bild på Commons måste man vara inloggad. Om vi vet vilket namn du använder är det mycket lättare att spåra eventuella problem där. Ges meddelandet om att bilden finns då du försöker ladda upp den? Är det namnet som är upptaget eller hittar programvaran en identisk bild? (Det senare trodde jag inte programvaran kollar.) --LPfi (diskussion) 11 februari 2017 kl. 13.01 (CET)

Commons:Photo challenge February 2017 - Flerspråkighet[redigera | redigera wikitext]

Följ länken för att se bilder och ladda upp era i det fall ni har några. Än så länge har vi bara 2 bild av Skandinavien.--Alexmar983 (diskussion) 13 februari 2017 kl. 05.13 (CET)